Klummen

Jul i Grønland

Om julehimmel og traditioner

For over 40 år siden boede jeg i Sukkertoppen (Maniitsoq) i Grønland. Min mand og jeg var ankommet til byen midt i august, og allerede på det tidspunkt måtte vi tænke på julen; vi skulle nemlig straks bestille et juletræ i KGH’s butik, hvis vi ville være sikre på at få det op med juleskibet.

Sukkertoppen ligger på ca. 65. breddegrad lidt syd for polarkredsen, og dagene er meget korte i december; på himlen går solopgang og solnedgang næsten ud i et, og grønlænderne kalder det smukke syn for ”julehimmel”.

Når mørket falder på, bliver det ikke bælgmørkt; nordlyset, der bølger hen over himlen, og snelaget på jorden, lyser op. Vi havde meget nordlys i Sukkertoppen – mest i lysegrønne farver, men også sommetider i rødligt og lilla.

En frisk pilot

Det første år, vi boede i Grønland var vejret meget dårligt op til jul; der var lavt skydække og snestorm. Vi ventede på juleposten, men fik så at vide, at postflyveren ikke kunne lande (den plejede at lande på vandet, og en båd sejlede ud og byttede post og passagerer).

Juleaftensdag

Vi havde opgivet håbet om at få julehilsener hjemmefra, da vi hørte motorstøj fra skyerne. Vi kunne ikke se catalinaen, men piloten havde besluttet, at vi skulle have julepost, så han blev ved at kredse over byen, til der blev et lille hul i skydækket, og så brød han igennem og fløj lavt over byen; en luge gik op, og ud kom postsækken! Den landede i Kirkegårdsdalen i udkanten af byen, og der var bundet et lille juletræ fast i den, så man bedre kunne finde den i sneen.
Dagen startede med gudstjeneste i den hyggelige lille kirke, og mange var klædt i de kønne nationaldragter. Bagefter gik turen til forsamlingshuset, hvor der var juletræ, kaffemik og udveksling af gaver. Jeg tror, at rigtig mange af de voksne bagefter gik til kaffemik i de forskellige huse resten af dagen.

Om eftermiddagen gik børnene fra dør til dør og sang julesange; de havde en pose med, hvor de anbragte godter og kager, som de modtog som tak for sangen. – Det var rigtig sjovt – vi fik besøg flere gange i dagens løb, og børnene var dygtige til at synge.

Der er sket en kæmpeudvikling i Grønland igennem årene, og det er allerede 10 år siden, at Sukkertoppen kunne åbne deres lufthavn for fastvingefly.
Mange steder går børnene stadigvæk fra hus til hus og synger, og i nogle bygder og byer tager de voksne over kl. 24 julenat og synger julesalmer og sange ved husene.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-10 December forsiden af magasinet 2009-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data