Århus Vest får fisk direkte fra ishavet og Århus Havn

Interview: Den røde fiskebus, Fisketorsken, har for tredje gang besøgt Århus Vest, hvor den hver tirsdag holder på parkeringspladsen foran Netto på Bronzealdervej mellem Holmstrup og Bronzealdervænget.
Den venlige og snakkelige fiskemand Flemming Brincken fortæller gerne om alle fiskene og om at drive fiskehandel i Århus.
urh-fiskehandler--flemming-brincken--DSCF4275
”Der er nærmest ingen fiskehandlere tilbage. Det kan ikke køre rundt – med mindre fiskebutikken får hjul på og selv kører rundt,” fortæller han til Skræppebladet.

Fiskefolk kan ikke lide nettet

I Århus er der under tre fiskebutikker, men de rullende fiskehandlere vokser i antal. Nu er der ifølge Flemming Brincken omkring 15 i Århus-området.
Man skal dog ikke forsøge at finde dem på internettet – fiskehandlere er blandt de sidste som bliver fanget ind i ”det der net”, som Flemming kalder internettet.

”Jeg kører i Østjylland især uden for Århus, bl.a. i Silkeborg. Faktisk er pladsen her den eneste i Århus,” fortæller fiskehandleren bag et væld af fiskespecialiteter i salgsvognen på den decemberkolde parkeringsplads.

urh-fiskehandler--flemming-brincken--DSCF4274Lokal opfordring

Skræppebladets udsendte har fået en opfordring fra John-Steen Wandbæk i Brabrand Boligforenings afdeling Thorsbjerg på Jernaldervej til at skrive om de nye muligheder for at få friske fisk og fiskespecialiteter på middagsbordet i Århus Vest. John-Steen Wandbæk er involveret i afdelingsbestyrelsens arbejde i Thorsbjerg.

Hård branche for fisk og folk

”Det er svært at fortælle, hvordan det går lige her. Det er tredje gang jeg er her. Om tre måneder kan jeg måske sige noget om, hvordan beboerne har taget imod mig,” smiler Flemming. Han er ikke bleg for at indrømme, at det er et hårdt slid at være rullende fiskehandler.
”Der går nemt 80 timer om ugen, og forinden skal der jo investeres i vognen, der b.la. har køleanlæg. Sådan en koster omkring 600.000 kr.,” siger han og tilføjer, at der ikke er mange, der vil arbejde for under 100 kroner i timen. Men sådan er det ofte for en fiskehandler. I hvert fald i starten på en ny plads.

Konkurrence med butiks-fisk

Det kan være svært at finde fiskespecialiteter i området Århus Vest. Dog er der i november åbnet en ny Super Bedst med en delikasseafdeling som har friske fisk på is. Også områdets dagligvarerforretninger sælger (frosne) fisk, så hvad får den rullende fiskehandler til at slå dørene op på parkeringspladsen ved Netto hver tirsdag?

Røgvarer og fiskeoplevelse

”Jeg sælger ærlige og særlige fisk”, siger fiskehandleren, og fremviser et lille udvalg. Der er bl.a. rævehalehaj, rokkevinger og et stort udvalg i røgvarer. F.eks. røgede muslinger og røget tunfisk.
For at overbevise Skræppebladets udsendte skærer Flemming Brinck et lille stykke røget tun af og udleverer som smagsprøve.
Det smager virkelig godt og minder næsten om lufttørret, røget skinke fra en kostbar italiensk hule.
”Kan alle få en smagsprøve?” spørger Skræppebladets udsendte.
”Ja, alle kan få lov til at smage på det, de ikke kender. De skal bare spørge. Sådan er det hos en rigtig fiskehandler – vi giver alle smagsprøver ud. Det er ikke som supermarkedets vaccumpakkede udgaver,” fortæller fiskehandleren.

Fotos af ulrik Ricco Hansen

Fotos af ulrik Ricco Hansen

Du kan møde fiskehandleren i den rullende, røde fiskevogn hver tirsdag fra kl. 10 til 17.30. (nogle gange til 18.30 eller længere afhængig af antallet af kunder). Næste gang er på tirsdag.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Dene side er omtalt på
Århus Lokale Nyheder:
[...] Se den oprindelige artikel [...]
Link: http://aarhus.lokale-nyheder.dk/2009/12/20/arhus-vest-far-fisk-direkte-fra-ishavet-og-arhus-havn/ (linket virker muligvis ikke længere)

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Ulrik Dorph-Hansen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data