Garn betyder noget for Tina og kan gøre en forskel

Tina Flink fremlagde sit speciale på Kulturmødet Mors

Tina Flink fra Gellerup havde fået seks minutter på Kulturmøde Mors til at fremføre sit speciale. Det er en svær disciplin og det kan godt være, at Tina gik lidt over tiden.

Tina Flink viser her sine egne spruttekreationer.

Tina er lige blevet kandidat i Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Det tilhørerne fandt ud af, at garn ikke bare er garn. “Garn er det, vi laver med det, både med og til hinanden. – Garnarbejde er relationer, både med dem du har lært det af, men også med dem, du laver det sammen med og dem du laver det til. – Garn betyder noget og kan gøre en forskel,” Tina Flink.

Hun har skrevet speciale om Spruttegruppen, hvor hun var været koordinater i en årrække. Gruppen hækler sprutter til for tidligt fødte børn, der er indlagt på sygehusenes neonatal afdelinger. Både i Danmark og i Grønland.

Sprutterne giver tryghed til de små, da fangarmene minder om navlestrengen og dermed om tiden i livmoderen. Spruttegruppen indsamler årligt gennemsnitligt 6000-8000 sprutter og englesprutter. Englesprutter bliver givet til forældre til et barn, der ikke forlader fødegangen i live. Sprutterne pakkes i par, så der både er en sprutte til det døde barn og en til forældrene. Tanken er, at forældrene kan vælge at have en sprutte hos sig og en hos barnet frem til begravelsen, hvor de så kan bytte om på sprutterne. Det kan trøste forældrene at tænke på, at deres barn har en personlig og rar bamse med, der dufter af dem, når det begraves. Ligeledes vil den tilbageblevne sprutte være et helt konkret minde, der kan tages frem af forældrene igen og igen.

Nogle af Tinas sprutter.

Spruttegruppens arbejde er vigtigt

Tina giver i sit speciale et eksempel med Agnes på 92 år, som nu har hæklet 2095 sprutter til Spruttegruppen siden 2013. Det svarer til 4,5 års fuldtidsarbejde uden ferier. En sprutte uden dekorationer tager 3-4 timer at hækle for en rutineret hækler. Det er vigtigt for Spruttegruppens medlemmer at gøre en forskel. De kan se, at hver enkelt sprutte er vigtig for hver enkelt familie. Derudover kan de hjælpe med at nedbryde tabuerne omkring syge spædbørn og spædbarnsdød.

Konklusion på speciale

Et speciale handler om en problemformulering og en løsning. Det gjorde dette speciale også. Tina Flinks mål var at undersøge om man kan optimere spruttegruppens arbejde.
Men hun har konkluderet, at de bare skal blive ved med at gøre som de gør i dag.
Hun har dog opfordret dem til at starte workshops op for folk, som gerne vil hækle sprutter og måske bruge det som terapeutisk rum til at tackle deres sorg.

Du kan læse mere om Sputtegruppen her


Fakta:

Spruttegruppen indsamler årligt gennemsnitligt 6000-8000 sprutter og englesprutter. Englesprutterne ligger klar på landets fødeafdelinger og barselsafsnit, men Spruttegruppen sender dem også ud til familier, hvor dødsfaldet sker i hjemmet, eller hvor de af den ene eller anden årsag ikke fik dem på sygehuset. Spruttegruppen har hjulpet søsterorganisationer i gang i 42 andre lande i verden nu.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data