Nyt medlem af foreningsbestyrelsen født ind i boligforeningen
Portræt: Thor Utting
Tekst og foto Jens Skriver
Enderne skal gerne hænge sammen, og der skal være sammenhængskraft i boligforeningen, siger Thor Utting
Nyeste medlem af foreningsbestyrelsen, Thor Utting, har kendt Brabrand Boligforening hele sit liv. Han blev nemlig født i Hans Brogesparken for 68 år siden. Her boede han de først par år, så flyttede familien til Herning, og siden boede og arbejdede han mange år i Silkeborg.

Thor Utting
For nogle år siden vendte han og konen tilbage til Brabrand Boligforening, hvor parret kunne få en lejlighed i Søvangen, fordi de begge var i arbejde. Halvandet år senere flyttede de videre til Havnehusene på Aarhus Ø. Her er de rigtig glade for at bo.
En tilsvarende lejlighed ville have været 50 procent dyrere i privat udlejning, siger Thor Utting, der er blevet tændt for det almene. I 2018 kom han i Havnehusenes afdelingsbestyrelse, først som suppleant, men ret hurtig blev han medlem, og på samme tidspunkt blev han valgt til formand. Jeg gad ikke så megen snak, siger han.
Råderet er svært at forstå
En afdelingsbestyrelse kan gøre en stor forskel, især i en ny afdeling, mener Thor Utting.
I Havnehusene er vi ved at danne vores egen kultur. Der har været megen diskussion på afdelingsmøderne med skarpe sager, senest om blødt vand og automatik på yderdørene. Der var tidligere en kedelig sag med nogle energibrønde, som ikke fungerede. De skulle pumpe vand op, der skulle anvendes til varme, men det duede ikke, så i stedet fik vi fjernvarme.
Et andet diskutabelt og vanskeligt begreb er råderet over fællesarealer. Der kom et beboerforslag om at stille bordtennisbord på et fællesareal i en opgang. Skønt det tilsyneladende stred mod reglerne for råderet over fællesarealer, blev det alligevel vedtaget i en prøveperiode.
Mens et forslag om at opsætte skabe på gangene, der ikke var i konflikt med nogen regler, undtagen råderet, blev droppet. Men det er nok noget med kollektiv råderet og individuel råderet, siger Thor.
Ydmyg til værks i foreningsbestyrelsen
Jeg tror, det er muligt at gøre en forskel i foreningsbestyrelsen. Her er meget at rykke på, og der hersker en god tone trods uenighed, men jeg går ydmygt til værks. Der er mange regelsæt at sætte sig ind i.
Derimod forstår jeg ikke modstanden mod foreningsbestyrelsen og administrationen.
Foreningsbestyrelsen skal bidrage til fællesskab, sammenhængskraft og få enderne til at mødes, så det hele kan hænge sammen, siger han og understreget, at afdelingen er basis.
Men hvem skal bestemme over afdelingerne, og hvorfor har vi et interessefællesskab? Afdelingsbestyrelsen kan tegne afdelingen, men skal også lytte til dem, der ikke er enige, og afspejle hele afdelingen, folk skal indordne sig under fællesskabet.
Dialog er løsningen
Den tidligere formand for Havnehusene gik af på grund af besvær med administrationen.
Men hvorfor skal det være sådan? spørger Thor og slår fast, at det er trist med sådanne sager.
Det løses kun gennem dialog med afdelingen. Politisk og socialt skal man lytte til alle og få enderne til at hænge sammen. Der skal være et bedre samarbejde mellem afdelingerne og driften, og vi skal gerne få et område til at fungere. Vi er kunder i et monopol, og det er jo en ganske interessant tanke, siger Thor, der er kommet med i foreningsbestyrelsens drifts- og administrationsudvalg.
Thor har arbejdet med kommunikation hele livet med børn og unge og udvikling.
Og han har haft meget at gøre med frivillig idræt. Især inden for tennis, som han stadig spiller, men han er ikke længere træner og leder. Nu bruger han i stedet megen tid på boligforeningen og nøjes med kajaksejlads og gåture.
Han slutter af med at fortælle, at det har været enormt spændende at være dirigent på beboermøder, som han som foreningsbestyrelsesmedlem har været ved flere af efterårets afdelingsmøder.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-07 November