Hvad sker der i de andre boligforeninger?
Vi har kigget i årsberetningerne fra nogle af de andre boligorganisationer i Aarhus
tekst Ulrik D-H, AI-illustration (DALL-E)
Arbejdernes Andelsboligforening
Gebyrændring i AARHUSbolig
AARHUSbolig ændrede for første gang siden 2011 størrelsen på gebyret for at være på ventelisten med tre nye modeller. For et hvilende medlemskab “I bero” dvs. tilmeldt ventelisten, men ikke aktivt søgende, er gebyret uændret – 100 kr. årligt. For aktivt boligsøgende, hvor man modtager E-tilbud er gebyret sat op til 300 kr. årligt. Og endelig for tilmelding til ventelisten med E-tilbud og mulighed for ekstra hjælp er gebyret sat op til 400 kr. årligt.
Mulighed for ferieboligudlejning
Organisationsbestyrelsen besluttede at åbne for, at beboere kan udleje deres bolig gennem fx. Airbnb. Er beboere interesserede i at gøre brug af den mulighed, skal beboeren formelt tilmelde sig muligheden og forpligter sig samtidig til at overholde visse kriterier. Disse kriterier er, at der max. må være 30 udlejningsdage om året, kun udlejes, så det svarer til én person pr. beboelsesrum, lejeprisen må ikke overstige huslejen, og endelig at beboeren er ansvarlig for huslejebetaling og feriegæsters adfærd.
Ny kommunikationsstrategi
En ny kommunikationsstrategi blev hen over efteråret sendt ud på et roadshow og var forbi alle servicecentre, mange frokoststuer i driften og alle afdelinger i administrationen. Formålet var at skabe fokus på, hvordan medarbejderne kommunikerer med hinanden, med beboerne og afdelingsbestyrelserne. Gør vi det godt nok, og kan vi gøre det bedre, var nogle af de spørgsmål, som blev belyst. Medarbejderne bidrog aktivt til debatterne ved at byde ind med forslag til, hvordan de ville håndtere en given situation i hverdagen. HÅP er overskriften for strategien og dækker over begreberne Hjælpsom, Åben og Professionel.
Digitale nyhedsbreve til beboerne og afdelingsbestyrelserne
I marts 2023 blev det første digitale nyhedsbrev sendt ud til beboerne. Nyhedsbrevet erstattede det trykte beboerblad. I august gik også et nyhedsbrev målrettet afdelingsbestyrelserne i luften.
Nyhedsbrevene indeholder fx informationer om igangværende byggeprojekter, nyhedsstof fra administrationen, beboerarrangementer, kursustilbud til afdelingsbestyrelsesmedlemmer og meget andet. Det kan også være historier og reportager fra boligafdelingerne, ”På-besøg-hos”, som er portrætter af beboere, vi har besøgt, fotoreportager af forskellige lejlighedstyper og meget andet spændende. Nyhedsbrevene er blevet taget godt imod både af beboerne og afdelingsbestyrelserne.
Kilde: Årsberetning 2023, AAB. Hent fra:
https://aabnet.dk/topmenu/om-aab/publikationer/arsberetninger/
AL2Bolig
Supervision
Bølgerne kan gå højt på afdelingsmøderne, og det er vigtigt, at vi er godt klædt på til at håndtere, hvis det sker. Derfor har vi som noget nyt indført supervision før og efter afdelingsmøderne.
Til supervisionen før afdelingsmøderne sætter vi ord på vores tanker og eventuelle bekymringer, og til supervisionen efter følger vi op på dem
Beboerdemokratisk arbejde
I efteråret 2023 lancerede vi et nyt uddannelsesprogram kaldet ”Aktive Afdelingsbestyrelser”, som sigter mod at styrke beboerdemokratiet. Undervisningen omfatter forskellige moduler såsom økonomi, tænkestilsanalyse, samarbejde med driften, konflikthåndtering og kommunikation.
Vores boligsociale medarbejdere har aktivt deltaget i afdelingsmøder og afdelingsbestyrelsesmøder for at støtte og vejlede nye og eksisterende afdelingsbestyrelser.
Afdeling 125 Østergårdsparken
I Tranbjerg stod vi med en række byggetekniske forhold, som ikke var som forventet, og derfor trængte vores træhusbyggeri ”Østergårdsparken” til en omfattende facaderenovering. […]
Valget faldt på brændt træ som en alternativ metode til trykimprægneret træ. Her brændes træets overflade for at forlænge levetiden uden brug af kemikalier. Selvom løsningen med brændt træ er dyrere end andre kendte metoder, har det en lang levetid og kræver ikke vedligehold og maling.
Kurser for nyvalgte
Efter afholdelsen af årets afdelingsmøder tilbød vi et kursus for nyvalgte i afdelingsbestyrelserne.
16 nyvalgte bestyrelsesmedlemmer deltog, og interessen for at få de bedste forudsætninger for deres nye rolle var stor.
Beboertilfredshed
Beboertilfredshedsundersøgelsen gennemføres hvert andet år og udsendes som et spørgeskema via e-mail. I 2023 deltog 786 personer ud af de i alt 3.434 modtagere.
Primære årsager til tilfredshed (43 %): ”Oplevelse af ordentlighed fra AL2bolig” og ”Godt naboskab og god bolig”.
Primære årsager til utilfredshed (21 %): ”Gentagne huslejestigninger” og ”Serviceniveau og vedligeholdelse”.
Kilde: Årsberetning 2023, Al2Bolig. Hent fra:
https://al2bolig.dk/om-os/presserum/nyheder/nyheder/aarsberetning-og-regnskab-2023/
Boligforeningen Århus Omegn
Vi kommunikerer digitalt
I 2023 fortsatte arbejdet med at øge Århus Omegns digitaliseringsgrad. […]
Konkret har det betydet, at vi bl.a. indkalder digitalt til afdelingsmøder, ekstraordinære afdelingsmøder og repræsentantskabsmøder. Ligeledes bliver huslejeregulering/huslejevarsling udsendt digitalt. Beboere kan ved henvendelse til sekretariatet blive fritaget for elektronisk post.
Det fysiske beboerblad er udgået og erstattet med et digitalt nyhedsbrev til alle beboere. Det udsendes en gang i kvartalet. Som noget nyt modtager alle beboerdemokrater et månedligt digitalt nyhedsbrev.
I de fleste afdelinger er der mulighed for at oplade el-biler
I løbet af 2023 fik flertallet af Århus Omegns afdelinger opsat en eller flere ladestandere til el-biler. Organisationsbestyrelsen har foretaget et strategisk valg om at opsætte ladestandere uden udgift for beboerne, så afdelingerne kan imødekomme det stigende antal el-biler. Alle ladestandere er åbne for offentligheden.
Solceller i afd. 6, Elstedhøj – ændrede regler giver udfordringer
I 2022 vedtog afd. 6, Elstedhøj at få opsat solceller på taget af nogle blokke. Projektet blev gennemført i 2023, men har efterfølgende stødt på udfordringer.
Mens arbejdet har stået på, er reglerne på området blevet præciseret, således at den metode til fordeling af strøm mellem blokkene, som var en forudsætning i projektet, ikke er mulig […] Lovgivningen på området fremmer ikke i alle tilfælde opsætning af flere solceller.
Kilde: Årsberetning 2023, Århus Omegn. Hent fra:
https://www.aarhusomegn.dk/info/aarsberetning.aspx
Boligforeningen Ringgården
Ny type bolig på vej
Mennesker med mangeartet overfølsomhed over for dufte og kemikalier (MCS) kan have svært ved at finde et hjem, de kan tåle at bo i. Det vil vi i Ringgården gøre noget ved og planlægger at bygge MCS-venlige boliger i Lisbjerg.
Det er alfa og omega at styre luften i boligerne. Det kan man gøre med et godt ventilationsanlæg og ved at inddele boligerne i zoner. Når man kan lukke af til bryggers og køkken, kan man holde partikler udefra i entréen og sikre, at partikler fra madlavningen ikke spreder sig til hele boligen.
Granskning
I slutningen af 2019 besluttede Folketinget, at alle almene boliger skal granskes af en ekstern fagperson. […] Intentionen er, at alle almene boliger skal granskes hvert femte år.
Granskningen skal give et overblik over, hvilke fremtidige behov der er for vedligeholdelse af de almene bygninger, og være med til at understøtte afdelingernes planer for drift og vedligeholdelse.
Individuel forbrugsafregning
Alle forbrugsmålere er udskiftet til fjernaflæste målere, så beboerne selv kan følge energiforbruget løbende.
Effektivisering
I de seneste otte år er der indgået to politiske aftaler om, at vi samlet set i den almene sektor skal spare 3 mia. kr. Besparelserne skal opnås i forhold til udgifterne i 2014. […]
Besparelserne er opnået ved et udbud af vores forsikringer, som har givet os en samlet billigere pris. På den almindelige vedligeholdelse har vi løst flere opgaver selv i stedet for at bruge håndværkere, og vi har haft fokus på at købe økonomisk ind. […] Effektivisering af administrationen handler meget om digitalisering af processer.
Kilde: Boligforeningen Ringgården, Årsberetning 2023/24. Hent fra:
https://www.bf-ringgaarden.dk/hvem-er-vi/arsberetninger-og-regnskaber/
Boligforeningen 10. marts 1943
Udlejningssituationen
Boligtomgangen i Aarhus er lige nu på sit højeste. Det kan tilskrives de gunstige finansieringsvilkår før 2021 og forventninger om, at Aarhus forsat vil vækste i de næste mange år. Det betyder, at udbuddet p.t. er større end efterspørgslen, men forventningen er, at det vil udjævne sig over de kommende år.
Bæredygtighed
På seneste strategidag i hovedbestyrelsen var der fokus på udviklingen af en grøn ledelsesinformation[…] Der blev sat mål for, at
- Fremadrettet laves der kun tagrenoveringer, hvor der er indregnet solenergi (fx solceller i projektet).
- Alle nye afdelinger fra begyndelsen skal etableres med solenergi eller som minimum være forberedt til eftermontering af fx solceller.
Effektiv drift og solid økonomi
Boligforeningen fik i oktober 2023 mistanke om, at en tidligere ledende medarbejder har bedraget boligforeningens beboere for ca. kr. 4,7 mio. […] Medarbejderen har godkendt betaling af en række fakturaer udstedt af samme leverandør for arbejder (primært kloak- og VVS-arbejder), der med stor sandsynlighed ikke er blevet udført. Dette er sket i perioden 2018 til 2022. Beløbet løber samlet set op på i alt cirka kr. 4,7 mio. og er trukket på konti for henlæggelser til periodisk planlagt vedligehold i 11 af boligforeningens afdelinger.
Hovedbestyrelsen har besluttet, at de berørte afdelinger skal kompenseres for tabet via dispositionsfonden.
Sagen har givet anledning til, at boligforeningen i samråd med revisionen laver yderligere opstramninger på interne kontroller og arbejdsgange for at forhindre, at noget lignende kan gentage sig.
Kilde: Boligforeningen 10. marts 1943
https://www.10marts1943.dk/media/2024-Aarsberetning.pdf
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-04 September