1. januar – nu starter vi på en frisk

Sognepræst Karen Huus bød velkommen til menigheden nytårsdag. En dag, som byder på både nye mål for mange af os og samtidig et kik tilbage

Karen Huus sagde i sin prædiken, at efter hendes mening er en god idé at starte med at sige undskyld. Så er tavlen vasket ren, og man kan starte på en frisk. Året har budt på mange undskyldninger. Så er det Lars Løkke Rasmussen, der har sagt undskyld, så er det Morten Bødskov, og så siger Helle Thorning-Schmidt undskyld. Ordet ”undskyld” er blevet årets modeord.

Men hvorfor skal man egentlig sige undskyld? I ordets oprindelige betydning var ordet noget man brugte når man fortrød en handling. Så gik man til den forurettede og bad om tilgivelse. Bad om at få fjernet sin skyld og få genoprettet sit gode forhold til den forurettede som så kunne sige ”alt forladt.”

Lars Løkke Rasmussen er blandt de mennesker, der har sagt undskyld – undskyldningen er imidlertid kommet med meget stor forsinkelse og det var som om pressen råbte på en undskyldning for noget, som Lars Løkke Rasmussen ikke mente var særligt alvorligt. ”Det er nærmest som når man siger til sine børn: Du kommer ikke ud fra dit værelse, før du har sagt undskyld! – ja, så kan børnene godt finde ud af at sige undskyld,” sagde Karen Huus. Folk vil høre andre sige undskyld – ”det er nærmest som en boksekamp”, men Karen Huus opfordrer i stedet til, at modeordet for 2014 bliver ”alt forladt.”

Tilbageblik på december

Lad os forlade nytårsgudstjeneste og i stedet kaste et blik tilbage på kirkens december måned.

Kirken har tradition for at være en formidler af Folkekirkens traditioner og samtidig er der i nyere tid opstået en tradition for dialog med områdets muslimske befolkning. Således også i weeenden 13.-15. december. Her oplevede man international aften med dansk julemiddag – dog var kødet kylling i stedet for svinekød. Dette betød, at områdets muslimske befolkning kunne deltage i arrangementet hvor voksne fik mulighed for at lave en juledekoration, og børnene blev inviteret op i kirkerummet, hvor der blev øvet Luciaoptog, som blev opført til slut. Muslimer og kirkens medlemmer fandt her sammen om fællesnævnere plus det løse.

Julekoncert og meditationssang

Søndag var der så julekoncert med blandt andet den 28-årige sopransanger Anna Maria Wierød, der sang bedårende for i dele af John Rutters Magnificat.
Søndag aften fortsatte begivenhederne så med Taizésang, der er en form for korsang opfundet i et fransk kloster. Rummet genlød gang på gang af de syv tilstedeværendes stemmer – eksempelvis denne tekst:

”Ubi caritas et amor, ubi caritas deus ibi est” – på dansk ”hvor på jorden kærligheden er, der er Gud.” Tanken er at komme nær til Gud gennem en sangform, hvor tankerne gentages mange gange. Denne sang blev sunget i flere minutter. Mellem sangene var der bibeloplæsning og mulighed for at meditere og bede.

Julegudstjenesten

Der blev med trompetledsagelse sunget de traditionelle salmer som ”Et barn er født i Bethlehem”, ”Glade jul, dejlige jul” og ”Barn Jesus i en krybbe lå” og mange flere. Og der blev fra sognepræstens side gjort en særlig indsats for at glæde menighedens børn gennem flere historier. Børnene sad i en rundkreds omkring døbefonden, og en pige fik englekostume på. Sognepræstens kommentar: ”Jeg tror, at englen er fløjet!”

Kirken rungede af sangstemmer under salmerne. Publikum var for langt størstedelens vedkommende etniske danskere, efter en periode, hvor man har haft flere tværkulturelle arrangementer i området. Mange, som normalt ikke går i kirke, var mødt op med blandt andet deres børn, og det var tydeligt, at folk havde forventninger. Der var ikke mange pladser tilbage.

Januar og mod lysere tider

Vinteren er mørk og kold, og sognepræsten gjorde i sin nytårsprædiken et behjertet forsøg på at appellere til det fremsynede i mennesker.
Lad derfor denne omtale slutte med et par vers fra den afsluttende sang fra Luciagudstjenesten i december, som meget smukt illustrerer hele budskabet.

Walk as though life is starting
walk with Peace from above
walk with your heartbeat singing
walk his way in love.

Walk with light in the darkness
walk where the lord has gone
someone is walking beside you
Walk with light. Come on!

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Sean Ryan Bjerremand

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data