Brabrand-dyrlæge op i træ efter en los

Knud Steensborg fra Abild Dyreklinik kravlede op på en stige og gav lossen Liza to bedøvende sprøjter

af Kurt Bülow – arkivfoto (kun online) af Peter Dorph Madsen

Dyrlæge Knud Steensborg fra Abild Dyreklink på hovedgaden i Brabrand er ekspert også i eksotiske dyr og har bl.a. sin arbejdsgang i Randers Regnskov – så Steensborg kom meget naturligt på banen, da lossen Liza undslap fangenskabet i et menageri i Sabro, hvor hun var indespærret sammen med andre artsfæller.

Kæmpekatten var forsidestof i medierne i adskillige dage i september, da ejerne Anette og Kim Agerbak ikke kunne garantere, at den sultne los ikke ville angribe noget levende. Norske fåreholdere får således årligt udbetalt erstatning for 5000 får, der menes taget af den tusindtal store bestand af den europæiske los, der vejer 13-26 kg og således også kan nedlægge hjorte og rensdyr.

Arkivfoto

Arkivfoto

Naturstyrelsens fælder
Liza er blevet set adskillige gange på sin to uger lange springtur bl.a. i den nærliggende Vindskov, hvor vildtkonsulent Lars Bruun Hansen fra Naturstyrelsen uden held satte fælder op.
Men så en morgen undrede en nabo kun en kilometer fra lossens hjemstavn sig over sin vildt halsende hund, der viste sig at have jaget lossen godt til tops i et grantræ.

Her sad det store kattedyr en timestid overvåget af politi, naboer og ejeren Anette til dyrlæge Knud Steensborg dukkede op. Han er en af de få ejere i Østjylland af et luftgevær, der kan udskyde bedøvende pile, men skydevåbenet havde han ikke fået med sig efter sin sidste mission i Randers Regnskov.

På stige med sprøjte
I stedet kravlede dyrlægen resolut fire-fem meter op ad en stige med en selvudløsende sprøjte i hånden. Injektionen lykkedes, og 10 minutter senere hang Liza halvt bevidstløs ned fra en gren kun hængende i forpoterne. Her fik den en sprøjte til, hvorefter lossen dumpede de sidste par meter ned i en dyne, som bl.a. ejeren Anette holdt godt fat i.

Den halvtamme Liza lod sig villigt klø på halsen efter tilfangetagelsen, hvor hun blev belønnet med store skiver steg.

Hun har tabt sig flere kilo under springturen, men da der hverken savnes hunde, katte – eller får – på egnen, har lossen tilsyneladende ikke været på rov.

Bøde og dusør
Ejerne Kim og Anette Agerbak slipper dog ikke for en bøde for overtrædelse af loven om privat dyrehold, da Lizas bur tilsyneladende ikke har været sikret tilstrækkeligt.

Familien Agerbak må også til lommerne efter den udsatte dusør på 15.000 kr for tips om Liza, men foreløbig har naboen med hunden undsagt sig pengene og i stedet anmodet om, de 15.000 kr sendes til Børnecancerfonden.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt