Jeg glæder mig til et bedre indeklima

Ellen har boet i en 2-værelses lejlighed på Anettevej i fire år og blev valgt ind i afdelingsbestyrelsen på det seneste afdelingsmøde i august

Visualisering af nye facader i Søvangen.

Meget af afdelingsbestyrelsens tid går i øjeblikket med den forstående renovering. Som ny i afdelingsbestyrelsen har vi snakket med Ellen om, hvad renoveringen kommer til at betyde for Søvangen, og hvorfor hun mener, den er nødvendig.
Hun fortæller, at behovet for renovering blev meget tydelig under stormen Malik, hvor det trak ind og hylede fra vinduerne i Ellens lejlighed på 2. sal.
“Der tænkte jeg, hold da op, hvor er der behov for renovering – særligt ny hulmursisolering og nye, tætte vinduer. Når det har været frostvejr, og det har blæst samtidigt, er ruderne iskolde indvendigt,” fortæller hun.

Ellen glæder sig derfor til, at lejligheden bliver bedre isoleret.
“Hele indeklimaet har jeg store forventninger til bliver væsentligt bedre, også når det gælder varme. Som det er nu, er det nødvendigt for mig at trække gardinerne for hver aften for at skærme af for de kolde vinduer eller tage trøje og varme sokker på. Så et bedre indeklima og varmen ser jeg godt nok frem til,” siger Ellen.

Hun har også en klar forventning om, at facadeisoleringen også vil betyde, at gulvene ikke vil være så kolde, som de er nu. Og så ser hun også frem til en billigere varmeregning.
“Jeg siger altid til mine gæster, at de skal tage ekstra sokker eller sko med, da der altid er fodkoldt i min lejlighed,” siger hun.

Ifølge Ellen skyldes det blandt andet, at det suser ind i etageadskillelsen i facaden, og det burde den bedre isolering derfor hjælpe på. Hun håber også, at renoveringen af facaderne kommer til at hjælpe på de mange kuldebroer i hendes bolig.

På besøg i Hans Brogesparken

Ellen og et af de andre nye medlemmer i afdelingsbestyrelsen var for nogle uger siden på besøg hos en beboer i Hans Brogesparken, hvis lejligheder minder meget om lejlighederne i Søvangen og lige er blevet renoveret. Det besøg var meget givende, da Ellen fik syn for sagn i forhold til de ting, der skal laves i hendes bolig. Blandt andet bemærkede hun netop det bedre indeklima.
”Det var rart, at indeklimaet virkede godt. Jeg tænkte, at hvis jeg engang får det sådan hjemme hos mig, bliver det fedt,” siger hun.

En anden ting, Ellen var særligt begejstret for i lejligheden i Hans Brogesparken, var den nye placering af altandøren. Det samme er nemlig på dagsordenen i Søvangen. Ellen synes, at placeringen af altandøren i karnappen er en god løsning.
”Den nuværende altandør er meget smal, og med den nye placering vil den blive bredere og dermed tidssvarende og også praktisk,” uddyber Ellen.

Før renoveringen.

Ser også frem til nyt køkken og mere tryghed

Det er dog ikke kun isolering og bedre indeklima, Ellen ser frem til i forbindelse med renoveringen. Også inde i selve boligen ser hun frem til forbedringer.
“I min lejlighed er der et meget gammelt køkken. Det fungerer egentlig fint, men bordpladen er meget lav, og pladsen er ikke så godt udnyttet. Så det at få et moderne og tidssvarende køkken ser jeg meget frem til. At radiatoren under vinduet også flyttes, så den giver bedre varme og ikke tager så meget opbevaringsplads, er en ekstra bonus,” siger hun og tilføjer, at hun også glæder sig til at få en ny hoveddør og til, at der kommer dørtelefon i opgangen, da det giver mere tryghed.

Vigtigt at tage hånd om beboernes bekymringer

Som medlem af afdelingsbestyrelsen føler hun et særligt ansvar for at medvirke til, at beboerne kan gå renoveringen trygt i møde.
”Noget af det, som vi er meget optaget af i bestyrelsen, er at lytte til beboernes bekymringer og sørge for, at alle får den nødvendige hjælp og vejledning, både før renoveringen går i gang, og imens den pågår.”

Beboerne i klyngehusene og i de fritliggende huse skal genhuses, mens deres bolig bliver renoveret. Det er der en del, særligt af de ældre beboere, der har udtrykt bekymring for.
”For nogle beboere i husene er det at skulle genhuses svært at overskue. Der er det vigtigt at lytte til dem og sørge for information, så de ved præcist, hvad de kan forvente, og hvad de får af hjælp. Det er vigtigt, at de er trygge i processen,” siger Ellen.

Beboerne i lejlighederne skal ikke genhuses. De har derfor udsigt til at skulle bo hjemme, mens renoveringen står på. Her ligger opgaven ifølge Ellen i at sikre, at de entreprenører og håndværkere, der kommer i folks private hjem, tager de nødvendige hensyn.

“Her er kommunikationen om, hvad der skal ske hvornår, særlig vigtig og noget af det, der fylder for mig,” siger hun.
Ellen slutter af med at understrege behovet for en renovering af afdelingen
”Jeg ser renoveringen som nødvendig for at kunne bevare de over 60 år gamle fine boliger i Søvangen og samtidig gøre dem tidssvarende og energirigtige”.

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-03 Maj

2022-03 Maj side 14-15