Afd. 17: Højriisparken bliver nabo til nyt lægehus
Afdeling 17 – Højriisparken
Huslejestigning knap så høj som først forventet
tekst Peter Holm Stampe, arkivfoto
Traditionen tro var der pænt fremmøde til beboermødet i afdeling 17, hvor der fra starten var en god atmosfære. Boligforeningens formand, Keld Albrechtsen, blev valgt som dirigent. Han konstaterede, at mødet var lovligt indkaldt både via Skræppebladet og i form af udsendt materiale, mødet var således lovligt og kunne fortsætte.
Afdelingsformand Gert Sørensen aflagde årets beretning i lighed med tidligere år ved hjælp af lysbilleder med skrevne kommentarer, der blev suppleret med mundtlige kommentarer efter behov. En meget effektiv kommunikationsform, som formanden udnyttede til fulde.
Gert Sørensen lagde ud med at hylde et tidligere medlem af bestyrelsen, Preben Finderup Sørensen, der døde i februar 2024. Æret være hans minde.
Dernæst lavede formanden en nærmest kronologisk gennemgang af årets gang. Der har været holdt grøn rundgang i foråret og en samtale om vedligeholdelsesbudgettet. I maj blev der holdt en improviseret fælleshygge og komsammen med kaffe og kage med naboafdelingen Drejergården i anledning af boligforeningens 76-års fødselsdag. Der har været holdt budgetmøde med administrationschef Susanne Witting og byggeteknisk konsulent Søren Winther. Og midt i sommerferien har der også være møde med servicechef Ivan Mejrsk om budget 2025.
Nye ansigter i afdelingen
I serviceafdelingen er to gårdmænd fratrådt, mens bestyrelsen har fået ny afdelingssekretær. I løbet af året har afdelingen også fået seks nye beboere, det største antal i mange år. Der har vist sig, at der er visse udfordringer med at få delt tilstrækkelig information ud ved indflytning om blandt andet ordensreglement og vaskeri.
En oprindelig påtænkt huslejestigning på 7,1 procent er blevet forhandlet ned til 3,4 procent, som senere på mødet vil blive gennemgået under punktet budget. Derefter opremsende Gert Sørensen en mængde ting, der er blevet lavet, blandt andet håndlister, nedfaldne tagsten og robotplæneklipperen. Hækken er blevet klippet, ukrudtet fjernet, affaldet hentet og vaskemaskinen repareret.
Hvad der ikke er sket år, er ny beplantning ud mod Truevej, men derimod er der foretaget algerensning på altanerne, sandkassesandet er udskiftet, og der er sket rengøring i kælder og kældernedgang. Derimod er der ikke sket udskiftning af døre og vinduer, som oprindeligt var planlagt til 2023, dernæst 2024, hvornår det bliver, er der stadig spørgsmålstegn ved.
Gert Sørensen sluttede med den gode nyhed, at Paw Simon Krogh, ejeren af Brabrandhus, endelig er gået i gang med at opføre et nyt lægehus på restarealet ved siden af Højriisparken. Lægehuset forventes færdigt i slutningen af 2025, og lægerne følger med. Beretningen blev enstemmigt godkendt.
Kort fra foreningen
Orienteringen fra foreningsbestyrelsen blev foretaget af Keld Albrechtsen, der kort fortalte, at boligforeningens økonomi er blevet presset mere. Han nævnte nedrivningerne af blokke i Gellerup, omfattende og dyre renoveringer i Søvangen og på Toveshøj, affaldssorteringen ude i de enkelte afdelinger samt skærpelsen og bureaukratisering af IT-regler m.m. Her kom Keld Albrechtsen med et lidt provokerende spørgsmål: Hvem skal betale for alt dette? Den fattigste del af befolkningen, mod at de rige får skattelettelser? Intet svar blev givet. Orienteringen blev taget til efterretning uden kommentarer.
Mindre stigning end oprindeligt udspil
Administrationschef Susanne Witting gennemgik budget 2025. Den gennemsnitlige huslejeforhøjelse for næste år blev foreslået til 3,4 procent, hvor udspillet oprindeligt lød på 7,1. En af de største forhøjelser på budgettet er renovation med affaldssortering i 10 komponenter. Susanne Witting nævnte, at der kunne komme nye udgifter i forbindelse med opførslen af det nye lægehus på afdelingens restareal. Budgettet blev godkendt uden kommentarer.
Et forslag fra Brabrand Boligforening om, at afdelingen overgår fra B-ordning til A-ordning pr. 1. januar, blev enstemmigt vedtaget. Det betyder, at det er beboerne selv, der skal stå for vedligeholdelsen af lejemålet i boperioden. Et nyt vedligeholdelsesreglement træder derfor også i kraft pr. 1. januar 2025. Ændringen betyder en årlig besparelse på ca. 1.600 kroner for en bolig på 80 kvadratmeter. Overgangen til A-ordningen betyder, at der er en opsparing på ca. 610.000 kroner på samtlige vedligeholdelseskonti, svarende til gennemsnitlig 30.000 kroner pr. lejemål, som beboerne stadig kan trække på, mens de bor i lejemålet.
Driftens syn på affald
Næste punkt var en orientering om affald ved driftchef Ivan Mejrsk. Han fortalte, at 10 segmenter affaldssortering betyder, at der skal bruges flere containere og flere lastbiler. Tømmepriserne stiger og driftsomkostningerne stiger. Og samtidig kommer der øgede administrative omkostninger ved det nye system. Sådan ligger landet, men det må beboerne i store træk indtil videre affinde sig med.
Sidste punkt på dagsordenen var valg til bestyrelsen, hvor de, der genopstillede blev genvalgt, og Marie Bremer blev valgt som suppleant. Det blev ikke valgt repræsentanter til Skræppebladet og FAS, da ingen stillede op.
Under eventuelt havde ingen noget på hjerte, hvorefter formand Gert Sørensen takkede for god ro og orden.
Huslejestigning 3,4 %
Afdeling 17, Højriisparken- Opført 1996
- 21 lejemål bestående af to-, tre- og fireværelseslejligheder på henholdsvis ca. 65 m², ca. 78 m² og ca. 100 m².
- Adresse: Truevej 8, 8220 Brabrand
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-05 Oktober