Gammel dansk i Laden

Otte mænd i deres bedste alder lærer gammeldags madlavning om mandagen i Laden i Toveshøj – Især sovsen volder problemer

Kl. 10.00 holdes den første pause, og dermed knappes også den første øl op. Før pausen er de forlorne harer sat til stegning – ovnen er i stykker så de må steges i stedet – og kartoflerne er skrællet.

”Jeg kommer på kurset, fordi jeg aldrig har vidt, hvordan man laver mad,” siger Herman Carlsen.
Han kone døde for nogle år siden, og da det altid var hende, der lavede mad, fik han det aldrig lært.

Det er vigtigt for ham, at det er god gammeldags dansk mad, de lærer at lave.
”Vi gider ikke det med pasta og alt muligt mærkeligt, der skal være godt med kartofler, ” siger Herman Carlsen.

Alle otte kender hinanden i forvejen. De meldte sig til kurset uafhængigt af hinanden, men kender blandt andet hinanden fra en lokal billardklub. De var lidt overraskede over at se hinanden den første gang på kurset.

Herman Carlsen laver sovs

Herman Carlsen laver sovs

Læreren har erfaring hjemmefra

Jytte Nielsen er lærer på kurset og har stor erfaring med en mand, der ikke kan lave mad. Hun har nemlig en derhjemme. Men hun har da fået lært fra sig, for hendes søn på 33 kan godt lave mad. Selv den frygtede sovs, har hun fået lært ham at lave.

Hendes egen baggrund er tidligere smørrebrødsjomfru, og hun har været skibskok i en periode. I dag sidder hun med otte mænd, som ifølge hende er rigtigt søde at være sammen med.

”De snakker lidt for meget om billard, men så må jeg bede dem om at snakke om noget andet”

Hun lader dem få en pause, inden de skal tage fat på den helt store opgave: sovsen.

Tilbage i køkkenet

Der er meget stor fokus på sovsen, og det er der god grund til. Den er svær at lave uden klumper.

Elo Bastrup fortæller, at hans hidtidige forsøg på at lave sovs er fejlslagne.
”Til sidst var jeg nødt til at bruge en si til sovsen for at kunne servere den,” griner han.

Hans kursus har dog også hjulpet hans kone, der også har haft problemer med, at få frikadellerne til at hænge sammen. ”Så har jeg endelig kunne lære hende nogle tricks,” slutter Elo Bastrup.

Så er der serveret

Ca. kl. 11.30 er maden færdig. Forlorne harer med kartofler, brun sovs og tyttebærsovs. Vel at mærke uden klumper. Så kurset i dag kan anses som en succes. Så knappes der lige en øl mere op, og måltidet nydes i fulde drag. Næste mandag er der madlavning igen. Og mon der ikke skal laves sovs igen

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-03 april

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-03 april side 12
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2011-03 april

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data