Gellerupbadets Venner har sejret sig ihjel

Svømmebadets støtteforening lukker ned. Gellerup Badet er reddet og fuldt af liv, og i fremtiden venter endnu en omfattende renovering til glæde for alle vandglade mennesker

af Helle Hansen

I foråret 2001 så det sort ud for Gellerup Badet. Nu afdøde rådmand Niels Eskildsen havde underskrevet badets dødsdom, som gik ud på, at badet skulle lukkes – og de kommunale aktivitetsmidler i stedet skulle overføres til den nye multihal.

Meldingen fik dengang en lille flok lokale aktive mennesker, hovedparten ældre svømmere fra badet, til at mødes for at finde ud af, hvad de kunne stille op med den beslutning. Første møde blev holdt i Skræppebladets lokale, og det skulle vise sig at blive starten på støtteforeningen Gellerupbadets Venner.

De svømmeglade mennesker var enige om, at de ville kæmpe for at redde badet, så de gik i gang med at samle underskrifter og skrive læsebreve. Der blev arrangeret et borgermøde i Beboerhuset Laden og lokalpolitikerne blev kontaktet. Det var op til kommunalvalget i november 2001.

Gellerupbadet i 2005 før renovering. Arkivfoto

Gellerupbadet i 2005 før renovering. Arkivfoto

Reddet på stregen og farvel til springbassin
Badevennernes store benarbejde bar frugt. Og Gellerup Badet blev reddet på stregen ved nogle politiske forhandlinger med Brabrand Boligforening, der ejer badet. Århus Kommune overtog i den forbindelse hele driften af svømmebadet. Og alt var godt – troede badevennerne, som i april 2002 officielt stiftede støtteforeningen ”Gellerupbadets Venner” med næsten 80-årige Henning Larsen, som ildsjælen i front.

De efterfølgende år kæmpede støtteforeningen for at skabe mere aktivitet i badet. Gellerupbadets Venner lavede sjove aktivitetslørdage for områdets børn, arrangerede svøm-langt-stævner, hvor deltagerne kunne svømme sponsorkroner ind, som skulle være med til at skaffe en længe ønsket sauna til badet.

I 2005 gennemgik badet en større renovering for fem millioner kroner, her i blandt andet en udskiftning af de gamle pumper. Desværre var der ikke penge til at sætte springbassinet i stand, så det blev tømt for vand.

foto: Bo Sigismund

foto: Bo Sigismund

I farezonen igen
Efter renoveringen gik det fremad med badet, som fik indrettet en fællessauna på bassinkanten. Og der var masser af AGF-svømmeundervisning, svømning for kvinder og seniorsvømmerne strømmede til fra hele Århus.

Men så i 2006 skulle Århus Kommune spare igen. Gellerup Badet røg med i sparekataloget. Og så måtte badevennerne atter en gang på gaden og samle underskrifter.

Det var utroligt snert, at badet blev lukket i den omgang. Men heldigvis kunne borgmester Nikolai Wammen i september 2006, dagen efter at det endelig punktum var blevet sat i sparerunden, møde op til flagstangsindvielsen ved GLOBUS1 og fortælle, at Gellerup Badet som den sidste ting i forhandlingerne overhovedet var blevet flyttet fra negativlisten og over på den positiv siden. Og derfor har vi stadig Gellerup Badet i dag.

Klatrecenter og fælleslokale
Det gabende fire meter tomme hul i Gellerup Badet fik medlemmerne af Århus Klatreklub til at drømme. Og de gik gang med at lave et projekt, som skulle omdanne det tidligere springbassin til en 14 meter høj klatrehule. Det blev til Danmarks største klatrecenter, som blev indviet i november sidste år.

Og det gamle cafeterialokale, som ligger i svømmehallens vestlige ende, havde siden 2002 huset Brabrand BokseKlub – BBK. Pladsen var alt for trang til de mange boksere, som strømmede til træning hos Jan Thielemann. Sidste år i august kunne den succesfulde bokseklub endelig langt om længe vende tilbage til Tovshøjskolen under ordnede forhold, som hører sig en bokseklub til.

Det rømmede bokselokale er for tiden ved at blive sat i stand og vil fremover komme til at fungere som mødelokale for Gellerup Badets mange brugere.

Godt samarbejde og lys fremtid
Så alt er godt i Gellerup Badet. Og der lød nærmest kun ros i beretningen fra formand Kitty Palstrøm de Pauli, da Gellerupbadets Venner den 26. marts 2009 holdt ordinær generalforsamling i Gellerup Badet.

”Det har været et forrygende år for Gellerup Badet. Der er blevet bygget klatreklub både ude og inde. Der er åbnet op omkring bygningen ved at fælde buske og træer, og der er lavet dejligt mange p-pladser og kommet overvågning. Gymnastikbassinet er blevet renoveret. Væggene i hallen er blevet lydisoleret. Bokselokalet er snart færdigt er til at blive taget i brug af badets brugere.

Receptionen har fået nyt og venligere ”ansigt” med ovenlys, køkken og eget kontor til bademesteren. Og så har støtteforeningen holdt et dejligt positivt møde med den nye ledelse af svømmehallerne og vi har ligeledes fået en god ny daglig leder”.

Støtteforeningen Gellerupbadets Venner
Indkalder til
ekstraordinær generalforsamling
Tirsdag den 19. maj kl. 19.00
i Gellerup Badet.

Dagsorden:
Lukning af Støtteforeningen
”Gellerupbadets Venner”.

Venlig hilsen bestyrelsen

Klar til brugerråd
Den efterfølgende debat på generalforsamlingen fik medlemmerne af støtteforeningen til at indse, at deres arbejde var fuldført. Og med udsigten til en endnu større ombygning af badet for adskillige millioner kroner inden for en kort årrække, mente medlemmerne ikke, at der var mere at komme efter.

Foreningens formålsparagraf ”Støtteforeningen Gellerupbadets Venners formål er at arbejde for at bevare Gellerup Badet og derefter være en aktiv samarbejdspartner i bestræbelserne på at få gang i masser af aktiviteter i svømmehallen”, er opfyldt.

Generalforsamlingen enedes derfor om, at det var tid til at nedlægge støtteforeningen. Et enkelt medlem protesterede dog, fordi han mener, at støtteforeninger er gode. Alle andre gav ord på, at Gellerupbadets Venner hurtigt kan genstiftes, hvis der skulle vise sig behov for det.

I stedet opfordres Gellerup Badet og Århus Kommune til at tage initiativ til at skabe et brugerråd i svømmehallen, så dialogen mellem brugere og svømmeledelse ikke går tabt. Og Gellerupbadets Venner er sikker på, at det vil give badet mange gode gevinster.

Så nu er der indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i Gellerupbadets Venner tirsdag den 19. maj med det punkt på dagsordnen at lukke støtteforeningen, som nåede sit mål.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt