Niels Malmros univers

En aften på Kulturgas i Brabrand

tekst og foto af Kirsten Hermansen

Vor kendte instruktør og bysbarn Niels Malmros holdt foredrag på Det gamle Gasværk i Brabrand.
Et foredrag, som han også har underholdt med på mange skoler og gymnasier.
En selvlært filminstruktør, hvor mange af hans film baserer sig på hans egen opvækst. Fire af hans film har modtaget Bodil-priser.

Temaet var – Fra Kundskabens træ til Kærestesorger
I kundskabens Træ foregår handlingen i årene 1958-60, og filmen indgår nu i Danmarks Kulturkanon. Omhandler instruktørens mellemskoletid på Århus Katedralskole.
Kærestesorger er den seneste film og foregår i starten af 1960´erne. Omhandler instruktørens gymnasietid.

Niels Malmros anno 2011

Niels Malmros anno 2011

At gense bidder af filmklip serveret på klingende århusiansk, er jo en særlig Malmros-oplevelse
Som tilhører fik man et spændende og underholdende kik bag filmenes kulisser og en indføring i det tema og univers, filmene handler om. Tabet af uskylden – fra den begyndende pubertet og til voksenalderen. Det bedre borgerskabs børn – den spirende seksuelle bevidsthed. I en tidsperiode, hvor seksualiteten stadig var et tabu.
Det er de bagvedliggende bevæggrunde for de unges handlinger i filmene. Netop dette tema var han eminent til at give den rigtige forståelse af med eksempler på klip af scener fra disse film.

Instruktørens verden rummer mange overvejelser
Derudover fik man en indføring i en instruktørs overvejelser og prioriteringer, såsom æstetikken i baggrund og billeder, og en ting som filmfigurernes navne. Det betyder ret meget, (blot tænk på DR´s Krøniken), og selvfølgelig har det betydning, hvad helten i en film hedder.
Malmros barndoms og især ungdoms værste rival – nemlig Helge/Toke figuren i filmene – var han kun tak skyldig, for uden ham var disse film aldrig blevet lavet, og han var måske ikke blevet filminstruktør.

Vores nysgerrighed blev helt indfriet, for han løftede også sløret og indviede os i, hvad der senere skete med de børn i Kundskabens Træ, som ikke fortsatte på gymnasiet – hvor gik de hen, da filmen sluttede, nej, hvad der skete med dem i virkelighedens verden.

Det hele var krydret med anekdoter, den velkendte lune humor og megen selvironi.

På spørgsmålet, om han havde planer om en kommende film, fik vi dette svar: ”nej, det var den sidste ”– dog med tilføjelsen – ” det samme svar, som jeg har givet, efter alle mine film”.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt