Jalla:7: Støt dine venner til døden

Når man går til en festival med tydeligt etnisk præg, er det en god idé at spørge sig selv: Hvad drejer det her sig om? Hvad vil de medvirkende fortælle? Jalla:7 på Aarhus Teater gav god anledning til dette

Tekst og foto af Sean Ryan Bjerremand

Fredag den 14. juni blev festivalen Jalla:7 afholdt på Aarhus Teater, arrangeret af Opgang2.

Pia Marcussen, kunstnerisk leder, er på hjemmesiden blevet citeret for udtalelsen: ”Det er brændende nødvendigt at fortælle gode historier om de eksistenser, der er gemt eller glemt i samfundets udkant, og få dem ud til det publikum, som ikke normalt kommer i teatret.”

Venskab 4ever
Den lokale rapper Cha D er fortælleren i uropførelsen af teaterstykket 4ever, der handler om sammenhold mellem fire drenge med anden etnisk baggrund end dansk. En vintermorgen er én af dem faldet igennem isen, og de andre tre kravler ud efter ham.

Den loyalitet, som opstår mellem drengene, sætter dem i stand til at støtte hinanden senere i livet. Da en lærer vil smide én af dem ud, tager de alle skylden. På en tur i Føtex bliver de taget af en vagt, i en situation, hvor en pige har stukket en Bacardi Breezer ned i baglommen på en af dem.

Senere ender én af drengene i en konflikt med kæresten til en af de andre. I en alder af 18 år sidder han alene med denne pige, og han tolker hendes verbale hentydninger og sexede tøj, som om hun spiller op til ham. Åbenbart har hun imidlertid fået kolde fødder, for hun gør meget kraftig modstand, da han kaster sig over hende, og drengen ringer til vennerne: ”Kom og hjælp mig! Det var ikke med vilje!”

Nogle år senere forulykker drengene i en soloulykke. Bilen er stjålet, hvilket går op for den ene af drengene, der vender glad og stolt hjem fra militæret. Han vil ikke protestere, men han kvier sig ved tanken om at køre i en stjålet bil. Tænker på, at han jo netop har fået respekt i militæret og er blevet voksen. Skal han så vende tilbage til at være på kant med loven? Ulykken bliver en dødsulykke.

Budskabet formuleres af Cha D til slut:
”Støt dine venner til døden. En dag er vi her ikke længere – man ved aldrig hvornår.”

Kærlighed er, hvor kærlighed er
Palæstinensiske Amal Kaawash synger lead på arabisk, og Lise Ørskov, der er Opgang2´s udviklingschef, stemmer i:
”Når du smider med æbler, taler du med træer. Når du smider med bomber, taler du med våben.”
Og omkvædet sættes ind: ”Kærlighed er, hvor kærlighed er….”

Fra november kommer Jalla:8 til Gellerup. Pia Marcussen slutter af med ordene:
”Vi ses i november. Og husk, at vi alle bor under samme himmel.”
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt