Set på nettet juni-22

Tips til aktuelle omtaler

Læs bl.a. om Dronning Margrethe i Aarhus, kultur og arrangementer, arkitektur-konference, debat og kommentarer, hjælp til Ukraine og meget mere.

Vi Fællesskaber: Hvordan ønsker vi at Gellerup skal være?

Som en del af Aarhus Architecture Festival arrangerer Galleri Andromeda 8220 i de kommende tre dage en minifestival om fællesskaber i Gellerup i transformationen fra boligområde til bydel. Der vil være oplæg, fællesspisning, debat, udstilling og film.
Helhedsplanen fokuserer på den fysiske omdannelse af Gellerup i form af nybyggeri og nedrivninger, nye gadenavne til gamle steder, tilflytninger og fraflytninger af beboere og arbejdspladser, nye skoler, nye kultur- og fritidsfaciliteter osv.
Gellerup.nu, 6. juni

I kapløb med tiden: Arkitekt vil redde betonbygninger i Gellerup fra nedrivning

Arkitekt Anna Mette Exner er en af drivkræfterne i at få aflyst den planlagte nedrivning af Kultur- og Aktivitetscentret i Gellerup. Og måske er der håb, for byrådet skal i sensommeren diskutere om bygningerne alligevel skal reddes.
Skræppebladet har også kontor i bygningen.
Aarhus Stiftstidende, 5. juni (kræver abonnement)

Emilie Kragh på 11 år mødte dronningen: “Det er en oplevelse, jeg aldrig vil glemme”

I Gellerup blev dronningen modtaget af lokale borgere, der dannede flagallé, hvor hun sammen med rådmand Anders Winnerskjold (S) og formand for Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen gik frem til byparken.
Her fik dronningen både lejlighed til at høre om tankerne bag de forandringer, der er planlagt og gennemført i Gellerup, ligesom hun fik lejlighed til at høre om det arbejde, de lokale bydelsmødre udfører. Det hele blev afsluttet med underholdning fra Cirkus Tværs og en fremførelse af Gellerupsangen af lokale musikere.
Lokalavisen.dk, 5. juni

Kongehuset på Instagram: Video fra besøg i bl.a. Gellerup

Se dejlige videoklip fra Dronning Margrethes besøg i Aarhus, hvor hun bl.a. besøgte Gellerup og Joobs Have.
Instagram (Kongehuset), 4. juni (Kræver Instagram-login)

Olivenspejderne slår på tromme for Margrethe

Sammen med en masse andre lokale foreninger i Gellerup parken, tog oliven spejderne rigtig godt imod H.M. Dronning Magrethe.
Se Olivenspejdernes video fra Dronningens besøg i Gellerup – masser af glade deltagere med flag.
Olivenspejderne.dk
Facebook, Olivenspejderne 4. juni (video) (Kræver Facebook-login)

På besøg i Smilets By: Se de skønne billeder fra dronning Margrethes lørdag i Aarhus

Dronningen besøgte for første gang bydelen Gellerup, hvor der bor en stor andel mennesker med minoritetsbaggrund. Her mødte dronningen blandt andet kvinder fra netværket Bydelsmødre og der var unge, der opførte dans til ære for dronningen.
Billedbladet, 4. juni (fotoserie)

Gellerup i rødt og hvidt: Hjertelig fejring af Dronning Margrethe

Lørdag var en stor festdag i Gellerup. Der var røde og hvide flag overalt, da Dronning Margrethe lørdag formiddag ankom til byparken Joops Have. Fejringen varede kun cirka 40 minutter, men for mange beboere var det en stor oplevelse, at dronningen besøgte deres boligområde.
Længe før den sorte limousine rullede op ad Trille Lucassens Gade, stod masser af familier fra Gellerup, Toveshøj og resten af Brabrand klar langs fortovet med rød-hvide flag i hænderne.
Gellerup.nu, 4, juni

Video: Dronningen besøger Gellerup

Som en del af lørdagens sommertogt i Aarhus besøgte Hendes Majestæt Dronningen Gellerupparken for første gang nogensinde. Der var flag og mennesker i massevis i Gellerup lørdag formiddag. For bydelens borgere skulle tage imod en helt særlig gæst. I anledning af 50-års regentjubilæet kom ingen mindre end Hendes Majestæt Dronningen på besøg.
TV2 Østjylland, 4. juni

Se video: Elever fra Gellerup i ekstase over deres dronning

En flok elever fra Gellerup stod klar til at tage imod dronningen ved rådhuset i Aarhus. De gik helt amok i jubel, da hun steg ud af kareten.
AARHUS: Det er ikke kun gamle damer og børnehavebørn, der elsker majestæten.
Se her i videoen skolebørn fra Den Moderne Kulturelle Skole i Gellerup være jublende lykkelige over dronningens besøg i Aarhus i forbindelse med hendes 50-års jubilæum som regent.
Aarhus Stiftstidende, 3. juni (video)

Mulig skud-episode: Massiv kø efter politiafspærring nær Gellerup

Politiet spærrede fredag aften krydset Silkeborgvej/Edwin Rahrs Vej i det vestlige Aarhus af.
Østjyllands Politi er foreløbig sparsomme med oplysninger omkring aktionen. Men der er meldinger om en mulig skud-episode i området.
Presse-fotos.dk, 3. juni (foto-serie)

Farvel til poderfolket

Det er slut med kvikteststederne, og poderfolket søger nye job. Samim Shahin gik fra arbejdsløshed til at være chef for 1.000 podere, og Farhiya Elmi lærte nye sider at kende af danskerne.
Vi sidder i pauserummet i Falcks kviktestcenter i storcentret City Vest i Gellerup, Aarhus. Der er flere timer til lukketid, men det store lokale er alligevel næsten tomt.
Jyllands-Posten, 3. juni (kræver abonnement)

Gellerup: fra boligområde til bydel

Minifestival i Gellerup den 6. – 8. juni Gellerup: fra boligområde til bydel I tre dage åbner Andromeda dørene og sætter fokus på Gellerups eksisterende og kommende fællesskaber med oplæg, fællesspisning, debat, udstilling og film.
Skræppebladet, 2. juni

Grundlovsdag på Fredspladsen

Du inviteres til Grundlovsfejring på Fredspladsen. Vi fejrer demokratiet med højskolesang, optog, taler, koncert, kaffe, kage, falafler og hvad der ellers hører sig til.
Olivenspejderne går optog fra Laden til Fredspladsen, Velkomst ved Ali Ajjawi og Karen Huus, Tale ved byrådspolitiker Metin Lindved Aydin, Højskolesang, Koncert med Kosahi Waza, Tale ved hemmelig gæst, Der vil løbende være fællessang, samt mulighed for at forsyne sig med kaffe, kage og mad fra Alaas Madbod.
Kultunaut, (Aarhus Bibliotekerne) 2. juni

Deltag i inspirerende debatter på Building Green Aarhus

På Building Green Aarhus den 15. og 16. juni i Centralværkstedet kan du over 2 dage opleve 80 talere på 2 scener og 60 udstillere af bæredygtige produkter og løsninger til byggeriet.
De 2 scener vil være fyldt med inspirerende keynotes og der vil være en masse inspirerende debatter, der alle stiller skarpt på bæredygtige valg med fokus på transformation, materialevalg og bynatur. Du kan blandt andet være med i en debat omkring transformationen af Gellerup, en debat faciliteret af Danske arkitekter om arkitekten som driver for grøn omstilling og en debat faciliteret af Bygherreforeningen om den blå byudvikling.
Energy Supply, 2. juni

Dronningen besøger Gellerup Bypark, Joops Have

Hvis du har lyst til at fejre Dronningens 50 års jubilæum som regent, opfordres du til at tage opstilling langs Trille Lucassens Gade omkring kl. 11.15 lørdag den 4. juni. 2022.
Aarhus Bibliotekerne, 2. juni

Pressefoto Per Ryolf, Aarhus Kommune. Kongeskibet i Aarhus 2019.

Se Kongeskibet og Aarhus Ø fra vandsiden

Sejl med på en guidet havnerundfart i Aarhus ombord på det kulturhistoriske skib M/S TUNØ. Til lyden af skibets tocylindrede Callesen motor fra 1965, sejler vi jer en tur tilbage i tiden og fortæller de spændende historier om dengang skibene lagde til i Aarhus Å og de fik deres varer fortoldet i Toldboden. Turen går videre til Bassin 7, den nye bydel på Aarhus Ø, hvor vi fortæller om byens udvikling og planer.
Tag med 4. juni kl. 11-12 eller en af de mange andre dage hen over sommeren. 150 kr. per person.
Aarhus Sail Event, 1. juni

Frustration over vild kørsel i Gellerup: ”Den her kultur skal ændres!”

Trafikkulturen i Aarhus Vest skaber fortsat utryghed i hele bydelen, til trods for at politiet hver uge uddeler stribevis af bøder. Men nu skal der ske noget, mener beboere, foreningsfolk og andre aktører i Gellerup, som i tirsdag aften var samlet for at diskutere, hvad der kan gøres ved problemet.
Vores Brabrand, 1. juni

Flere beboere betalte ikke husleje til tiden i første kvartal

I årets første tre måneder kom 25 procent flere beboere hos Boligkontoret Danmark bagud med huslejen end året før.
”Det er et tegn på, at flere beboere har en økonomi under pres. Når forbrugsudgifterne stiger, så rammer det dem, der ikke har så meget overskud i hverdagen, og det er selvfølgelig de lavtlønnede eller dem på overførselsindkomst. Vi frygter jo at se, at de ikke klarer den,” siger Katja Giebel.
Domea og Boligkontoret Danmark administrerer samlet set omkring 90.000 almene boliger i hele landet (men ikke for Brabrand Boligforening).
Fagbladet Boligen, Boligselskabernes Landsforening, 31. maj

430.000 kr. på vej til kultur i Gellerup

Aarhus Kommune er på vej med penge til kulturtiltag i Gellerup via “Gellerup Kulturmidler, Den store puulje”. I 2. runde 2022 bevilges der bl.a. 152.000 kr. til somalisk kulturfestival og 150.000 kr. til kunstprojektet “Det sidste Åndedrag” ved Magnus Pind studio. Til gengæld blev det til afslag for UNCOVERmusik, der havde søgt 194.500 kr. til 40 koncerter med gratis adgang.
Aarhus Kommune, 31. maj
Gellerup Kulturmidler

Tag med på besøg i Generationernes Hus

Guidet rundvisning i Generationernes Hus, Et hus, hvor de forskellige generationer bor i én bygning. Huset har naboskab og bofællesskab, som giver forskellige grader af privatliv og fællesskab. Alle kan deltage den 24. november 2022 kl. 14-15, når Ældresagens Aarhus-afdeling inviterer med for 50 kr.
Ældresagen, 30. maj

Transformation af Gellerup til debat

Gellerupplanen er i fuld gang, men ikke alle er enige om, hvor meget der skal rives ned i det omdiskuterede boligområde. På Building Green konferencen i Aarhus d. 15. juni vil et panel bestående af fagfolk debattere den aktuelle transformation af bydelen.
BygTek, 30. maj

I dømmer os, selvom vi har overskud til at tænke på andre: Giv plads til ukrainske flygtninge i Gellerup

Debatindlæg af Youssef A. Kader, formand for afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken: Jeg skriver dette i frustration over vores radikale rådmand, Rabih Azad-Ahmad.
Jeg er formand for afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken. En boligafdeling, som er truet af nedrivninger og tvangsflytninger, som beboerne kæmper imod.
Man har meget travlt med at stigmatisere os som ikke-vestlige og anderledes og mener således, at man kan sætte vores menneskerettigheder ud af kraft. Men faktisk er vi positive mennesker med overskud til at tænke på andre. I modsætning til den behandling, vi udsættes for.
Aarhus Stiftstidende, 28. maj

Racistisk debat følger op på forslag om palæstinensiske farver i Gellerup-porten


Den indvandrerkritiske hjemmeside Uriasposten har kastet sig over historien fra Lokalavisen med undren over, at det kun var ukrainske farver, Gellerupporten kunne lyse med.
Det kradse kommentarspor er fyld med udtalelser som:
“Hvad laver palæstinensere her i Danmark? En fremmed palæstinenser er blot en danskhader, du har betalt socialhjælp til i alt for mange år.
Danskerne elsker ukrainerne og jøderne meget mere end palæstinenserne. At palæstinenserne endnu ikke har forstået hvor upopulære de er her i Danmark, siger meget om palæstinensernes sociale intelligens.” (Gustav Jensen)
Uriasposten, 27. maj

Aarhus Pride rykker til Aarhus Ø

Aarhus er kendt for sin regnbue og på lørdag, breder den sig ud i byens gader og den nye bydel Aarhus Ø. Dem der tager kampen i hverdagen skal hyldes. Det er blevet tid til Aarhus Pride.
Aarhus Pride måtte i år holde flyttedag; Det grønne i Musikhusparken og Officerspladsen er skiftet ud med det mere rå Pier3, ved den gamle Molslinje-terminal. Pier 3 er en del af Aarhus Ø, den nye bydel, der de seneste par år har oplevet en rivende udvikling.
Out & About, 26. maj

Foreningen Aarhus Ø for Ukraine har i samarbejde med Bankdata doneret 100 brugte pc’er til børn fra Ukraine

76 af computerne blev udleveret søndag 29. maj ved et arrangement i Aarhus Ø, og de sidste 24 følger ved en senere lejlighed.
Foreningen indsamler tøj, legetøj og andre effekter, som familier på flugt har brug for. De kom også til at tænke på pc’er til skolesøgende børn, og foreningen kontaktede derfor Bankdata, som blandt andre steder også har kontor i Aarhus.
Bankdata, 20. maj

Der er også guld i Gellerup – bevar det nu!

Den store omdannelse af Gellerup er i fuld gang, men der er også bygninger og miljøer, der er værd at bevare – lyder fra arkitekt Anne Mette Exner, som står i spidsen for et forsøg på at bevare vigtige elementer af bydelen.
Dagens Byggeri, 30. maj

Pressefoto af Per Ryolf, Aarhus Kommune. Fra Dronningens besøg i Aarhus 2015.

Mød Dronning Margrethe i både Generation­ernes Hus og i Gellerup 3. – 4. juni

Der bliver rig lejlighed til at se og fejre Dronningen. Alle aarhusianere kan være med – ikke mindst beboere i Brabrand Boligforening, der får besøg hele to gange: Om fredagen er det Generationernes hus på Aarhus Ø, der får besøg, og dagen efter er det Gellerup i det vestlige Aarhus, Dronningen kører ind i for at blive midtpunktet for en fest i Byparken.
Skræppebladet, 28. maj

Pressefoto af Per Ryolf, Aarhus Kommune. Fra kongeligt besøg i Aarhus 2015.

Folkefest i Gellerup når Dronning Margrethe kommer på besøg

Der er lagt op til en rigtig folkefest, når Dronning Margrethe lørdag d. 4. juni besøger Gellerup. Cirkus Tværs og Oliven Spejderne optræder, og Bydelsmødrene og de unge i Lommeguld fortæller Dronningen om deres arbejde i lokalområdet.
Vores Brabrand, 27. maj

Vi opdaterer løbende dette indlæg

Denne samling af links med korte beskrivelser opdateres over flere uger. Vi laver et nyt indlæg cirka hver måned og udvælger de bedste links til gengivelse i forkortet form i det trykte magasin.

Har du forslag til et relevant link for beboere i Brabrand Boligforening og læsere af Skræppebladet?
Skriv i kommentarfeltet herunder, så vil vi løbende flytte op i artiklen i den korrekte dato-rækkefølge.
Du kan også sende på mail til redaktion[AT]skraeppebladet[DOT]dk.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data