Luft ud
En kombination af udluftning og opvarmning kan forebygge udviklingen af skimmelsvamp
Af Inger Bloch, tegning af Jesper Ankjær
I løbet af den lange sommer og det lune efterår, vi lige har haft, har det ikke været nødvendigt at spekulere særlig meget på udluftning af vore boliger. Vinduer, altan- og terrassedøre har stået åbne i mange af døgnets timer.
Det kan ikke siges for tit
Jeg har skrevet om emnet tidligere, men nu er tiden kommet til, at vi husker, at vi selv kan gøre noget for at forebygge dannelsen af skimmelsvamp.
Det gælder om at undgå et fugtigt miljø indendørs! Svampesporerne, som findes i luften omkring os – både ude og inde – trives og udvikler sig til svamp, hvis vi har fugt i boligen.
Hvad kan vi gøre?
Først og fremmest bør man lufte grundigt ud 2-3 gange i døgnet i 5-10 minutter ad gangen. Luk for varmen imens! (Husk, at der bruges mindre varme til at opvarme frisk tør luft end til indelukket fugtig luft) – og apropos varme: Luk op for varmen i alle rum – også i soverum, når I ikke er der.
Undgå at tørre tøj indendørs.
Tør af i badeværelset efter bad – fliser, gulv, badekar, badeforhæng osv. (Når man tørrer af, får man tillige den gevinst, at der ikke sætter sig kalkpletter).
Undgå at placere møbler (skabe og reoler) op mod ydervægge.
Læg låg på gryderne, når I laver mad.
Kan man selv fjerne skimmelsvamp?
Desværre er der kuldebroer i både blokkene og på Udsigten grundet manglende isolation, og det betyder, at der nogle steder vil dannes fugt, selvom vi passer på.
Man kan godt selv fjerne noget skimmelsvamp ved at vaske med Klorin eller Rodalon – og eventuelt male det over bagefter, men hvis der er kommet meget, må man henvende sig til varmemesteren, som så tager stilling til, hvad der skal gøres.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-09 November