Folk fra Gellerup skal vide, at de kan godt selv

Aysha Amin har sammen med nogle venner skabt kunstplatformen Andromeda

Da Skræppens udsendte kigger forbi Andromedas nye lokaler på Gudrunsvej 78, sidder Aysha Amin og bliver interviewet. Det er ofte sket, at Aysha har stillet op, når journalister har ringet. Hun har været på landsdækkende kanaler og i avisen, både herhjemme og i udlandet.

Nu er det Skræppens tur.

Aysha har mange ideer om hvad der skal ske i de nye lokaler

Aysha har mange ideer om hvad der skal ske i de nye lokaler

Hvordan startede det hele?

Vi skal tilbage til marts 2017, hvor Aysha og nogle venner fik ideen til, at der skulle laves noget alternativt i Gellerup.
”Der findes mange gode ting i Gellerup, men der mangler noget for unge, som har lyst til at være med i noget andet end sportsklubber,” forklarer Aysha og fortæller samtidig, at de var lidt trætte af altid at skulle ind til byen, hvis de skulle opleve kunst.

Fordi Århus på det tidspunkt var kulturhovedstad, var det nemmere at finde et lokale. Det blev aftalt med Pablo, som drev Sleep-in Gellerup, at han skulle finde et rum til dem, de kunne leje. I starten var det faktisk to rum, så blev det til et, og nu er de flyttet til lokaler med tre rum.

De søgte Gellerup Kulturmidler og fik penge fra dem. De blev brugt til husleje og indretning, men efter de blev brugt, har Aysha selv betalt huslejen. I dag er det primært Aysha, der driver projektet.

”Målet for Andromeda har hele tiden været at skabe en global kunstplatform, der til tider bringer samfundsaktuelle emner op, for alle aldre i hele Aarhus, men med fokus på Gellerup som epicenter,” forklarer Aysha.

Det er et sted, der ligesom Gellerup er i konstant forandring.

Projektet har fra starten handlet om, at man godt kan selv, også midt i politiske helhedsplaner, og om at gøre det til beboernes eget og vise Gellerup fra en anden side end den, der bliver vist af politikerne og i medierne. Aysha synes, at det er en vild berigelse, at der er så mange forskellige nationaliteter i områder, for det gør området specielt.

Den somaliske kulturforening Gabaad har også samarbejdet med Andromeda.

Den somaliske kulturforening Gabaad har også samarbejdet med Andromeda.

Mange arrangementer

Der har siden åbningen været mange arrangementer. Lige nu bliver der hver torsdag kl. 20 vist film i en slags biografklub under navnet ”Vest For Paradis”.

Her har været vist iransk vampyrfilm, en dokumentar om Sriracha chilien, som de viste synkront med Godsbanen under Food Film Festivalen i november.

Der har også været en film om amerikanske krigsdroner, og meget andet. Derudover har der været foredrag, fællesspisning og forskellige sjove events.

Demolition Tour var velbesøgt. Også af folk udenfor Gellerup.

Demolition Tour var velbesøgt. Også af folk udenfor Gellerup.

Lidt politisk

Det har ikke oprindeligt været meningen, at Andromeda skulle være politisk, men det kan ikke undgås, når det ligger i Gellerup, og området hele tiden har politisk opmærksomhed. Derfor var det helt i Andromedas ånd at lave en performance, der hed Demolition Tour.

Det var lige efter, at Aarhus Byråd havde vedtaget deres ghettoplan. Her viste Aysha rundt i området, iført skudsikker vest, for at pege på de bygninger, som rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek fra Venstre, ville rive ned.

Den skudsikre vest var ikke, fordi hun var bange for at gå på gaden, men fordi hun gerne ville skærme sig selv mod politikernes ord. Der bliver også solgt T-shirts med billeder af blokkene i Gellerup på, som et forsøg på at dokumentere den arkitektur, der findes i Gellerup, og vise, at det er smukt og har en værdi.

De har allerede fået udsolgt på en del på kort tid og skal sende en bunke T-shirts til Dansk Arkitektur Center i København som en del af en udstilling. Det kan man nok kalde en slags politisk statement.

Det var et eksperiment

Andromeda var et eksperiment, og i dag prøver Aysha at definere rammerne for kunstplatformen. Det skal være et rum for alle, hvor kunst bruges som tilgængeligt værktøj, som alle kan få noget ud af. Der er rum til eksperimenter, og alle kan komme med forslag til, hvad der bliver puttet i rummet. Aysha har lige nu planer om, at de nye lokaler fortsat skal være kreativ platform med arbejdsrum og udstillingsrum, men tilføjer også gerne et folkekøkken.

De seneste ti måneder har det gået ret godt. Aysha har selv, som tidligere beskrevet, fået meget medieopmærksomhed, og der har været mange besøgende i forbindelse med projekter.
”Jeg har fået en del opmærksomhed, også negativ,” forklarer Aysha.

Det nyeste eksempel delte hun med folk på Facebook. Her blev hun kaldt frelst elitær af en fremmed. Det kunne hun kun grine af.
”Jeg er jo mig selv, som bor her og laver et projekt, hvor jeg forsøger at involvere beboerne i mine projekter.”

Største succes

Aysha har lidt svært ved at svare på, hvad der har været den største succes.

”Jeg synes, det hele har været en succes, men hvis jeg skal pege på en, så var det dengang, vi var til Venedig Biennalen 2018, hvor vi havde fået plads i den amerikanske pavillon, der havde det aktuelle tema Dimensions of Citizenship (dimensioner af statsborgerskab). Det var en kæmpe oplevelse.”

En anden fed oplevelse var under Arkitekturfestivalen 2017. Her var der indenfor en paneldebat med mange til stede. Udenfor var der lidt drengerøvsballade med nogle unge, der fræsede rundt på knallert. ”Vi sad indenfor og snakkede om Gellerup, mens det virkelige Gellerup også foregik undenfor. Men pludselig kom de ind for at gemme sig for politiet, men de satte sig ned, og efter lidt tid deltog de oprigtigt i debatten. Det var rigtigt fedt. De lokale knallertdrenge indså, at der var et rum, der ikke snakkede OM dem, men MED dem, og at de også har en stemme. Vi laver netop det her projekt, fordi beboerne herude normalt ikke har en stemme.”

På Samvirkets Årsmøde den 29. januar modtog Aysha Amin Samvirkets Pris 2019

På Samvirkets Årsmøde den 29. januar modtog Aysha Amin Samvirkets Pris 2019

Fremtiden?

Stedet skal lige indrettes. Lige nu er der tomme vægge og en masse kasser rundt omkring. Der er ikke så mange penge til at indrette for, så der kan de få brug for hjælp. Hvis nogen har lyst til at hjælpe med maling og andre opgaver, er de også meget velkomne til at komme forbi og hjælpe.

Aysha regner dog med, at de kan åbne i midten af februar. Så kommer der selvfølgelig en indflytterfest.

Når stedet er klar, så tænker Aysha, at det skal bruges som et slags læringscenter, hvor folk kan blive klogere på sig selv igennem Gellerup. Her skal også være plads til, at kunstnere eller folk, der er nysgerrige på at arbejde i det felt, som bor i Gellerup, kan bruge stedet til at udvikle deres ideer, facilitere kunst, udstille og optræde.

De kan godt selv

”Folk skal vide, at de godt kan selv, man behøver ikke at undskylde sig, eller være flov over sin baggrund og hvor man er vokset op. Her er en stor gruppe af mennesker, der vil jer. Så kom hvis du gerne vil snakke, du er ikke alene i alt det her, du har så meget at byde på, så gør det. Alle mennesker har ressourcer, et netværk, baggrund og historie. Det er bare at fortælle den, slutter Aysha.¨

Fakta

Aysha Amin er 22 år gammel, født og opvokset i Gellerup.
Hun blev den 29. januar 2019 tildelt Samvirkets Ildsjælepris for sit store arbejde med Andromeda.
Aysha forventer, at Andromada åbner i de nye lokaler sydøst-hjørnet af Gudrunsvej 78 den 1. marts.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2019-01 Februar

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2019-01 Februar side 6
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2019-01 Februar

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data