En forsikring er en trøst i nødens stund
Beboeren i en udbrændt lejlighed i Gellerup er glad for sin forsikring. Boligforeningen kan kun hjælpe med bygningsskader
Tekst af Helle Hansen, foto Mikael Jensen
En juledekoration, der gik i brand, skabte på få sekunder flammer, som hurtigt spredte sig til tæpper og sofa i stuen hjemme hos Ebtissam Mohammed, der bor på syvende sal på Gudrunsvej.
”Klokken var mellem syv og otte om aftenen, og jeg var lige kort inde på værelset, hvor min datter sov. Da jeg kom tilbage til stuen, havde ilden fået fat i et tæppe. Jeg kunne slet ikke nå at slukke det, og det gik så hurtigt, så jeg tænkte kun på at få min datter og mig selv ud,” fortæller Ebtissam, der har boet i lejligheden i 24 år.
Hun og familien mistede alt i forbindelse med branden i december. Ebtissam nåede kun at få det tøj med, som hun og datteren havde på.
Genhusning i et år
Heldigvis har Ebtissams familie en forsikring. Det har foreløbig betydet, at de er blevet genhuset i en møbleret lejlighed på Trøjborg. Det kan ende med at blive for det næste år, for Ebtissam ved, at oprydningen af lejligheden på Gudrunsvej kun lige er gået i gang. Forsikringen kommer også til at erstatte flere af de ting, der gik op i flammer.
”Men det er jo kun det halve af det. Det er et helt livs minder, som er væk. Der er rigtig meget, der slet ikke kan erstattes,” siger Ebtissam, der er glad for, at hun altid har haft en forsikring.
Og hun vil rigtig gerne opfordre alle andre beboere til også at få tegnet en forsikring.
17 lejemål berørt
Udover den udbrændte lejlighed på syvende sal er 17 andre lejemål i opgangen berørt af branden, blandt andet med vandskader efter de mange liter vand, brandvæsnet pøsede ud over flammerne for at få ilden slukket. At der var blus på, viser de sprængte ruder i stuen, og på et tidspunkt stod flammerne op over taget på blokken.
Beboerne i lejligheden nedenunder på sjette sal er også genhuset, oplyser Brabrand Boligforening. Hvorvidt familien har forsikring, ved boligforeningen ikke, for den har ikke noget med genhusningen at gøre. Det er alene et anliggende mellem beboeren og beboerens forsikring. Det samme gælder også alle vandskader på møbler, gulvtæpper, tøj og andre genstande i nabolejlighederne.
Det er kun skader på bygningen og fast inventar, der dækkes af boligforeningens forsikring.
Individuelle aftaler
Skræppebladet har lavet en rundringning til tre forsikringsselskaber: Tryg, Topdanmark og Alka Forsikring. Fælles for de tre er, at de gerne tegner forsikringer – også i Gellerupparken. Men hvordan policen bliver, og hvad den præcis koster, afhænger af mange forskellige faktorer, for eksempel tidligere forsikringer, hvilken etage man bor på, og om man tegner flere forsikringer, for eksempel bilforsikring og ulykkesforsikring.
Og Alka Forsikring tilbyder som eneste muligheden for, at kunder kan betale præmien på månedsbasis, i stedet for at skulle betale for et helt år på en gang.
Det kan sagtens være, at der er andre bedre og billigere forsikringer. Der findes mere end 30 af slagsen, som man kan ringe til og spørge. På hjemmesiden www.blivforsikret.dk findes en oplistning af dem alle med telefonnumre og mail-adresser. Så det gælder bare om at komme i gang med at ringe – og få lidt mere sikkerhed i hjemmet.
Find rundt i forsikringsjunglen – ring og spørg efter tilbud
Hvor mange beboere i Gellerup der har tegnet forsikring, ved ingen. Men det formodes, at der bor mange, der ikke ejer en forsikringspolice. Det kan være, fordi at der ikke er råd til at betale, men det kan vise sig at blive meget dyrt, hvis det en dag går galt i hjemmet eller hos overboen eller naboen.
En hindring i at få en forsikring kan også ligge i, at det kan være en udfordring overhovedet at finde rundt i den store forsikringsjungle. Og fordi forsikringsselskaberne har forskellige regler for, hvem de ønsker at tegne forsikring for. Og så kan priserne også variere meget mellem hvert enkelt selskab.
Er det første gang, man skal tegne forsikring, så kan præmien være høj til en start. Ligesom det også kan være en forhindring eller koste en højere pris, hvis en beboer er registreret i RKI.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2019-01 Februar