Vaskeriet vil danne nye fælles­skaber i Søvangen


Når Vaskeriet i Søvangen i begyndelsen af 2019 flytter ind i et renoveret butikslokale i den øverste ende af Louisevej, kan det betyde nyt liv på det lille butikstorv op mod Silkeborgvej. Stedet giver samtidig Vaskeriet nye muligheder for at blive et samlingssted for hele lokalområdet. Den tidligere butiksarkade ser lidt trist og forladt ud, men det er sandsynligvis snart slut. I løbet af få måneder flytter Vaskeriet i Søvangen ind og inviterer alle i lokalområdet til at komme og benytte lokalerne.

Der er støbt gulv, lavet el-arbejde og sat andre vinduer i. Genbrugsmøbler står klar til at blive brugt. Også vaskemaskinerne er genbrug: Brabrand Boligforenings nuværende vaskeri i Søvangen skal have nye vaskemaskiner, og så har producenten Nortec doneret de brugte til projektet.

I Vaskeriets knap to-årige levetid er det blevet en velkendt institution i store dele af Danmark. Ikke kun for at producere rent tøj, men også som et prægtigt eksempel på et initiativ, der udvikle handlemod, både hos de udviklingshæmmede, som arbejder i Vaskeriet, og hos de mange enlige, som nu jævnligt besøger Vaskeriet.

Vaskeriet har mange venner, blandt andre 3R Kontor, som forleden kom forbi med grønne planter til de nyindrettede lokaler i den tidligere butiksarkade på Louisevej. Lotte og Raphael fra Vaskeriet (i midten) tog godt imod planterne.

Fra vasketøj til gå-ture til indsamling af skrald…

Initiativet har været nomineret til flere priser, blandt andet Fællesskabsprisen 2018. Senest modtog Vaskeriet 25.000 kr. fra Aarhus Kommunes Deltagerbudgetter, der går til projekter, der støtter social inklusion.
”Før vi kom, var boligforeningens vaskeri gabende tomt. Nu kommer her masser af mennesker. Der er altid friskbrygget kaffe og tid til en hyggelig snak. Mange beboere her i Søvangen kommer jævnligt forbi og får en hyggelig snak med os og med hinanden”, fortæller Pia Stabell Hjort, som sammen med Katrine Knudsen i begyndelsen af 2017 tog initiativ til Vaskeriet.

Det er nu på vej til at blive en platform for flere forskellige aktiviteter. For eksempel er der nu hver tirsdag fælles afgang til en gåtur, både for de udviklingshæmmede og beboere i Søvangen. På vejen samler de skrald i lokalområdet.

Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen en sjælden gang fotograferet uden de øvrige medarbejdere af Vaskeriet. Mens de passede arbejdet i Brabrand Boligforenings vaskeri i Søvangen, var der tid til at vise de kommende nyindrettede lokaler frem.

Et mødested for hele lokalområdet

De håber, at det sociale liv på Vaskeriet flytter med, når de rykker over i de nye lokaler. Ja, måske kan der ligefrem blive mere af det!

Der vil være plads til, at man kan komme og låne et lokale, for eksempel til en strikkeklub eller for at dyrke yoga. Man kan også bare komme og mødes med andre og snakke. Alle er velkomne, også selvom man ikke bor i Søvangen.

”Vi håber, at stedet kan blive udgangspunkt for mange forskellige mennesker, som vil kunne mødes her. Bor man for eksempel i en villa i nærheden og er på barsel, kan man bare komme forbi med sit barn og få en kop kaffe. Og måske har man lyst til at lave en gå-klub. Så kan man have vaskeriet som et udgangspunkt,” siger Pia Stabell Hjort.

Initiativtagerne til Vaskeriet har desuden opfordret lokalområdets boligsociale medarbejder til at komme og opholde sig i de nye lokaler, så områdets beboere kan lære vedkommende at kende.

Lyst og energi til at gøre noget

Hun bruger flere gange udtrykket ”handlemod”. Det er, når man får overskud til at lave aktiviteter sammen med andre mennesker og lyst og energi til også at gøre noget, man ikke har prøvet før.

”Mange sidder jo tit alene derhjemme og ser ikke ret mange andre mennesker. Når de så kommer herned, opdager de, at de har en helt vildt sød nabo – som for eksempel Pia eller Bente der kommer her”, siger hun og smiler over mod to af Søvangens beboere, som går forbi på vej hjem.

Skaber social værdi

Hun mener, at vi alt for tit kun gør projekter op ud fra en økonomisk målestok, men ofte glemmer at se på den sociale værdi.

”Vores tilgang er lidt hverdagsaktivistisk, hvor vi hjælper hinanden med at prøve at skabe afsmittende effekt på andres liv. Vi bakker hinanden op og giver hinanden øget livsmod.”

Vaskeriet er stadig primært en øvebane for udviklingshæmmede, men Katrine Knudsen og Pia Stabell Hjort drømmer om i endnu højere grad at kunne udvide det til et mødested for mennesker.

”Lotte, Mie, Katja, Rafael og Arne driver jo i realiteten næsten vaskeriet selv. De tager på kundebesøg og henter og bringer vasketøj. Vi hjælper så med lidt overblik.”

Højt hurra på Strøget i København

Pia Stabell Hjort fortæller om et eksempel på, at de udviklingshæmmede i stigende grad tager ansvaret, blandt andet ved at lære af hinanden.

Raphael skulle vise Arne, hvordan man kører med bussen, da Arne lige er flyttet til Aarhus fra Norddjurs og ikke kender byen så godt endnu.

Forleden skulle Arne så for første gang alene tage bussen til Risskov for at aflevere nyvasket tøj. Når han var færdig skulle han ringe til Pia Stabell Hjort, som var i København, og hun ville så råbe højt hurra ude midt på Strøget.

”Så ringer Arne og fortæller, at nu har han været ude at aflevere tøjet – på sin scooter. Jeg blev helt chokeret og spurgte ham, ”Hvordan kan du det, du kender jo ikke vejen?” ”Jeg kørte sgu da bare efter bussen, ”svarede han roligt. Så råbte både Katrine og jeg hurra på Strøget!”

”Det er præcis det, vi prøver at gøre her: Vi skaber handlemod, så man gør ting, man ikke troede, at man kunne.”
Hun nævner, at hun og Katrine også selv undervejs har fået mod på at løse nye opgaver. De vidste tidligere intet om forretning og regnskab og har også lært små håndværksmæssige tricks som for eksempel at fuge.

Sådan kan det komme til at se ud! Illustrationen er lavet til Vaskeriets præsentation for RealDania-projektet Underværker.

”Vi må handle med det vi har”

De lægger ikke skjul på, at ombygningen af det tidligere butikslokale har været ved at vælte dem omkuld. Blandt andet viste det sig, at der var skimmelsvamp.

Desuden er økonomien i projektet stadig ikke på plads. Vaskeriet har søgt Realdania-kampagnen Underværker om knap 400.000 kr. til istandsættelsen samt til at opsætte borde-bænkesæt, plantekasser, en grill og til at skabe et legeområde til børn på det lille torv.

”Vi er sådan nogle jubeloptimister, som tror på, at alt kommer til at gå fint. Vi vil ikke lade os slå ud af, hvad vi mangler, og gå og vente på at nogen kommer og giver os det. I stedet må vi handle med det vi har!”

Støt med en folkeaktie

Man kan stadig støtte Vaskeriet ved at tegne en folkeaktie. Man kan henvende sig i Vaskeriet eller via Facebook støtte med alt fra 200 kr. og opefter. Foreløbig har de solgt for cirka 8000 kr. i folkeaktier.

Og hvornår åbner de så i de nye lokaler?

”Hvis håndværkerne gør, som vi siger, så bliver det snart. Men bare følge med på Facebook”, siger de. Det bliver dog først efter d. 20. januar, hvor en af de udviklingshæmmede, Katja, kommer hjem fra ferie. Det er ikke muligt at åbne stedet uden Katja.

Også efter flytningen vil de dog blive ved med at vaske i boligforeningens vaskeri om tirsdagen for ikke at ødelægge det sociale miljø, der er skabt dér.

Du kan holde dig løbende orienteret om datoen for indflytning samt Vaskeriets andre projekter på Facebook-siden her.

Arbejdsdag på Vaskeriet i Søvangen: Alle hjælper til, når vaskemaskiner skal fyldes og tømmes, og tøjet lægges sammen. Og meget gerne med et godt grin undervejs.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data