Kvinder på kvindejagt den 8. marts

Kvindernes internationale kampdag blev fejret i Gellerup med en tur i kvindernes tegn

Tekst: Elsebeth Frederiksen Foto: Ilhaan Mohamed

Den 8. marts bliver som regel fejret over hele verden med arrangementer og fællesmarch­­er. Det kunne selvfølgelig ikke foregå i år på grund af corona.

I Gellerup blev dagen blandt andet markeret med en rundvisning i Gellerup. Der var der ca. 20 deltagere, alle kvinder fra området. Deltagerne på gåturen var medlemmer af Q-huset. De skulle lære mere om de forskellige kvinder, som de nye veje er opkaldt efter.

Ved Pionerhusene på Gudrunsvej er hele fire veje opkaldt efter kvinder, som var pionerer i deres felt. Det er Lily Broberg, skuespillerinde, Emma Gad, som mest er kendt for bogen Takt og Tone, Elna Munch, radikal politiker og en af de første kvinder i Folketinget, samt kunstmaleren Anna Ancher.

Ilham Mohamed, arrangør, fortæller, at det var en stor oplevelse for kvinderne at være med.
”De var helt oppe at køre over turen og nød virkelig turen, ” fortalte Ilham, som afslørede, at de også snakkede om at tage en tur til Skagen og se Anna Anchers malerier, når der er mulighed for det.

Forfattere og en cirkusdirektør
De nye gader ved Pionerhusene er ikke de eneste nyere navne i Gellerup.
Der er også opkaldt gader efter forfattere: Inger Christensens Gade (Det tidligere Bentesvej) og Karens Blixens Boulevard. Desuden Trille Lucassens Gade. Trille var en meget elsket cirkusdirektør for Cirkus Tværs. Hun døde ved et trafikuheld i 2015.

Fællesspisning
Da turen var færdig, var der fællesspisning, hvor deltagerne også kunne fordøje gåturen.
”Det var en spændende og lærerig tur,” siger Ilham Mohamed og er ligesom de andre deltagere meget glad for at kunne være ude i den friske luft sammen med andre mennesker.


Anna Ancher (1859-1935)
Maler. Hun voksede op i Skagen og var den første kvindelige kunstner af betydning i dansk kunsthistorie.
Elna Munch (1871-1945)
Radikal politiker og kvindesagsforkæmper. Hun var en af drivkræfterne i kampen for kvinders stemmeret og var blandt de fire kvinder, der blev valgt til Folketinget i 1918.
Emma Gad (1852-1921)
Forfatter og dramatiker. Mest kendt for etikettebogen ”Takt og Tone”. Hun var medstifter af ”Kvindernes Handels- og Kontoristforening”, den første faglige organisering af kvinder på kontor.
Inger Christensen (1935-2009)
Forfatter. Var i sin digtning optaget af, hvordan verden er indrettet, og om at gøre den bedre.
Karen Blixen (1885-1962)
Forfatter. Boede flere år i Kenya, hvilket kom til at præge hendes forfatterskab. Hun skrev både på engelsk og dansk. Hendes erindringsbog ”Den afrikanske farm” er blevet filmatiseret.
Lily Broberg (1923-1989)
Skuespiller. Hun havde en enorm spændvidde og brillerede indenfor lystspil og revyer, men også i roller med skarptskårne kvindeportrætter. Hendes rolle som grisehandlerens kone i Matador har gjort hende kendt og elsket i hele landet.
Trille Lucassen (1972-2015)
Elsket ildsjæl i Gellerup. Direktør for Cirkus Tværs. Aktiv i samarbejdet med
cirkusgrupper i mange andre lande.
Dræbt i tragisk trafikulykke.

Minibiografier fra arrangementet af Ester Engrob
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt