Klummen

Juletid

et tilbageblik og en opskrift


af Inger Bloch

Dagene er korte nu, træerne står nøgne, og sommeren føles langt borte.
Men midt i den mørke tid lyser juledagene op: Disse dejlige dage, hvor de fleste af os har traditioner for at være sammen med familien, spise ekstra god mad og udveksle gaver med vore nærmeste.

Ja, hvordan er det nu med de gaver? For nogle er det næsten blevet en plage, fordi man synes, at man er nødt til at give meget dyre ting; her skal man nok passe på ikke at blive fristet over evne i butikkerne, og det kan være vanskeligt – men dybest set gælder det jo om at skabe glæde, og glæden er ikke nødvendigvis prisbestemt!

I min barndom fortalte de ældre os, hvor heldige vi var at få både 2 eller 3 julegaver og dejlig mad juleaften; – ”næh min lille ven: I gamle dage var børnene henrykte, bare der blev råd til, at de kunne få nye såler under deres træsko!”
Til jul pyntede vi op med kravlenisser og lys i stager, og en rødgran blev pyntet med hjemmeflettede hjerter, kræmmerhuse, flagguirlander, glaskugler, stjerne i toppen – og levende lys! Dette sidste krævede stor agtpågivenhed , da vi var 6 børn + en hund. To spande, fyldt med vand, stod parat, hvis et uheld skulle indtræffe! Vi dansede omkring juletræet og sang julens sange og salmer – og vi børn kunne mange udenad – vi sang dem både i skolen og derhjemme.
Det bedste ved julen dengang var, at vi måtte være oppe, så længe vi havde lyst, og at vore forældre spillede spil med os: Ludo, billedlotteri, dam, mølle og skak.

  opskrift-farve.jpg  

Her i tiden før jul, dukker gamle og nye opskrifter op – For nogle år siden fik jeg denne opskrift på en snapselikør, som jeg sommetider laver til jul og kolde vinterdage: Den bliver kaldt:

Grand Marnier 40

Der skal bruges:
En appelsin
40 stk. hugget sukker
40 kaffebønner
l fl. Brøndum Snaps, Klar
1 glaskrukke
1 kaffefilter

Stik 40 huller i appelsinen og læg den i krukken.
Tilsæt sukkerknalderne og kaffe­bønnerne.
Hæld snapsen i.
Sæt låg på krukken og lad det hele trække i 40 dage.
Tag appelsinen op og si snapselikøren gennem et kaffefilter.
Nu er den færdig og kan hældes på en køn flaske (og man kan evt. lave en nysselig etiket).
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt