Vi lærer meget af hinanden og bliver påvirket af andres historier

Somaliske Erindringer på Eutopia Stage udviklede de medvirkende

Tekst Elsebeth Frederiksen, fotos Per Pedersen // foto 8600 og Elsebeth Frederiksen

Gobaad, en somalisk forening, som hører til i Gellerup-området, tog i 2017 kontakt til den kreative direktør for Eutopia Stage, Birgitte Christensen, fordi de gerne ville lave et stykke om somaliere. Det er så blevet til Somaliske Erindringer, som de opførte den 20. og 21. februar for fulde huse.

Et koncentreret øjeblik under prøverne til stykket.

Et koncentreret øjeblik under prøverne til stykket.

En af de medvirkende i stykket er Saleban Aideed. Han er 30 år, uddannet cand.ling.merc og opvokset i Silkeborg. Han bor ikke i Gellerup, men det var heller ikke et kriterium for at være med.
”Jeg medvirker for at nedbryde nogle af de fordomme, der findes om somaliere,” forklarer han.

Han vil gerne fortælle sin historie for at få folk til bedre at forstå hans liv, og hvor han kommer fra. En anden grund til, at han har valgt at være med i stykket, er, at han gerne vil arbejde med sin sceneskræk. Og den blev for alvor udfordret, da de spillede for fulde sale i to dage.

Ilhaam Mohamed Ali fortæller om dengang, hun for første gang hørte et WC-skyl på flyet til Danmark

Ilhaam Mohamed Ali fortæller om dengang, hun for første gang hørte et WC-skyl på flyet til Danmark

Processen med at skabe stykket
De medvirkende har selv skabt stykket med Birgitte Christensen. Hun har nævnt emner, og så har de medvirkende prøvet at huske ting fra barndommen, fra krigen og flugten. Hvad var det første, de huskede fra Danmark? For Salaban var det, da han for første gang, så et barn løbe på løbehjul i lufthavnen.

Det havde han aldrig set før i Somalia. Andre snakker om første gang, de så sne, WC med skyl i flyet på vej til Danmark eller dengang Ilhaam Mohamed Ali spiste tre poser M&M’s på en gang. Nogle gange huskede de nogle ting, som Birgitte Christensen ikke lige havde regnet med, men det var en god del af processen.

”Jeg bliver også inspireret af de andres historier, mens de fortæller dem og bliver ofte ret rørt over at høre dem,” forklarer Saleban.

Saleban fortæller om sine første oplevelser i Danmark.

Saleban fortæller om sine første oplevelser i Danmark.

Mennesket bag ordene er det centrale
Stykket kunne have været fremført af professionelle skuespillere, men så ville det bare ikke være så autentisk, mener Salaban. De, der har historien, skal også være dem, der fortæller ordene på scenen.

Læs anmeldelsen af stykket på næste side(“Fremragende fortalt; flere erindringer, tak”).
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt