Afd. 2: Den store renove­ring i Søvangen fyldte meget på afdelings­mødet

Afdeling 2 – Søvangen

Afdelingsmødet i Søvangen var præget af intens debat om midlertidig genhusning og de økonomiske konsekvenser af den igangværende renovering

Årets ordinære afdelingsmøde i Afdeling 2, Søvangen, fandt sted i Sødalskolens aula den 28. august og indledtes med, at Thor Utting blev valgt som dirigent.

Mødets lovlighed og dagsorden blev godkendt, således at et punkt omhandlende muligheden for midlertidig genhusning af etagehusbeboere under den igangværende renovering blev rykket frem som punkt to, da den manglende genhusningsmulighed forud for mødet i høj grad havde engageret mange beboere. Derfor skulle det behandles tidligt i mødet og sikres god tid til drøftelse og mulighed for eventuel indarbejdelse i budget 2025.

Genhusning af blokbeboere under renoveringen

Helt undtagelsesvist og i absolut særlige tilfælde er midlertidig genhusning som en del af projektet mulig for beboere i blokkene, men kun i meget korte perioder.
Administrationen oplyser, at for at blive midlertidigt genhuset skal nødvendig­heden vurderes af administrationen. Dette sker på baggrund af blandt andet læge- og speciallægeerklæringer, familiens trivsel samt muligheden for selv at kunne bo midlertidigt hos familiemedlemmer og lignende.

Afdelingsbestyrelsen har fundet den hidtidige praksis utilstrækkelig og ikke i overensstemmelse med forudsætningerne lagt ved afdelingens renoveringsbeslutninger. Derfor har bestyrelsen foreslået at afsætte et yderligere beløb i afdelingens budget til en udvidet adgang til genhusning for etagehusbeboerne. Afdelingsbestyrelsen anfører, at anvendelsen af disse midler forudsætter, at de afsatte midler i projektet ikke rækker, og at der foreligger en lægeerklæring, som relaterer sig direkte til en sikkerheds- eller helbredstruende situation, begrundet i den aktuelle renovering. Denne erklæring skal være detaljeret nok til, at projektkontoret – eventuelt i samarbejde med en repræsentant for afdelingsbestyrelsen – kan vurdere den konkrete sag på betryggende vis.

Administrationen påpeger, at med videre rammer for vurdering af retten til genhusning skal alle beboere behandles ens. Dette betyder, at administrationen ikke kan afvise en genhusning med den begrundelse, at det afsatte beløb er opbrugt. Administrationen skønner, at ved 24 midlertidige genhusninger i op til et år vil udgifterne, inklusive flytteomkostninger, beløbe sig til 112.000 kr. pr. genhusning – i alt 2,7 millioner kr. – og medføre en gennemsnitlig huslejestigning på ca. 2.000 kr. pr. år i 2025, 2026 og 2027.

Mødedeltagerne rejser en række tekniske og administrative spørgsmål, hvoraf mange overlapper hinanden, og nogle kan ikke besvares, da de vedrører konkrete personsager. Blandt andet udtrykkes bekymring over manglende afdækning ved støvende nedbrydningsarbejder, særligt nedbrydningen af asbestholdige bygningsdele i taget. Her er der varslet en syv ugers periode, hvor vinduerne skal holdes lukkede. Spørgelysten er stor, og der opstår nogen utilfredshed, da ikke alle spørgsmål anses for besvaret. På gentagne forespørgsler bliver det klart, at ingen blokbeboere er blevet midlertidigt genhuset inden for de afsatte midler siden renoveringens start ved årets begyndelse. Det fremgår også, at Landsbyggefonden på et tidspunkt har tilkendegivet, at det maksimale beløb for den samlede renoveringsudgift var nået.

På trods af, at mange mødedeltagere fortsat ønsker ordet, lukker dirigenten for yderligere spørgsmål, da mange gentager tidligere indlæg. Der afholdes skriftlig afstemning om afdelingsbestyrelsens forslag om videre rammer for genhusning. Forslaget forkastes med 105 nejstemmer, 24 jastemmer og 8 blanke.

Punktet afsluttes med information om, at der afholdes informationsmøde om renoveringen den 11. september og et rejsegilde den 20. september.

Beretning og orientering

Formand Erik Bløcher aflægger afdelingsbestyrelsens beretning, som i sin helhed vil fremgå af det officielle referat på boligforeningens hjemmeside under afdelingens dokumenter.

Det tilføjes, at der er mange ansøgere til de ledige boliger, men mange takker nej til tilbuddene, hvilket betyder, at administrationen ofte først får accept fra en ansøger langt nede på ventelisten.

Det kan dreje sig om flere hundrede ansøgere, der takker nej, hvilket besværliggør tildelingen af boliger. Tomgangsudgifterne belaster nu huslejen med 630 kr. pr. år pr. lejlighed i afdelingen.

Beretningen blev godkendt.

Nyt om foreningen

Orienteringen fra foreningsbestyrelsen, boligforeningens hovedbestyrelse, aflægges af foreningsbestyrelsesmedlem Thor Utting.
Her orienteres der blandt andet grundigt om Skræppebladets situation, hvor der er afsat midler til at give udviklingsarbejdet bedre tid til at finde den bedste fremtid for mediet.

Regnskab 2023 og budget 2025

Administrationschefen gennemgår regnskabet, som tages til orientering, og budgettet godkendes med en huslejestigning på 1,9 % fra 1. januar 2025.

Orientering om affald

Driftsafdelingen orienterer om affaldsordningen, som er blevet betydeligt dyrere grundet de nye krav til sortering. Placeringen af containerne under renoveringen gør det også vanskeligere for beboerne at nå affaldsøerne.

Derudover er der mange beboere, som ikke sorterer korrekt, hvilket medfører yderligere forøgede udgifter til løn og ekstraregninger. Antallet af arbejdstimer brugt på oprydning er fordoblet, hvilket bidrager til huslejestigningen.

Forslag

Ud over forslaget om genhusning, behandles en række forslag til råderetskataloget fra både afdelingsbestyrelsen og beboerne, i forlængelse af beslutningerne på det ekstraordinære afdelingsmøde i juni. Der er tale om justeringer i reglerne for hegn omkring haver. Detaljerne kan læses i det officielle referat eller det opdaterede råderetskatalog, som begge vil blive lagt i afdelingens dokumenter på boligforeningens hjemmeside.

Fredsvalg

Afdelingsbestyrelsens medlemmer vælges for to år, og af de syv medlemmer var tre på valg i år.

Nyopstillet var Jonas Goltermann, og da Laurits Bloch trak sit genvalgskandidatur, blev resultatet, at Ellen Gravesen og Gabriele Kraul blev genvalgt, mens Jonas Goltermann blev nyvalgt. De øvrige bestyrelsesmedlemmer valgt sidste år er Erik Bløcher, Christina Kraul, Marta Szapiel og Ellen Stentoft.

Laurits Bloch blev valgt som suppleant og som medlem af Skræppebladets redaktion.

Erik Bløcher takkede Thor Utting for ledelsen af det livlige møde, der næsten blev afsluttet til tiden.

Huslejestigning 1,9 %

Afdeling 2, Søvangen
  • Ny gennemsnitling husleje pr. m² pr. år: 778 kr.
  • 444 boliger i et mix af lejligheder i etagebyggeri og 70 række- og fritliggende huse.
  • Lejlighederne er på 1-5 værelser fra 18 til 110 m²
  • Adresser:
    Louisevej, Annettevej, Birgittevej og Brabrand Skovvej,
    8220 Brabrand.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-05 Oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-05 Oktober side 15
i sektionen Afdelingerne

forsiden af magasinet 2024-05 Oktober

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data