Livet i Holmstrup Haver under coronakrisen

Skræppebladet vil gerne beskrive, hvordan livet leves rundt i boligforeningen her i corona-tiden. Derfor er vi taget på besøg i Holmstrup Haver for at snakke med kontaktperson Poul Erik Hansen om livet i haveforeningen, fælleskabet og udbyttet fra havedyrkningen

Poul Erik fortæller, at Holmstrup Haver har 49 haver, og lejerne kommer fortrinsvis fra Holmstrup, herefter Thorsbjerg og Odinsgård. Nogle få lejere er fra Gellerupparken og Toveshøj.
Alle haver er lejet ud lige nu. Poul Erik fortæller, at lejerne betaler to kroner pr. kvadratmeter.

”Jeg har haft min have i 25 år og været med i haveforeningens bestyrelse halvdelen af tiden. Jeg har gået og slået græs og passet have. Jeg har været autolakerer, været industrimaler, malet kontormøbler, malet for et snedkeri i Silkeborg og sprøjtemalet store maskiner ude i Sabro. Jeg har svendebrev som autolakerer,” fortæller han.

Poul Eriksen Hansen har haft sin have i 25 år.

Poul Eriksen Hansen har haft sin have i 25 år.

Dyrkning af grøntsager

Er de afgrøder, du dyrker, tilskud til husholdningen eller ren kreativ fornøjelse?
”Det er både-og, der er både gulerødder, ærter og kartofler. Kartofler er jo ikke noget, man dyrker for sjov, men for at spise dem, mens ærterne er for sjov. Krydderurter har jeg også lidt af, men mest hjemme på terrassen. Jeg bruger hestemøg og kalk til dyrkningen, ikke noget med gift eller kunstgødning eller noget, nej,” siger han.

Da Skræppebladet ankommer til haveforeningen, ser vi, at der ligger en pæn del hestemøg. Om det siger Poul Erik:
”Leverandørerne af hestemøget kommer nogle gange fra Den Gamle By, fordi jeg kender ham, der har hestene dernede. Hestene er fra Holmstrupgård, og de har fået lov til at køre møget herop, fordi vi kan godt bruge mere, og de skal så ikke betale for at komme af med det, og vi skal ikke betale for at få det.”

Der bliver dyrket alle mulige afgrøder i haverne.

Der bliver dyrket alle mulige afgrøder i haverne.

Fælleskabet er hyggeligt

Folk, der har have her, er folk fra Holmstrup og Brabrand Boligforening. Når man kommer gående, kan man mærke, at folk gerne vil snakke, det virker lidt hyggeligt. Hvor meget fællesskab er der hernede?
”Der er meget fællesskab, fordi nogle gange har vi lejet selskabslokalet, og så kommer folk fra de forskellige kulturer og laver deres mad til et sammenskudsgilde deroppe i selskabslokalet, hvis vi ikke kan være ude, det er som regel sidst i august. Der kommer et arrangement her i august, vi skal lige have fundet nogen, der kan stable det på benene, for os i bestyrelsen har rigeligt at lave.”

Det var helt hyggeligt at komme herned, hvordan klarer du dig i coronatiden?
”Jeg klarer mig faktisk ret godt, jeg passer på og gør det, man skal, holder afstand. Jeg har ikke en målestok med mig hele tiden, men så vidt muligt holder man afstand og ikke noget med knus eller hånd. Jeg ser ikke så meget til familien, for de har jo også deres at gøre. Nu er de mindste af børnene begyndt at gå i skole igen, så dem holder jeg lidt på afstand, for ikke at sprede smitten, fordi at tage dem op synes jeg, vil være forkert. Venner kommer herned og også op i lejligheden, for det er jo en stor lejlighed, så vi kan sagtens holde afstand,” fortæller Poul Erik.

Bestyrelsen går på havevandring for at se, om der er nogen, der ikke passer deres have. Hvis der er nogen, der ikke passer haven, får de en opsang, men hvis de er syge, får de en dispensation, oplyser Poul Erik.

”Så skal vi nok finde ud af det. Foreningen har lige købt en hækkesaks, det er sådan, hvis naboer kan finde ud af det sammen, så kan de lave høje hække, ellers er reglen i haveforeningen, at der er 1,50 meter høje hække. Vi er sådan, at vi jo ikke skal gå og lege politimænd. Folk skal hygge sig og være gode ved hinanden,” siger Poul Erik og tilføjer:

”Folk skal have en have, fordi de skal ikke sidde derhjemme og kukkelure, når de kan komme ud i naturen. Og folk er jo helt pjattet med at komme herned og gå ture. At få en have gør, at nogle lyser helt op. Det hjælper selv nogle, der er psykisk syge, de lyser helt op, når de kommer herned, dem har vi nogle stykker af. Nogle gange går det ikke så godt, så må vi jo lige hjælpe dem lidt,” fortæller Poul Erik

Fremtid for Holmstrup Haver

I har lejet grunden af kommunen, kan I fortsætte med at leje grunden af Aarhus Kommune?
”Den er fredet, det betyder, at vi kan beholde den, så længe vi vil,” garanterer Poul Erik.

Vi har taget en snak med formanden for Holmstrup Haver, Poul Erik Hansen, for at høre om livet i haveforeningen under coronakrisen.

Vi har taget en snak med formanden for Holmstrup Haver, Poul Erik Hansen, for at høre om livet i haveforeningen under coronakrisen.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2020-03 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2020-03 Maj side 3-4
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2020-03 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data