Skræppe­bladets fotograf

Bo har ordet. Og en del fotos

”Som mange beboere og andre gennem tiden har set og ser mig: I aktion! Altid med Nikon. Og ofte med BB i fokus, på godt og ondt.” (Foto: Daniel Mantel)

Bo Østen Sigismund er Skræppebladets fotograf. Dét er heldigt. Hvad ville bladet være uden billeder? Kedeligt! ”Et billede siger mere end 1000 ord”. Som så ofte følges af netop en masse ord til at beskrive det. ”Billedet taler for sig selv!” Er så et punktum, og med Bos billeder passer det.

At han skulle gøre karriere som fotograf, lå i kortene, helt fra da han var lille. Han var noget så relativt sjældent som babymodel. I reklamer for barnevogne. Om det var fordi, Bo lå der i barnevognen og tænkte ”Det kan jeg da gøre bedre!”, vides ikke. Men han har haft et kamera i hånden næsten lige siden. Til glæde for blandt andet Skræppebladet.

Billeder taler … det gør Bo også

Her på siderne taler Bos fotos for sig selv. Om hvad der optager ham, også på beboernes vegne, i forbindelse med Brabrand Boligforening. Han har sine meninger og deler dem gerne.

Man mærker hans engagement, når han udtaler sig. Engagement med en kant, man kan skære sig på. Baseret på erfaring:

”Jeg er glad for Gellerup. Men udvik­lingen er jeg ked af. Som den er nu. Dengang jeg boede her, lavede vi noget, der var godt. Det viste sig jo. Nu er det andre folk, der dominerer udviklingen. Som ikke engang bor her og ikke har interesser til fælles med beboerne. Det er trist at se.”

Fokus!

Bo er skarp. Til tider byttes et par bogstaver, så det bliver skrap. Ikke kun hans fotos er i fokus. Hans meninger, som ellers udtrykt direkte gennem billederne, er krystalklare og kan få samme krystal til at revne:

”Jeg kan ikke lide at se ellers gode lejligheder blive forringet. Også i dén grad. Under dække af, at det kaldes renovering. Det begreb, renovering, betyder fornyelse og opdatering i tid og teknik. Og det er der ikke tale om.”

Det er ikke nogen hemmelighed, at en hel del af det renoverede ikke er til beboernes tilfredshed. Fejl og mangler har været og er mange. Bo fortsætter:

”Og motiveringen er fordækt. Det hed sig, at man ville have en anden beboersammensætning. Men man kan ikke tvinge folk væk for at få andre til at flytte ind. Hvad gør man så? Så river man husene ned! Det er hovedløst. Andre steder har man bygget til og bygget ovenpå. Men her har man aldrig været særlig kvik til at se på andre muligheder. Man har været for enøjet og direkte selvfed.”

Hans syn på fremtiden er ikke opmuntrende:

”Man kan få revet så meget ned, at man tager al kraft ud af området. Det bliver en uinteressant bydel. Alt det gode, der er og har været, går tabt.”

Fotografier er dokumentation

Brabrand Boligforening er generelt i modvind. Om blæsten så kommer fra oven og er politiske storme eller fra et beboerdemokrati, der knap får luft som lokale hvirvelvinde. Eller om det er en orkan under opsejling, der vælter alle blokke og til sidst opløser alt. En fremtid for mange beboere, der er usikker. Uanset hvad, er Bo på pletten. Midt i cyklonens øje, med sit blik for vigtige øjeblikke.

”Hvad var det egentlig, der skete?”

Bo har bevaret det og kan besvare. Gennem sine fotos. Der fortæller om tiden, for eftertiden. Kvalitet og motiver med en mening.
Disse fotos har ikke alle været bragt i Skræppebladet; men er dog taget i BB’s forskellige afdelinger. Kommenteret af Bo selv.

”Denne udsigt er fra taget på højhuset i afd. 3. Er det mørke skyer, der trækker op, eller er der lys i horisonten? Og kan det tages symbolsk vedrørende fremtiden for BB?”

”Her et billede af det gode liv i afd.8. Beboerne er samlet, en situation, jeg altid viser med glæde.”

”Nok den flotteste forside, jeg har lavet; og var ikke blevet med dét lys, hvis ikke hele arrangementet var forsinket en halv time: At tage gode fotos er også held … men man skal gribe chancen!”

”Alle er vaccineret, og man er i gang i afdeling 16.
De ”unge” er i arbejde med gårdhaven, og
87-årige Edith er med. Seniorbo Voldbækhave har uanset sin størrelse stadig et aktivt beboerliv.”

”Man kan ikke bevæge sig rundt i afdelingerne uden at opleve arkitektur. Her fra afd. 6, og lyset, vinklerne, fladerne bør føre til tanker om, at huse ikke bare er kasser til at bo i …”

Om Bo Østen Sigismund:
 • Født 1949 i Aarhus
 • Professionel fotograf, freelance for adskillige medier, journalister og faggrupper
 • Pensioneret 2016
 • Har boet i BB’s afd. 4 i 26 år. Nu Hasselager
 • Medlem at boligforeningens repræsentantskab, valgt som ikke-bolighavende
 • Tidligere medlem af bestyrelsen afd.4 og foreningsbestyrelsen
 • Trofast Nikon-bruger siden 1966.
 • Gift med Birgitte, holder af katte og kører VW Passat
 • Og leverandør af fotos til Skræppebladet

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-04 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-04 Juni side 10-11
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2021-04 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data