Leder
Når fælles ikke er dit
af Ulrik Ricco Hansen
Det er altid rart at have noget fælles. Så kan vi samles om det, og ”værne” om det, som de sagde i gamle dage. Udtrykket handler om, at vi sammen beskytter det, som er vores fælles, og at vi alle sammen både tager og giver til det fælles.
Hvis du stiller spørgsmålet: ”Skal vi fjerne og ødelægge det, vi har fælles?” er det meget svært at finde en person, som siger ja. Men når spørgsmålet ikke bliver stillet, og når personen eller evt. hans gruppe bliver alene, så ruster begrebet ”fælles”. Det kan faktisk irre og devaluere så hurtigt, at det regner ind med ulykker over alle andre i fællesskabet. Så bliver vi ramt af indbrud, hærværk, overfald og andre ubehagelige oplevelser, hvilket er uacceptabelt.
Det er især uacceptabelt, at beboere i Brabrand Boligforening i alt for høj grad rammes i disse måneder. Nogle siger, at det er bander fra østlande, andre siger, at det er kvarterets egne unge rødder.
Politiet kan kun sige, at det efter den nye politireform ikke rigtig kan arbejde eller lave statistik eller fortælle, hvor al den kriminalitet kommer fra. Dette er uacceptabelt. Adskillige medier henvender sig til Skræppebladet for at få information om kriminalitetsbølgen, for politiet ved ikke noget.
Politiet kan ikke være bekendt at overse den bølge af kriminalitet, som ruller ind over Århus Vest, hvor især det nordlige Brabrand sammen med Åbyhøj er ramt. Politikere og andre institutioner bliver nødt til at rette kameralinsen mod området og dreje den lidt nedad. Ned mod problemerne, som giver en utryg hverdag for beboerne – og ned hvor de beskidte job bliver udført. Det er uacceptabelt, at myndigheder overser kriminalitetsproblemet.
Vi er glade for positiv omtale af Helhedsplan for Gellerup/ Toveshøj-området og de mange millioner af kroner og milliarder af løfter om en ændring til attraktiv bydel. Men der mangler handling nu og her. Planer om at forskønne ved at rive en boligblok ned i Gellerupparken fjerner ikke indbruddene i f.eks. Thorsbjerg og på Hejredalskollegiet. Hærværk og anden kriminalitet blev heller ikke undgået i julen på den konto.
Heldigvis står området ikke i flammer som Gellerupparken gjorde for godt et år siden, men den særlige indsat skal gentages. Hvem synes det er sjovt at bo i en afdeling, hvor lejligheden i gennemsnit får indbrud mere end en gang hver eneste år?
Heldigvis er flertallet af beboere ikke ofre for de kriminelles hærgen. Så er du en af de mange heldige med dørkarmen, bilen og inventaret urørt, bør du komme op af stolen og hjælpe naboen. Vi har jo tidligere vist, at når beboere står sammen, er vi stærke.
Hvis politiet ikke kan løfte opgaven, må vi som forening af beboere sætte initiativer og foranstaltninger i værk.
Læs mere under læserbreve i dette nr. og på Skræppebladets blog under Kriminalitet
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-01 Februar