Vejledningskursus for unge

Flere unge rollemodeller klædt godt på – til at vise de unge vejen frem

I slutning af januar måned blev der opkvalificeret endnu 20 unge fra Gellerup som rollemodeller. De unge har forskellige etniske baggrunde, bl.a. arabisk, pakistansk, somalisk og tyrkisk, med enten gymnasiale, erhvervsmæssige eller videregående uddannelser. En del af de unge er færdige med deres uddannelser, og resten er på vej til at gennemføre uddannelsen.

Nye engagerede rollemodeller fra Gellerup

Nye engagerede rollemodeller fra Gellerup

De unge har overvundet forskellige barrierer og udfordringer, som de har mødt under uddannelsen.
De unge rollemodeller har et ønske om at give deres erfaringer videre til yngre unge i folkeskoler, for at skabe optimisme til at tage en uddannelse, og dermed få en plads i det danske samfund. Unge fra ”Brug for alle unge”-kampagnen fra Integrationsministeriet, som også har været rollemodeller i lang tid, stod for opkvalificering af de nye rollemodeller.

Kurset blev afholdt i Vejledningscenteret for uddannelse og arbejde i Gellerup i samarbejde med UU Århus. Kurset varede 6 timer, hvor der blev holdt foredrag, workshops og øvelser i kommunikations- og formidlingsteknik.

Klædt på til foredrag

”Nu føler jeg mig bedre klædt på, til jeg skal holde mit næste foredrag, jeg har fået redskaberne til at holde et bedre oplæg, dette vil give mig mere tryghed og højere selvtillid, når jeg skal fortælle om min livshistorie og uddannelse”, siger Worud Mahmoud, som er en af de nye rollemodeller.

De nye frivillige, opkvalificerede rollemodeller vil tilføre nye ressourcer, og håber at nå endnu flere unge via budskabet: ”Hvis jeg kan, så kan du også”. De vil gerne hjælpe med at gøre uddannelsesvalget bredere, og ønsker at ændre på den uheldige holdning, der hersker blandt en del unge med anden etnisk baggrund end dansk; at det ikke kan lade sig gøre at tage sig en uddannelse og dernæst finde et job.

Bilal El Qasimi i lære hos AKV maskinfabrik

Bilal El Qasimi i lære hos AKV maskinfabrik

”Jeg fik selv hjælp fra vejledningscentret og deres rollemodeller til at vælge min uddannelse som industriteknikker. Det er en uddannelse med gode perspektivmuligheder. En del unge er ikke opmærksomme på denne uddannelse, det er derfor dejligt, at jeg i dag selv kan være med til at yde et bidrag i form af at fortælle om min uddannelse og erfaringer til andre unge, så de kan vælge bredere”, siger Bilal El Qasimi.

Ung-til-ung-metoden

De unge rollemodeller bruger Ung-til-Ung-vejledning som metode. Dette virker troværdigt, så de unge nemmere kan identificere sig med unge, der ligner dem.

”Jeg vil give de unge et skub, så de tager en uddannelse, og endnu vigtigere; opbakning gennem uddannelsen, så de får gennemført den helt. Det er årsagen til, at jeg er blevet rollemodel. Jeg vil gøre en forskel på de unges liv og fremtid. Hvis jeg kan, så kan de også. Men det vigtigste er viljen og motivationen”, siger Worud Mahmoud.

Mohammed Edwani 2. g på Langkær Gymnasium

Mohammed Edwan i 2. g på Langkær Gymnasium

Ud over Vejledningscenterets opgaver, dvs. vejledning af unge og deres forældre, gør Vejledningscenteret brug af rollemodeller fra området til at holde oplæg i 8.-, 9.- og 10.-klasser samt lokale klubber. Vejledningscenteret har indtil nu 90 unge rollemodeller, og 70 forældreguides. De unge frivillige rollemodeller har ydet en stor indsats i folkeskoler og forskellige uddannelsesinstitutioner i Århus. Rollemodellerne forsøger at give de unge håb og bakker dem op ved at få dem til at tænke positivt, så de bliver mere villige og motiverede til at tage en uddannelse.

”Jeg er rigtig glad for kurset. Og jeg er stolt af, at jeg kan bidrage med at skabe positiv holdning blandt unge at tage en uddannelse”, siger Mohammed Edwan.

Samarbejde med professionelle

De frivillige unge rollemodeller og de frivillige forældreguides er sammen med de professionelle uddannelsesguider et centralt fundament i vejledningsindsatsen for at få flere unge i uddannelse – og fastholde dem. Dermed er de en vigtig brik i regeringens målsætning om, at 95 % af en ungdomsårgang skal have gennemført en ungdomsuddannelse i 2015.

”Vi i vejledningscentret er meget stolte af, at så mange unge fra Gellerup involverer sig i en vigtig samfundsopgave, der består i at sikre unge med anden etnisk baggrund bedre muligheder for at starte og fastholde en uddannelse”, siger Ahmad El Ahmad projektleder for Vejledningscenteret. ”Det er også værd at understrege, at Vejledningscenteret i Gellerup var førende i hele landet i oprettelse af et rollemodelkorps”, tilføjer han.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-03 April

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-03 April
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2009-03 April

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data