Afd. 6: Holmstrup Haver og Persillerækken

Afdeling 6 – Holmstrup

Nytte- og naturhaver

tekst og foto af Jens Skriver

Få steder glider natur og kultur i ét som i Holmstrup Haver. Mod øst ligger skoven, mod syd søen med bjerget Fusiama bag ved. Beplantningen gør, at det er svært at se, hvor naturen ender, og det dyrkede begynder. Mod vest ligger Persillerækken.

Poul Erik Hansen, som både er formand for Holmstrup Haver og Persillerækken fortæller om stedet. ”Her er skønt, frihed for alle, alt hvad vi kan bruge og kun 10 minutter ind til byen. Der er ikke noget bedre, end grøntsager, man selv avler. Så siger man nej til andet, selv om der er en rift, for det smager bedst,” siger han.

Stedet er mere end det, fortæller han videre: ”En ældre mand har lagt det hele ud til græs og lader sin hund gå løs, mens han sidder og nyder det. Der er også sat fuglekasser op, så man kan sidde og nyde. at fuglene får unger. Det kan man få mange timer til at gå med. Haverne bliver også brugt til at grille. Det er dejligt, de også kan bruges på den måde. Mange har haft glæde af haverne”.

Reglerne
Kommunen ejer jorden og lejer den ud til haveforeningerne. Holmstrup Haver havde 25 års jubilæum for ikke så længe siden. Persillerækken blev oprettet for byudvalgsmidler i 1990-erne.

Det er nyttehaver og ikke kolonihaver. I Holmstrup Haver er der 48 haver på alt mellem 300 m2 til 80 m2. Lejen er 2 kroner pr. m2 om året. Udover leje til kommunen går den til fælles udgifter.

Haveforeningen har fræser, motoriseret plæneklipper og hæksaks, og Holmstrup har bevilget et kælderrum. I et skur nede i haven er der river, hakker, tre trillebører m.v. Nøgle hertil og til vandet udleveres mod depositum. Der må være drivhuse af begrænset størrelse og redskabshuse på op til 4 m2, men man må gerne anlægge en terrasse med tag.

Beboerne i Holmstrup har forret til haverne. Er der ikke ansøgere nok herfra følger Odinsgården og Torsbjerg, men også mange fra Gellerup og Toveshøj er interesserede, da haverne her er meget plaget af hærværk.

I Persillerækken er der 17 haver fra knap 100 m2 til 300 m2. Vandledningen her til er betalt af byudvalgsmidler. Alle i Brabrand Boligforening kan få have her efter tur. Lejerne er bl.a. etniske danskere, tyrkere, bosniere og palæstinensere. ”Det er skønt, når det er godt vejr, og flere nationaliteter har stillet et bord og sidder og snakker hyggeligt sammen,” siger Poul Erik.

Søen ødelægger den gode stemning
Men en ting er Poul Erik meget utilfreds med. ”Søen er meget forurenet. Det lugter, og den er helt død. Der er ingen åkander eller hejrer længere, og drengene kan ikke bade som for fem-seks år siden. Vi skulle kunne sidde dernede og nyde. Det har været forgæves at henvende sig til Danmarks Naturfredningsforening for at få kommunen til at rense den op.

Der foregår som det fremgår meget i haverne, og som en lejer tilføjer: ”Skulle der komme en bisværm, klarer vi også det.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt