Syv opgange til hver Meyer

11 lokale gårdmænd – Meyere – klar til at tage fat i december


af Marianne Stenberg, journalist Brabrand Boligforening

De mange stole i frokoststuen hænger på tomme borde og venter på, at de første Meyere kommer og tager dem i brug. Det sker tirsdag d. 4. december, hvor 11 nye medarbejdere har første arbejdsdag som lokale gårdmænd med fokus på affald i Gellerupparken og på Toveshøj.
Fra den dag vil projektleder Theo ikke længere gå rundt alene i de syv store lokaler ved Bazar Vest, hvor Meyer-projektet har til huse. Projektet, der løber over de næste 3 år, er udviklet af afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken, der sammen med Toveshøj har søgt og fået penge fra Landsbyggefonden til at ansætte 22 lokale gårdmænd, der kan hjælpe med at få området til at se pænere og mere rent ud.
– Visionen er at gøre Gellerupparken og Toveshøj til det mest vedligeholdte og mest attraktive almene boligområde i Århus, siger Theo Van Driessche, der har sit specielle navn med fra Holland, hvor han er født og opvokset.

Det er en stor og flot vision, men Theo har både ambition, engagement og faglig ballast til at ville det mål. Uddannet ingeniør, HD og coacher og med en mere end 20 år lang erfaring inden for TDC herunder blandt andet opbygning af et driftscenter i Kolding for 245.000 abonnenter og med 70 medarbejdere.

– Det kan godt lade sig gøre, men først skal vi rydde op. Vi kan ikke få beboerne til at ændre adfærd, før der ser pænt og ordentligt ud, siger Theo.

Projektet er delt op i 3 faser. Første fase hedder ”Vi rydder op”. Anden fase: Adfærdsændring – beboerne skal lære at rydde op efter sig og sor­tere affald. Tredje fase: De grønne områder – hvordan sikrer vi, at vi holder dem pæne.

Theo mener, at de fleste beboere op­fører sig pænt, og at det kun er en mindre gruppe, der ikke rydder op efter sig. Men det smitter, for mange andre beboere mister lysten til at rydde op, når der alligevel flyder med affald.
– Problemet er ligegyldighed. Der er flere, som efter at have spist eller drukket noget, bare smider emballage og madrester fra sig. De forstår ikke, at det er dem selv, der i sidste ende over huslejen betaler for, at gårdmænd eller trappedamer skal fjerne det for dem næste dag.

De 11 nye Meyere, der starter d. 4. december, bliver alle ansat under fleksjob-ordningen. En ”fleksjobber” er en person, der på grund af en fysisk eller psykisk skade ikke kan udføre et normalt arbejde. Det kan for eksempel være en dårlig ryg, og arbejdstiden er derfor ikke en normal 37 timers uge. Meyerne arbejder 4 – 5 timer om dagen. Til gengæld er nogle af vagterne uden for normal arbejdstid. Det vil sige, at beboerne i de lyse perioder af året vil kunne møde Meyere på arbejde selv ud på de tidlige aftentimer.

Det kribler for de nye Meyere at komme i gang. Størstedelen har selv henvendt sig efter at have set job­opslagene. Som en af dem siger:
– Man bliver træt af at sidde på sofaen og kun bruge fjernbetjeningen i 10 timer om dagen. Nu vil jeg gerne i gang med at lave noget.

Seks af Meyerne er danskere og fem har indvandrerbaggrund. Der er både libanesere, tyrkere og somaliere. Tre er beboere i Gellerupparken. To er beboere på Toveshøj. To af dem er kvinder.

Men der er som sagt plads til endnu flere. 22 Meyere skal være ansat d. 1. januar.
– Er der nogle, der er kvalificeret til et fleksjob og har lyst til at være med her i projektet, så må de meget gerne komme forbi og få en snak med mig. Vi har plads til 11 mere, siger Theo, der træffes på mobiltelefon 61 55 85 60 eller på kontoret på Edwin Rahrsvej 32.

Når alle mand er ansat ved årsskiftet bliver de fordelt ud i boligområdet med ansvar for hvert sit område. Det bliver omkring 7 opgange til hver Meyer. Men det vil være en dynamisk Meyer-patrulje, der hele tiden flytter sig derhen, hvor problemet er størst, så i perioder vil der måske være et stort antal Meyere alene på Gudrunsvej.
– Ved at sætte alle mand ind i en mindre del af området, vil der virkelig blive skabt synlighed, og så får man måske hurtigere og lettere fat om problemet. Samtidig er det gode ved projektet, at vi aflaster de traditionelle gårdmænd, som så får mere tid til opgaver, der førhen er blevet skubbet væk på grund af al arbejdet med at fjerne affald siger Theo.
Han skal sammen med Brabrand Boligforenings driftschef, som Meyer-projektet organisatorisk hører ind under, have lavet en plan for fjernelse af al det store affald, der lige nu flyder ved affaldsøerne og dermed ikke ligefrem motiverer beboere til at sortere deres affald.

– Vi skal allerførst have ryddet op og gjort affaldsøerne brugelige igen. Derefter kan vi tage fat på Meyernes 2. opgave nemlig at få lært beboerne selv at holde deres boligområde pænt og rent.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2007-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2007-10 December
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2007-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data