Aarhus Kommune og politiet forener kræfter mod kriminelle familier

Datasammenkøring afslører kriminelle miljøer, hvor enkelte familier truer retssystemet og tvinger myndighederne til øjeblikkelig handling

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune samler nu den kriminalpræventive indsats i Blixens på Karen Blixens Boulevard. (som kan ses i baggrunden)

Med udgangspunkt i ny indsigt fra et igangværende forskningsprojekt igangsætter Aarhus Kommune og Østjyllands Politi i tæt samarbejde tre konkrete initiativer rettet mod slægtsbaseret kriminalitet

Initiativerne udgør en målrettet indsats mod den type kriminalitet, der nedarves fra generation til generation, og som tydeligt afspejler sig i både politiets sigtelser og kommunale udgifter, især i forbindelse med enkeltfamilier.

Manglende samarbejdsvilje med myndighederne, vidnetrusler, kriminalitet og en række sociale problemer er blot nogle af de aspekter, der overlever fra én generation til den næste i visse miljøer. Denne erkendelse har ledt til iværksættelsen af konkrete tiltag, der sigter mod at bryde den negative arv og forbedre forebyggelsesindsatsen.

Politikommissær René Raffo, leder af Borger- og Forebyggelsescenteret hos Østjyllands Politi, udtaler: ”Vi observerer regelmæssig kriminalitet i visse familier, hvor tendensen går fra forældre til børn og fra ældre til yngre søskende. Det kan involvere alvorlig kriminalitet inden for et organiseret kriminelt miljø. Derfor samarbejder vi nu med Aarhus Kommune for at håndtere udfordringerne på en ny og mere præventiv måde.”

Initiativerne er specifikt rettet mod såkaldt slægtsbaseret kriminalitet og har til formål at målrette indsatsen mod de kriminelle grupper i disse miljøer.

Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, påpeger: ”Det er bekymrende, at nogle få familier dominerer kriminalitetsstatistikkerne hos Østjyllands Politi og også er hyppige gæster i kommunale sager. Vi erkender, at visse familier har modtaget omfattende indsatser, men det har ikke altid forhindret yngre familiemedlemmer i at udvikle sig til kriminelle. Nu har vi en mulighed for at koordinere og samarbejde om vores indsatser for at vende udviklingen – til børnenes bedste. Ingen skal vokse op i en familie, hvor kriminalitet er en del af hverdagen.”

Tidligt samarbejde og forebyggende indsatser er afgørende

Foreløbige analyser fra både kommune og politi afslører bekymrende tendenser, hvor konflikter løses i kriminelle miljøer i stedet for det officielle retssystem. Vidner trues til stilhed eller til at trække deres anmeldelser tilbage. Udover de alvorlige konsekvenser for ofrene har kriminaliteten også stor indvirkning på børn, der vokser op i familier, hvor den kriminelle adfærd nedarves. Ud fra de igangsatte initiativer håber man på at styrke myndighedernes fælles indsats med en mere analytisk tilgang.

Politikommissær René Raffo udtaler:
”Der er afgjort behov for en omfattende forebyggende indsats for at bryde fødekæden til organiseret kriminalitet. Dette har været et stort fokus for politiet i årevis, både operationelt og efterforskningsmæssigt.”

Ændringer i kriminalpræventiv indsats

Udover de fælles initiativer fra myndighederne arbejder Aarhus Kommune selv på at styrke kriminalitetsforebyggelse. Dette inkluderer at samle sociale og beskæftigelsesrettede indsatser og etablere en koordinerende indgang på Karen Blixens Boulevard i Gellerup. Dette sted vil fungere tæt sammen med lokalpolitiet i Aarhus Vest og Familiecentret og vil være centralt placeret for målgruppen og det opsøgende arbejde.

Anders Winnerskjold udtaler:
”Vi har længe været opmærksomme på problemerne, men nu har vi konkret viden og nye muligheder for at handle. Dette giver os et solidt grundlag for at samarbejde på tværs af myndighederne for mere effektivt at bekæmpe problemerne og hjælpe børn og unge på rette vej mod en kriminalitetsfri fremtid.”

Fakta: De tre fælles initiativer

  1. Knæk Kurven:

    Tidlig forebyggende indsats målrettet børn i alderen fra otte til 13 år. Inspireret af tyske metoder, identificeres familier tidligt ved hjælp af datadrevet tilgang. Indsatser som støtte i skolen, fritidsjob, behandlings- og sociale indsatser målrettes disse familier. Konsekvenser fra kommunal side, såsom anbringelse, økonomiske sanktioner, vil blive overvejet i tilfælde af manglende samarbejde.

  2. Top100:

    Et fælles team af medarbejdere fra politiet og social- og beskæftigelsesområdet koordinerer indsatser baseret på behov. Borgeren tilbydes støtte til at bryde med kriminalitet, herunder misbrugsbehandling, vredeshåndtering, flytning af bopæl, samt uddannelses- og jobindsatser. Borgeren forpligter sig til at fravælge kriminalitet, og manglende overholdelse kan medføre skærpede sanktioner, såsom træk i økonomiske ydelser. Inspireret af hollandske metoder og en del af Bandepakke III initiativ 30.

  3. Bandeexit

    Bandeexit er et allerede velfungerende tilbud til enkeltpersoner, som er en del af organiseret kriminalitet. Indsatsen bliver udvidet, så den også bliver målrettet personer i miljøet omkring den enkelte borger, så vedkommende på den måde ikke bliver isoleret ved at træde ud af kriminaliteten, men at hele familier kan hjælpes til flytning og et nyt liv. Indsatsen skal udvikles med inspiration fra udlandet, så den også bliver målrettet personer i miljøet omkring den slægtsbaserede kriminalitet.

Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi og Aarhus Kommune.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladets webnyheder

af Elsebeth Frederiksen

nyhedslogoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data