Hvilke fordomme har vi overfor andre?
Vær nysgerrig overfor dine naboer
Af Ulrik Ricco Hansen, afdeling 6
I denne tid er medierne fulde af holdninger til andre mennesker. Uanset om det er din nabo eller personer langt væk. Vi ser stærke markeringer, når det gælder fx tro, indkomst, erhverv, seksualitet, sygdom og alder.
Ikke så meget på grund af selve forskellene, men meget på grund af kanterne hos de andre. Kanter, som vi anser for at støde ind i vores egne holdninger og uvidenhed.
Som beboer i Brabrand Boligforening og dermed beboer i en almen bolig, sættes du selv i bås af andre. Og du kan blive fristet til at følge andres opfordring til at fordømme en tredje, særlig gruppe af personer.
Du skal være bevidst om, hvordan og hvor, du opsamler dine meninger. Det kan være i snakken over middagsbordet i familien, opslag og kommentarer på Facebook, noget du hørte i kirke/moské, eller opsnappede i tv og på internet. Det kan også være noget, du har læst i en bog, er blevet undervist i eller simpelthen bare noget, du er blevet enige med dine venner om.
Du har mange naboer. Nogle bor lige ved siden af – andre lige om hjørnet. Det er naboer, og mange kan se ud til at være meget anderledes end dig.
Men eftersom vi har valgt at bo i samme almene boligforening, er vi forenede. Vi er faktisk lidt som en familie. Dig, mig og dine naboer. I familien kunne vi ikke finde på at fordømme en far, en søster eller fætter uden at høre lidt nærmere: Være lidt nysgerrig for at vide, hvad det handler om.
Den samme nysgerrighed skal du bruge over for din nabo. Du må gerne spørge. Og du vil gerne svare. Deltag i en eller flere af de mange beboeraktiviteter, som også findes i din afdeling. Her kan du let møde mange af dine naboer. Vær nysgerrig. Spørg. Svar.
Som oftest er dialog vejen til både fælles forståelse og fremgang.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-02 Marts