Uffe rumler lidt med rytmeboksen

om Julens glæder!

Det er svært at tro… men sandheden er: Julen nærmer sig!
I en kold tid med regn, slud, sne, frost og stadig tiltagende mørke, der påvirker os langt mere, end vi umiddelbart vil erkende, har vi alle brug for at varme os ved fællesskabet og de gode oplevelser sammen med gode venner og familie, og derfor kan vi allerede nu begynde at glæde os til julen.

Julepyntningen er begyndt

Forretningslivet har for længst gjort os godt og grundigt opmærksom på, at vi har mange udækkede behov, som de – mod rimelig betaling – sikkert kan gøre noget ved, og vi forbrugere klapper i vore frostblå hænder og opdager, at vi faktisk slet ikke kan leve uden de flotte ting, som reklamerne smagfuldt og smukt præsenterer for os.

Enkelte (sur)”mulere” skal bestemt ikke ødelægge vores julestemning med deres negative og humørforladte holdning, når de forsøger at overgå hinanden i mishagsytringer, hvor det eneste, de kan blive enige om, er, at det hele faktisk ikke er til at holde ud. Så skal vi altså ikke komme med blot en smule godt humør, før vi bliver udråbt som naive forbrugsslaver!

Sonnesgården har ingen “mulere”

Men heldigvis kender vi i vor afdeling slet ingen ”mulere”. Hos os gnistrer det gode humør allerede fra morgenstunden, og der hilses med smil og gode bemærkninger. Fælleshuset opleves som det summende midtpunkt, hvor viddet sprudler og luften fyldes af konstruktive og fremadrettede idéer. Der er plads, tid og overskud til at lytte til hinanden, udveksle erfaringer og støtte og opmuntre den enkelte, der måtte have et eller andet problem!

Skulle en eller anden have en anden opfattelse, skyldes det sikkert, at han/hun har misforstået den specielle humor, som kræves for at bo i en af Brabrand Boligforenings afdelinger!
Jo, vi er meget heldige at bo i en afdeling, der strutter af tilfredshed, optimisme og glæde, og hvor beboerne står i kø for at få lov at være med i bestyrelsesarbejdet til glæde for fællesskabet. Mange taknemmelige tanker sendes til vores administration for deres altid beredvillige og velmente råd og vejledning.

Og så kommer julen med alle de gode gamle lege, som vi nu kan gå i gang med, for slet ikke at tale om de mange veldækkede borde, som vi nu i julemåneden kan samles om.

Sct. Lucie profetierne og juleøllet

Allerede den 13. december kan specielt pigerne glæde sig, for ifølge gammel overtro – eller er det nu også overtro? – er det på denne nat (der tidligere blev opfattet som årets længste og farligste!!), at vi kan få et blik ind i fremtiden. For pigerne er denne aften/nat nok mest spændende, idet de kan stille sig foran et spejl og fremsige følgende remse:

”Lucie, Du blide/skal fly mig at vide/hvis dug jeg skal brede, hvis seng jeg skal rede/hvis kæreste jeg skal være/hvis barn jeg skal bære/hvis arm jeg skal sove i”
Hvis remsen er fremsagt korrekt, og ønsket er oprigtigt ment, skulle den fremtidige mands ansigt vise sig for hende. (Det siges, at nogle piger har set op til 10-15 ansigter i spejlet!). Men det vil naturligvis ikke være tilfældet for nogen af DAMERNE, hverken i afdelingen eller i administrationen!

Samtidig er denne dato også tidspunktet, hvor juleøllet skal være færdigbrygget. Med et gammelt udtryk: det er nu, JULETØNDEN skal lægges ind, altså den særlig gode beværtning, det specielt stærke øl. Men det bør ikke friste nogen over evne, for at få smagt juletønden, kan være farligt, idet julefreden meget snart indfinder sig.

Julefreden starter

I Norge blev JULEFREDEN ligefrem optaget i de verdslige love, idet den 21. december – Sct. Thomas Dag – var den første dag i en 3 ugers periode med julefred, hvor al voldsomhed blev straffet med dobbelt bøde! Man gik så langt, at man indsatte ekstra julevagter på gaderne i de lidt større byer. I Bergen beskrives et gæstebud i Julen 1563 med de meget rammende ord:” Der kom og(så) julevagten ind. De fik nok!”

Samtidig var i øvrigt Sct. Thomas Dag den dag, hvor man opsagde lejere eller jordbrugere – og rotter. Det sidste blev gjort med megen alvor, idet man gik rundt om huset/gården og høfligt fortalte rotterne, at de nu måtte finde sig et andet sted at bo! Det var måske en idé til efterfølgelse for vor inspektør! Vi vil i hvert fald se efter ham den 21. december!

I Julestuen leges JULEBUK

En meget yndet leg i Julestuen var JULEBUK – en leg som varmt kan anbefales vor foreningsbestyrelse, idet det simpelthen drejer sig om, at man udklæder husfaderen som gedebuk. Alle slutter så op bag ham og foretager sig nøjagtig de samme ting som bukken, der ofte lægger sig ”død” for pludselig at springe op og foretage sig de mest vanvittige spring!
Det skal lige nævnes, at denne leg ofte blev drevet så lang ud, at regeringen greb ind og forbød legen!

Som en sidste og væsentlig ting omkring den tilstundende Jul skal selvfølgelig nævnes JULEBAG! Allerede i en forordning fra 1399 blev det pålagt, at man sørgede for rigelig bagværk og juleøl!
Jeg har ikke kunne finde noget sted eller tidspunkt, hvor denne forordning er blevet ophævet!

Så lad os så komme i gang !

Ingenting er så alvorligt,
at man ikke kan tage gas på det

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-10 December side 14-15
i sektionen Klummerne

forsiden af magasinet 2011-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data