Billeder, film, erindringer og fortællinger

Invitation til arrangement lørdag 16. marts 2013

Store ændringer er på vej i Gellerupparken. Med gennemførelsen af Helhedsplanen vil der komme nye boliger til, mens andre vil forsvinde, og det vil utvivlsomt også påvirke omfanget af til- og fraflytninger. Om 10 år kan vi nok slet ikke genkende området.

Både for os selv, men også for vores efterkommere, er det vigtigt at få gemt oplysninger om, hvordan det ”gamle” Gellerup var. Det skal vi gøre, inden det snart er for sent.

Oplysninger om bygninger og miljøer, som vil forsvinde, kan bl.a. gemmes for eftertiden via billeder og filmoptagelser, men meget vigtigere er det også at få fortalt historien om beboerne, som har været med til at skabe liv i området.

Billedet er fra 1960. I forgrunden ses Søvangen, og hvor der står Nordgårdcenteret, blev siden Gellerupcentret, det vil sige City Vest, opført. På det indrammede område byggedes nogle år senere Gellerupparken. Øverst i billedet anes træerne omkring Tousgården

Billedet er fra 1960. I forgrunden ses Søvangen, og hvor der står Nordgårdcenteret, blev siden Gellerupcentret, det vil sige City Vest, opført. På det indrammede område byggedes nogle år senere Gellerupparken. Øverst i billedet anes træerne omkring Tousgården

Gellerupområdet har gennem årene været meget præget af beboere, som kommer fra andre lande, og mange af beboerne har en livshistorie, der har været mere præget af ændringer end de flestes. Ja, nogle vil endda sige, at deres historie ofte er mere spændende, fordi den rummer beretningen om udfordringerne ved at flytte fra et sted til et andet, hvor sprog, traditioner og kultur er mere eller mindre anderledes. Det har ofte rummet større udfordringer, end man lige umiddelbart forestiller sig, at få en hverdag til at fungere det nye sted – langt væk fra familie og venner.

Erindringer og fortællinger

I mange tilfælde er disse livshistorier kun noget, som mundtligt er blevet fortalt, og i en tid, hvor tingene ændrer sig hurtigere end nogensinde før, vil disse beretninger hurtigt risikere at gå i glemmebogen. Når kommende generationer vil ønske at få en indsigt i deres forældres, bedsteforældres, oldeforældres osv. meget begivenhedsrige liv, så er det måske mere eller mindre glemt, hvis vi ikke i tide får beretningerne skrevet ned eller måske optaget. Lad os få gjort noget ved dette.

I et samarbejde mellem bl.a. Gellerup Museum, Den Gamle By, Sigrids Stue og Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv vil vi i 2013 sætte fokus på en indsamling af erindringer og fortællinger fra beboerne i Gellerup. Gennem støtte fra Gellerup Kulturmidler har vi fået mulighed for at gøre en særlig indsats med hensyn til denne erindringsindsamling.

Fokus på tyrkiske gæstearbejdere

De tyrkiske gæstearbejdere, som kom til Danmark omkring 1970, var blandt de første med udenlandsk baggrund, der kom til at bo i Gellerupområdet, og vi vil især gerne i kontakt med disse og deres efterkommere. Vi vil meget gerne være med til at få deres livshistorier/erindringer skrevet ned, så deres historie ikke bliver glemt for eftertiden.

Vi er selvfølgelig interesserede i at opsamle alles erindringer, men som nævnt sætter vi i første omgang fokus på de tyrkiske gæstearbejdere. I den forbindelse vil vi ligeledes meget gerne i kontakt med nogle, som kan hjælpe os med at oversætte fra tyrkisk til dansk, da det i nogle tilfælde måske vil være lettere at fortælle sine erindringer på sit oprindelige sprog.

På Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, som ligger på Gellerup Bibliotek, vil vi meget gerne hjælpe til med at få disse beretninger skrevet ned, hvis man ikke selv kan overskue det, og vi sørger også for at gemme beretningerne i arkivet til glæde for kommende generationer – naturligvis efter nærmere aftale med den enkelte, og selvfølgelig får den, som fortæller sin historie, også en kopi af den.

Husk, at vi alle har en unik livshistorie – nogle har endda oplevet mere end de fleste, og denne historie må ikke gå tabt.

Billedet er fra 1964 og viser virksomheden Jysk Varmekedelfabrik omkranset af marker. I disse bygninger har vi i dag Bazar Vest, og på markerne omkring er opført blandt andet Toveshøj

Billedet er fra 1964 og viser virksomheden Jysk Varmekedelfabrik omkranset af marker. I disse bygninger har vi i dag Bazar Vest, og på markerne omkring er opført blandt andet Toveshøj

Arrangement lørdag d. 16. marts

Lørdag den 16. marts kl. 13-16 har vi et arrangement i Foreningernes Hus (nu Tousgården), hvor temaet er erindringer/fortællinger, og vi vil bl.a. vise billeder og film fra Gellerupparkens historie fra 1960’erne og til i dag. Alle er velkomne. Kig forbi, og lad os få en snak om, hvordan vi kan få nedskrevet dine erindringer.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2013-02 Marts side 10
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2013-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • kl. 13-16: Billeder og film i Foreningernes Hus
    Billeder, film, erindringer og fortællinger
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data