Sydpå, hvor solen varmer ekstra meget

Pilevangen i Solbjerg er bolig-foreningens sydligste afdeling og som udgangspunkt selvforsynende med varme via solceller og topmoderne lavenergi-løsninger

Både sol og varme kunne vi have brugt mere af den onsdag eftermiddag, hvor afdelingsformand Maria Kahr Ovesen viste Skræppebladets udsendte rundt i afdelingen. På denne dag så området bare gråt og trist ud, men efter en rundtur og historier om livet i afdelingen, fandt vi ud af, at afdelingen selvfølgelig rummer mere end bare nogle rækkehuse et godt stykke udenfor Århus.

Pilevangen med sine grå-sorte boliger skyder frem i nybyggerkvarteret omgivet af åbne marker.

Pilevangen med sine grå-sorte boliger skyder frem i nybyggerkvarteret omgivet af åbne marker.

Mange børnefamilier

Med andre øjne Pilevangen er en mindre afdeling med mange børnefamilier. Bebyggelsen består af 43 boliger i tæt-lav-byggeri, hvor alle boliger er i to plan med to toiletter, åbent samtalekøkken og carport.
Byggeriet ligger i udkanten af Solbjerg, ca. 15 km syd for Århus, og deler vænge med to andre boligforeninger. Pilevangens boliger er fordelt på tre indstiksveje, og der er asfalteret stisystem til både Hundeskoven og i andre retninger, så børnene (og alle andre) kan færdes sikkert.

Omgivelserne er stadig under etablering, og fællesarealer tilpasses, så de matcher behov, så der f.eks. anlægges stier dér, hvor man naturligt går, og beplantning flyttes, hvis den er placeret uhensigtsmæssigt. Da de første beboere flyttede ind, var der ikke legepladser og stier, så beboerne har selv været med til at bestemme, hvor og hvordan de skal se ud.

De nysåede græspletter, de ranglede buske og det minimalistiske grå-sorte byggeri får området til at fremstå lidt bart, – ikke mindst på denne blæsende forårsdag. Rundvisningen viser dog et andet billede af afdelingen.

Afdelingsformand i Pilevangen Maria Kahr Ovesen

Afdelingsformand i Pilevangen Maria Kahr Ovesen

Lavenergi og designerboliger

Pilevangen er bygget i kølvandet på finanskrisen, hvor byggematerialer og interiør kunne anskaffes væsentligt billigere end tidligere. Det gav muligheden for at installere designerkøkkener m.v. i almennyttige lejeboliger; bl.a. armaturer fra Vola og gulve fra Junckers.

Ifølge Maria Kahr Ovesen er det da lækkert med disse installationer, men de er ikke praktiske i en børnefamilie.
”Det er for fint og for dyrt til en almennyttig lejebolig med mange brugere. Gulvet af askeparket er for blødt og let modtageligt for slagmærker, og ligeledes bliver bordpladerne let ridsede og tåler ikke, at der kommer hak i pladen,” fortæller hun.

Maria giver også udtryk for, at værelserne er lidt for små – 115m2 til en 5-rumsbolig er lidt snævert – men hun synes, at lejlighederne generelt er dejlige og funktionelle. En femværelses lejlighed består af et stort køkken, en mindre stue i underetagen og værelser ovenpå.

Alle boligerne har solceller på taget, der som udgangspunkt dækker strømforbruget til opvarmning og varmt vand. Et eventuelt overforbrug af strøm afregnes individuelt med forsyningsselskabet. Derudover er der automatisk luftcirkulation i alle rum via en luftpumpe, der er installeret i lejligheden. Luftpumpen står ude i entreen og kan godt larme lidt, men ifølge Maria vænner man sig til den efterhånden.

Naboskaber, der avler venskaber

Pilevangen har ikke noget fælleslokale til at danne rammen om afdelingens aktiviteter. Man har tidligere lånt naboafdelingens fælleshus, men det synes lidt for stort, så i stedet benytter man sig af muligheden for at leje et festlokale i Solbjerg for få penge. Det ligger kun ca. en kilometer væk, og da de fleste i afdelingen har bil, er det ikke et problem at komme derhen. De, der ikke har bil, kan køre med naboen.

Bestyrelsen og beboerne er generelt aktive, og der er et stort fremmøde til sommerfest og julefest etc. i afdelingen.

Et stort tilløbsstykke var især den ’fodboldskole’, Maria havde arrangeret for førskolebørnene i alderen 3-6 år. Aktiviteten var egentlig tiltænkt de små, som ikke gik til fritidsaktiviteter, men de store børn i afdelingen ville da også være med. Så arrangementet greb om sig og blev en succes for både børn og forældre.

Selvom det er et forholdsvis nyt byggeri, er der allerede etableret små fællesskaber mellem naboerne. Nogle benytter sig af, at naboen er en handy-man, og gengælder med en kop sukker eller et æg. Nogle deler gerne deres værktøj med andre, og andre holder lige et øje med ungerne på legepladsen. Kort sagt: Det er helt naturligt, at man hjælper hinanden i dagligdagen. Derfor er det da heller ikke overraskende, at venskaber også opstår blandt børnene, – nogle gange endda meget nære venskaber. Selvom man ikke går på samme skole, kan man da godt være bedste veninde med nabopigen, der dagligt pendler til Århus for at gå i skole.

Giraf-gyngen, der passer til alle aldre.

Giraf-gyngen, der passer til alle aldre.

Udeliv i børnehøjde

Afdelingsbestyrelsen har et godt samarbejde med boligforeningen og stor indflydelse på fordelingen af afdelingens ressourcer. Man gør en dyd ud af, at området ser pænt og velholdt ud; og ikke mindst forsøger man at undgå omkostninger, der kan påføres beboerne. For bestyrelsen er det vigtigt, at eventuelle overskud i regnskaberne kommer afdelingen til gode og forhindrer huslejestigninger.

Selvom beboerne ikke betaler for varme, er husleje og strømforbrug forholdsvis høje, og der har været en stor udskiftning. Ikke desto mindre bor mange af de første beboere stadig i Pilevangen.
Udskiftningen bekymrer dog ikke afdelingsformanden, der i samme åndedrag kan berette, at der er cirka 100 på venteliste, så området er stadig eftertragtet, og lejlighederne bliver hurtigt genudlejet.

Noget, der ligger bestyrelsen på sinde, er at bidrage til rammerne for et godt udeliv i børnehøjde. I samarbejde med boligforeningen er der prioriteret at bruge penge på gode og tidssvarende kvalitetsmaterialer og redskaber på de to legepladser for hhv. førskolebørn og skolebørn. Sidste skud på stammen af legeredskaber er giraf-gyngen, der trækker teenagerne til, men som også kan bruges som baby-gynge.

Facebook – den lokale jungletromme

En del af kommunikationen i afdelingen foregår via Facebook. Alle tilbydes medlemskab af en lukket gruppe kun for Pilevangens beboere, hvor der kan udveksles stort og småt i dagligdagen – især brugt til at efterlyse genstande til udlån á la ”Hvem har en sækkevogn, vi kan låne?”, ”Er jeg den eneste, der er uden vand?”, ”Skræppebladet kommer på besøg…..Er der nogen, der vil stille op til billeder, eller kan bidrage med, hvad der er godt ved at bo her?”. Denne rundspørge affødte bl.a. historien om delehunden Sille i nr. 4, – en sød historie, der er repræsentativ for naboskabet i Pilevangen.

Afdelingen bærer præg af at være relativ ny, og selvom ikke alle beboerne har været med fra start, er der en atmosfære af fællesskab og sammenhold, uanset om man er børnefamilie eller enlig. Man deltager på det niveau, man har lyst til, og der er få klager. Alle ny-tilflyttere bydes velkommen af et bestyrelsesmedlem og orienteres om mulighederne i Pilevangen og omegn.

Skræppebladets udsendte sammen med afdelingsformand Maria Kahr Ovesen (i midten) en kold forårsdag, hvor solen svigtede Solbjerg.

Skræppebladets udsendte sammen med afdelingsformand Maria Kahr Ovesen (i midten)
en kold forårsdag, hvor solen svigtede Solbjerg.


Delehunden ‘Sille’

Sille bor i nr. 4 med sin menneskefamilie, men tilbringer en del tid hos nabofamilien i nr. 6

Her er hun bedste ven med Adam, der sammen med sin bror ’stjæler’ Sille under hegnet for at kunne lege, og Silles familie må efterfølgende lige spørge, om de har ’lånt’ hunden.
Sille tilbringer så meget tid inde hos naboen, at hun har opnået status som delehund – dog er forpligtelser som hundeluftning og foder endnu ikke omfattet af ’aftalen’ – og der kan endda også opstå tvivl om det samlede antal familiemedlemmer.

Nabofamilien kom hjem med barn nr. 3, og denne dialog opstod:

Adam: ”Nu er vi 6 i familien!”
Far: ”Neeej, vi er da kun 5.”
Adam: ”Så har du ikke talt Sille med!”

Sille sammen med sin bedste ven, Adam, og hans mor, Linda.

Sille sammen med sin bedste ven, Adam, og hans mor, Linda.


Afdeling 30, Pilevangen, Solbjerg

Opført 2011 som +energihuse med solceller på taget
43 boliger i to plan fra 81 til 115 kvadratmeter
1/3 er to- og trerumsboliger, og 2/3 er fire- og femrumsboliger
Selvforsynende med varme via solceller på taget, der genererer strøm til opvarmning og til det indbyggede luft til vand-anlæg
Ca. 15 km til Århus – buslinje 20 kører med halvtimedrift i dagtimerne
Intet fælleslokale; man lejer sig ind i lokalområdet

Pilevangen

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-04 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-04 Maj side 8-10
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-04 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data