Sin alder til trods, stadig en rigtig smuk gammel afdeling
I dette nummer ser vi Med Andre Øjne på Hans Broges Parken
Hans Broges Parken er Brabrand Boligforenings ældste afdeling. Blokkene blev opført mellem 1949 og 1952, og der blev mellem 1962 og 1964 tilføjet rækkehuse.
I både blokke og rækkehuse har de fleste en god udsigt til både Brabrand og Årslev Engsø. Hvis man bor i rækkehusene, kan man ofte kun skimte søerne, men udsigten er stadig ret fantastisk. Fra blokkene er der næsten uhindret udsyn til naturen, både skov og søer.
Inger Bloch, som har boet i afdelingen i 35 år, tager imod os foran sin lejlighed i blokkene og viser os rundt i området.
Man kan vælge at gå op i skoven, Hans Broges bakker, selvfølgelig opkaldt efter Hans Broge, købmand og meget initiativrig borger i Aarhus. I skoven tæt på blokkene står der endda en mindesten for ham.
I skoven er der stier, der bliver brugt af beboerne, men også den lokale børnehave, som har lokaler i underetagen af en af blokkene på Hans Broges Vej. Det er vist det eneste sted, hvor en børnehave er så integreret i boligforeningen.
Ligesom at bo i naturen
Der er grønt overalt. Fra Inger Blochs soveværelse kan hun se direkte ud i træerne: ”Det er ligesom at være ude i naturen”, siger hun og forklarer om de forskellige fugle, hun ser i træerne. Hun har set skovskader, spætter og sågar en træløber. Egern er der også nogle af.
Længere nede ad vejen møder vi Viggo Sørensen på 86. Han har også boet i afdelingen længe. Faktisk i 45 år.
Han er også glad for at bo der. Især fordi der er så meget grønt. Han er på vej ud at cykle rundt om Brabrand sø, da vi fanger ham. Det eneste han nævner af dårlige ting ved lejligheden er, at der er ret koldt om vinteren, og at vinduerne er utætte.”
Hvis man tager smørret ud af køleskabet og stiller det på køkkenbordet, stivner det, så koldt er det i køkkenet, forklarer han”. Han bliver ikke længe og snakker, for han skal ud i det gode vejr på sin cykel.
Inger viser, hvor mange hyggelige kroge med bænke der er rundt omkring. ”Engang imellem sidder vi her og ordner verdenssituationen, men der kan godt være larm med biler, der kører rundt, og gårdmændene, som kører med deres traktorer og plæneklippere”.
Vi bemærker, at man stadig i denne afdeling har bevaret tørrestativerne og bankestativerne. Det er en rigtig hyggelig og miljørigtig ting.
Her er, hvad man som beboer har brug for
Inger Bloch er tilfreds med indkøbsforholdene i området. Der er en Rema1000 tæt på, og hvis hun mangler flere ting cykler hun til City Vest, som ligger et par kilometer væk. Hun er dog lidt ked af, at den lokale købmand måtte lukke, da Rema1000 åbnede, men den kunne ikke klare konkurrencen.
Det er ikke, fordi der mangler busforbindelser i området, da både 11’eren og 15’eren holder tæt på og kører ind til byen.
En børnehave er integreret i afdelingen, på den måde at de råder over 2 lejemål og en kælder, og deres tilstedeværelse er med til at give afdelingen et dejligt levende liv.
Afdelingen har eget selskabslokale og gæsteværelse og desuden god og stor legeplads og en rigtig fodboldbane. Især lægger man mærke til et stort hegn, der afslutter boldbanen på den ene side og et lavere rundt om hele pladsen.
Hegnet er enormt, og vi vurderer, at det nok er 5 meter højt. ”Det har stået der, al den tid jeg har boet i afdelingen”, oplyser Inger. Det blev opsat i en tid med aktiv fodboldspil, hvor bolden meget ofte røg ned i Udsigtens rækkehushaver og især i formand for boligforeningen Olaf Sørensens have.
Det kan man godt forstå med banens placering oven over rækkehusene. En løsning på et problem, der åbenbart ser ud til at have været holdbart.
Mange beboere flyttede fra Gellerupparken i 1980 og 1990 og herned
På vores tur rundt i afdelingen er vi nu nået ned til rækkehusene, der hedder Udsigten.
De mange rækkehuse er forbundet af stier ,og ved en af de øverste bliver vi imødekommende budt indenfor hos Birthe Ludvig og Finn, da vi gerne vil se, hvad der ligger inde bagved facaden. Husene virker rummelige og har en dejlig overkommelig gårdhave.
Beboeren oplyser, at hun er rigtig glad for at bo der, og er blevet boende, siden hun flyttede fra Gellerupparken i 1990. Håber at hun stadig kan få råd til at blive boende også efter renoveringen, som afdelingen går og venter på. Flere huse har tidligere været ramt af skimmelsvamp-angreb og fugtskader, som boligforeningen har udbedret. Men hele afdelingen trænger stadig til en renovering.
Hun er en trofast deltager ved klub Hans Broges bankospil og den traditionelle årlige julefrokost.
I samtalens løb viser det sig, at der er ret mange beboere, der startede med en lejlighed i Gellerupparken, som senere er flyttet til afd. 1. Mange flyttede i 1980 og 1990.
”Vi var en opgang af unge mødre, der havde et rigtigt godt sammenhold, og vi blev faktisk interviewet til damebladet Femina engang i 1980, om at bo godt i Gellerupparken”. Birthe havde stadig artiklen fra dengang, som Skræppebladet fik lov at låne.
Siden nedlæggelsen af blokke i Gellerupparken er der sket en intensivering af flytninger til dette område, men det er en anden historie.
Viktualierum – en reminiscens fra afdelingens opførelse
Til sidst bliver vi vist rundt i en af kældrene i blokken. En kælder, der for nylig har været oversvømmet. Det er dog ikke noget, der er sket tidligere. Vi ser fællesvaskeriet, og et sted på en af de mange døre står der viktualierum.
Rummet er dejlig køligt og der er skabe med hylder på alle væggene. De bliver i dag næsten ikke brugt, og slet ikke til det, der var dets oprindelige formål.
Det minder om en historie fortalt af afdelingens lokalhistoriker Børge Nielsen:
Da Hans Broges Parken og også den følgende afdeling Søvangen blev taget i brug, var det ikke almindeligt med køleskab, og det var ikke installeret i lejlighederne.
I stedet kunne man bruge viktualierummet i kælderen til opbevaring af syltetøj, henkogte ting og madvarer, der skulle holde sig, da der her var den rette temperatur. Fantastisk at dette rum stadig var bevaret i denne gamle afdeling, der har 66 års beboerliv gemt mellem de gule mursten. En sjov historie som afslutning på vores spændende rundgang.
Hans Broge var storkøbmand i Aarhus
Han blev født i Grenå i 1822 og døde i 1908 i Aarhus. I Aarhus kom der på hans tid ikke et større alment foretagende i gang uden hans navn på. Fra 1860´erne var han således en hovedkraft indenfor Aarhus’ udvikling. I 1866 byggede han en pragtvilla, som lå, hvor boligkvarteret Hans Broges Have ligger i dag. Her elskede han at gå ture i det kuperede areal, som i dag hedder Hans Broges Bakker.
Afdeling 1, Hans Broges Parken
Hans Brogesvej 11 – 29 Udsigten 1 – 35 og 2-84
Murstensbyggeri opført 1949/52 og 1962/64
120 boliger fordelt på 3 etager og 60 rækkehuse.
2-4 rums lejligheder.
2 typer af rækkehuse.
Der er fællesvaskeri.
Til afdelingen hører 60 garager, som udlejes efter venteliste.
Hver bolig har eget kælderrum/udhus.
Afdelingen har egen petanquebane samt selskabslokale og et gæstelokale.
Skræppebladets udsendte: | ||
---|---|---|
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-07 September