Fremragende fortalt; flere erindringer, tak

En anmeldelse af “Somaliske Erindringer”

EUTOPIA og Gobaad Kultur Forening havde udsolgt ved deres to ’Borgerspil’ den 20. og 21. februar. Fuldt fortjent! ’Borgerspil’ eller ’Community Play’ betyder blot, at her er det ikke professionelle skuespillere, der optræder, men såkaldt almindelige mennesker.

For ”Somaliske Erindringer”, med den fine undertitel ’Snefnug og Kirsebærblomster’, medførte det et nærvær og en ægte indleven, som uddannede skuespillere skulle have gravet dybt for at finde. Ganske logisk: Dette var ikke skuespil i traditionel forstand, men virkelige menneskers ægte erindringer, fortalt af dem selv. Her var fiktionen minimal og overgået af virkeligheden. En virkelighed på godt og ondt, som det fremgik af de syv optrædendes glimt af erindringer.

Det er lokale skuespillere, som står på scenen.

Det er lokale skuespillere, som står på scenen.

Dommen afsiges

Når man anmelder scenekunst, plejer man at uddele stjerner eller noget andet. Lad os bruge somaliske flag i denne anledning. Det kunne også være snefnug eller kirsebærblomster, men de er mere flygtige, og ”Somaliske erindringer” fortjener at blive husket. At blive erindringer, der overdrages til andre og bidrager til den samlede fælles erindring, hvorpå nu- og fremtid skabes.

Tilbage til flagene. De optrædende, de syv med somalisk baggrund på scenen, rammer toppen med mindst fem flag ud af fem mulige. Deres fremtoning, fortællinger og erindringer var så troværdige, gribende og til tider morsomme, som kun ægte amatører kan gøre det. Scenografi og iscenesættelse klokker ind med tre ud af fem.

De ’manglende’ par flag primært af én grund: For lidt plads og tid til erindringerne. Vi fik kun korte glimt, overordnet delt i tre: Fra en hverdag i Somalia, fra krig og flugt, og så fra Danmark. Alle var de stærke udtryk for stærke indtryk.

Brigitte Christensen og Nikola Diklic giver

Brigitte Christensen og Nikola Diklic giver instrukser.

Slip erindringerne løs

Men det var kun i korte ’glimt’. Og erindringerne var uden tvivl det helt centrale, som vi gerne havde hørt både flere af og i længere form. Men den i forvejen ret korte forestilling, under en time endda med for EUTOPIA sjældne tekniske problemer, skulle åbenbart have længere ordløse scener.

En indledning med direkte reference til Chaplin og ’Diktatoren’, komplet med jordkloden som bold. En indlagt længere ’stoleleg’, den gode gamle med én stol for lidt, var da ganske morsom…, men symbolikken i de to eksempler var og er simpelthen for generel eller så velkendt, at det nærmer sig det kliché-agtige. Og det var synd! Overflødigt: De syv og deres fortalte erindringer sagde langt mere. På en så intens og samtidig utvungen direkte måde, at der ikke var behov for hverken ’Chaplin’ eller ’en stol for lidt’.

Flere erindringer eller de korte glimt gjort til længere fortællinger ville have virket stærkere. Denne anmelder håber på en ”Somaliske Erindringer” nummer to. Der er heller ikke langt til en trykt version af erindringerne; fortalt helt ud så langt de enkelte mindes. Det var en slet skjult opfordring…

Jeg glæder mig til at se, høre eller læse flere somaliske erindringer. Erindringer, minder, fortid, uanset etnisk herkomst, definerer, hvem vi er. Både som individer og som fællesskab. ”Somaliske Erindringer” satte en god tyk streg under det.

5 stjerner
”Fem ud af fem – til de syv”.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2018-02 Marts side 15
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2018-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • forestilling
  Fremragende fortalt; flere erindringer, tak
 • forestilling
  Fremragende fortalt; flere erindringer, tak
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data