Kommentaren

Nej tak til ”Gellerup og Toveshøj”

Sjusk eller uvidenhed breder sig i medierne

Når medierne ikke har styr på geografien smitter det af på befolkningen, som heller ikke helt kan hitte rede i begreberne. I det vestlige Århus ligger Brabrand Boligforenings største afdeling, som bærer navnet Gellerupparken. Naboafdelingen hedder Toveshøj. Begge afdelinger ligger i et område, der siden gammel landsbytid har heddet Gellerup. I Gellerup findes også f.eks. Gellerup Badet, Tovshøjskolen, Hejredalskollegiet, Bazar Vest og City Vest.

Det kan godt være at ordet ”Gellerupparken” er lidt langt at sige, men i trykte medier er det sjusk at skrive Gellerup, hvis man mener Gellerupparken. I visse tilfælde kan der opstå tvivl om, hvad der menes.

En del af helheden

Betegnelsen ”Gellerup og Toveshøj” er noget værre sludder. Det svarer til at sige Danmark og Jylland. Toveshøj er jo en del af Gellerup, så enten skal man skrive ”Gellerupparken og Toveshøj” eller blot ”Gellerup”, hvis det af konteksten fremgår, at det er Brabrand Boligforenings afdelinger i Gellerup, det handler om.
Man kan selvfølgelig også skrive ”Gellerup” for i bredere forstand at betegne området, og f.eks. tale om ”fritidstilbud i Gellerup”, hvilket ikke handler udelukkende om aktiviteter i Gellerupparken og Toveshøj.

Helhedsplan ”Gellerup”

Brabrand Boligforening og Århus Kommune har lavet en storstilet plan for afdelingerne Gellerupparken og Toveshøj og området lige der omkring. Det er den såkaldte helhedsplan for Gellerupparken/Toveshøj-området. Dette er en frygteligt lang betegnelse og i et forsøg på at korte ned, kaldes planen ofte for Helhedsplanen for Gellerup, hvilket er godt og dækkende, og det vil i konteksten fremgå nærmere, hvor præcis planen gælder.

Helhedsplanen har efter en logokonkurrence fået et logo, der dog sjældent anvendes. Forståeligt nok, fordi det er uklart, hvad det står for. Der er kun teksten ”Gellerup” og noget abstrakt grafik, så her mangler konteksten, der kan lede iagttageren hen på, at det handler om helhedsplanen for et nærmere specificeret område i Gellerup.

Gellerup-planen

Københavnske journalister har med en hurtig udlægning kaldt helhedsplanen for ”Gellerup-planen”. Dette kunne måske være en god idé, men af historiske årsager holder udtrykket ikke, da det kan forveksles med den plan, som boligforeningen lagde, efter den i 1960’erne indkøbte jorde i Gellerup: Første del af planen var at bygge det, der i dag er Gellerupparken, næste del var at bygge det, vi kender som Toveshøj, og resten af planen blev ikke eller kun delvis udført.

Gellerup-planen handler altså om nybyggeri i starten af 1970’erne, mens helhedsplanen for Gellerup handler om en kraftig renovering af en hel bydel med dets bygninger, veje, institutioner, grønne områder og sociale aktiviteter i det 21. århundrede.

Tunesersag fra Gellerup

Da Folketinget forhandlede den seneste finanslov, fik Dansk Folkeparti i susende fart vedtaget en lov om udlændinge på såkaldt ”tålt ophold”. Inden for en uge blev loven vedtaget og i medierne fik den hurtigt navnet ”tuneserloven”, da den bl.a. skulle ramme en tuneser der var mistænkt for at have planlagt mord på Jyllands-Postens satire-tegner Kurt Vestergaard.

Medierne fandt hurtigt ud af, at manden boede i Gellerup, og den lemfældige brug af stedbetegnelser medførte, at mange medier skrev, at han boede i Gellerupparken og viste arkivfotos og arkiv-tv-optagelser herfra.
Dette er en fejl, for tuneseren boede i en lejlighed i Toveshøj.

Gellerup-swinger

Skovgårdsparken er et byggeri i Gellerup som blev opført allerede i 1960’erne med tilbygning i 1990’erner. Det er også nabo til Gellerupparken.

Kigger man i gamle avisartikler, ser det ud til, at Skovgårdsparken svinger mellem at være inde i og ude af selskabet med den store naboafdeling. Nogle gange er Skovgårdsparken lige så tæt forbundet med Gellerupparken, som Toveshøj er det i dag, andre gange er den ligesom for sig selv og vil hellere fortælle, at den ligger i Brabrand end i Gellerup. Her skal det bemærkes at Gellerup som landsby og område indgår i Brabrand som både område og postdistrikt.
At Skovgårdsparken ikke er med i det geografiske område, som helhedsplanen for Gellerup dækker, er for mange en gåde, men en politisk beslutning.

Mange i Skovgårdsparken føler, at de bor i Gellerup, når Gellerup ses fra den positive vinkel, eller når der f.eks. skal bevilges penge til projekter. Afdelingen er for tiden på et sving, som gynger væk fra Gellerup. Men det kan hurtigt ændre sig, viser historien.

Gellerup med omtanke

Brug de korrekte stedsbetegnelser, hvis du kender dem. Og hvis du ikke kender dem, så brug venligst lidt tid på at sætte dig ind i forholdene.

I en overskrift (kaldes også rubrik) kan det være smart et formulere sig kort og bruge ”Gellerup”, men i brødteksten (eller allerede i under-overskriften, også kaldet underrubrikken) skal du omhyggeligt fortælle, hvilken del af Gellerup, du mener: Er det Gellerupparken eller er det Gellerupparken og Toveshøj, eller er det endnu bredere?

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-05 Juni forsiden af magasinet 2009-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data