Klummen

Vejr – lys – humør

Vend det grå og kolde til noget lyst og varmt

af Inger Bloch. Illustration af Jesper Ankjær

En dag i begyndelsen af januar, hvor det blæste kraftigt og var koldt, gråt og vådt, kom jeg til at tænke over, hvor meget vejret egentlig betyder for os: Der går ikke en dag, uden at vi lægger mærke til vejret, taler om det, indretter os efter det og bliver mere eller mindre påvirkede af det.

vejr-lys-farve.jpg
Nu kan man ikke nå at fortælle særlig meget om vejret i en lille klumme som denne, men hvis man f.eks. går ind på internettet og skriver VEJR i Googles søgefelt, vil man straks få tilbudt 1.180.000 oplysningsmuligheder om emnet.

Igennem de sidste mørke vintermåneder har vejret været usædvanlig trist, gråt og klamt. Vi ved jo, at vores humør bliver meget påvirket – både af lys og mørke – vi bliver gladere og får mere energi, når solen skinner og vejret er godt, mens vi kan blive rigtig nedtrykte i den mørke tid, hvor dagene er korte – ja nogle mennesker bliver dybt deprimerede og kan have gavn af at sidde foran en speciel lysgivende lampe, der kan erstatte noget af virkningen fra det naturlige dagslys. Oh ironi!

I skrivende stund, mens jeg netop vil berette om det triste vejrs indflydelse på humøret, bliver det pludselig lysere omkring mig – solen har fundet en lille sprække i skyerne! En erindring dukker op, om hvordan jeg for mange år siden i Sukkertoppen i Grønland på et tidspunkt faktisk længtes efter lidt mørke! En aften i juni, hvor det i lang tid havde været lyst både dag og nat, trak jeg gardinerne tæt for vinduerne og tændte stearinlys i stuen for at fremkalde en illusion om, at der var aftenskumring udenfor!

Men altså: Vi kommer ikke udenom, at dagene endnu er korte og grå, og at der stadig er lang tid til forårets komme. Imidlertid har jeg fået 2 gode råd af en ven til at takle problemet, og jeg iler straks med at bringe dem videre:

1. Tag udfordringen op: Klæd dig fornuftigt på og gå en tur – uanset vejr, lys eller mørke – det vil altid give nogle oplevelser!

Eller:

2. Sig til dig selv: ”Hvor er det herligt, at vejret er så dårligt – nu har jeg ikke mulighed for at udrette noget udenfor, så kan jeg med sindsro hygge mig inden døre f. eks. med en god bog”.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt