Lone Hedelund

Portræt af lederen på Gellerup Bibliotek (Community Center Gellerup)

tekst og foto af Linda Adamsen

Lone Hedelund er 56 år og bor i Midtbyen i en ejendom, hvor også hendes søn bor. Lone har de seneste ca. 10 år haft sit daglige virke som afdelingsbibliotekar i Gellerup og Hasle.

Hun har i mange år arbejdet som bibliotekar i Århus. For 24 år siden blev hun ansat ved Kommunehospitalet og Amtssygehusets bibliotek, hvor hun havde ansvaret for biblioteksbetjeningen af børn.

Samarbejde på tværs
Midt i 1980’erne arbejdede hun sammen med andre fagpersoner, især med talepædagog Karen Schjoldager, om at udvikle billedmapper for patienter med afasi, det vil sige mennesker, der på grund af en blodprop eller hjerneblødning har mistet evnen til at finde ord for helt almindelige ting, som for eksempel en kop.

Sammen med reportagefotografer samt med afatikere og deres pårørende udviklede Karen og Lone billedmapper med forskelligt indhold, f.eks. følelser, hverdag – men set i en sort/hvid fotografisk sammenhæng, så patienterne havde mulighed for at se tingene ud fra deres egen historie. ”Faktisk fik vi bevilliget økonomiske midler fra den daværende Sygekassernes Helsefond til udvikling af projektet og senere til at udvikle den teori, vi allerede havde brugt i billederne,” fortæller Lone Hedelund. Billedmapperne er stadig i brug på mange plejehjem, både i Danmark, Norge og Sverige.

Helbredende musik
Hun arbejdede også en del sammen med en række faggrupper omkring helbredende musik. ”Men med lukningen af patientbibliotekerne blev der omkring 1990 sat en stopper for den samlede udvikling af dette samarbejde mellem biblioteker og sygehusvæsnet,” fortæller Lone Hedelund, ”men vi må jo konstatere, at man er ved at tage det op igen,” fortsætter hun med et skævt smil.

I 1991 blev hun ansat som bibliotekar på Hasle bibliotek, og for ca. 10 år siden blev hun leder for både Hasle og Gellerup bibliotek.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt