Brabrand Christiansborg – tur retur

Interview med René Skau Björnsson, som både sidder i Folketinget for
Socialdemokratiet og er medlem af foreningsbestyrelsen i Brabrand Boligforening


På en flot forårsdag d. 17. april havde Skræppebladet sat René Skau Björnsson i stævne. Mødet skulle foregå på René Skau Björnssons kontor på Christiansborg. René Skau Björnsson er cand. econ (økonom fra Aarhus Universitet). Han bor i Brabrand sammen med sin hustru og deres to børn.

Du er både medlem af Folketinget og i foreningsbestyrelsen i Brabrand Boligforening hvordan går de to ting i spænd for dig?

rene-kontor-i-provianthuset.jpg
?
– Jeg synes det går rigtig godt i spænd. Jeg får meget ud af at have ”fingrene nede i jorden” her på Christiansborg, og arbejdet i foreningsbestyrelsen i Brabrand Boligforening ser jeg som en måde at have med den virkelige virkelighed at gøre. På den måde kommer jeg uden for murene her på Christiansborg, og det er en helt and­en verden end love og paragraffer.

rene-plads-i-salen.jpg

Jeg sidder i hovedbestyrelsen både i KFUM’s sociale arbejde og i Epelipsiforeningen fordi det er godt at have indsigt i, hvad der rører sig, og fordi det er en god måde at få virkelighed­en ind her på Christiansborg. På den måde bliver det autentisk ved at komme ud at være med i marken og ikke bare sidde og læse om det hele. En slags: At lære det ved at gøre det.
Jeg sidder i boligudvalget og socialudvalget, og det giver en rigtig god sammenhæng. Jeg synes, jeg er meget privilegeret med mit arbejde, men det er også benhårdt indimellem.

Hvor længe har du været i Folke­ting­et?

Hvor længe har du været medlem af for­eningsbestyrelsen?

– Jeg har lige haft 10 års jubilæum her d. 11. marts. Jeg blev valgt ind i Folketinget ved valget i 1998. På det tidspunkt var jeg 31 år.
?
– Jeg har været medlem af foreningsbestyrelsen siden 1996. Jeg kom i afdelingsbestyrelsen i afdeling 17 i 1994. Der var ledige pladser. Afdeling 17 er en lille afdeling med kun 44 bolig­er. Vi havde ikke nogen egentlig formand. Jeg var kontaktperson. Sådan valgte vi at gøre det dér.
?
Hvilke ting og mærkesager er dine primære i Folketinget?
– Jeg er handicapordfører. Fra 2001 til 2004 var jeg formand for boligudvalget, og før valget 2007 var jeg formand for skatteudvalget. Den post fik vi ikke efter valget, men jeg sidder stadig i udvalget. Hvis Socialdemokratiet og SF kommer til at danne regering, vil der være et by- og boligministerium. Boligpolitik kan desværre let komme til at drukne i alle mulige andre vigtige ting.
?

rene-salen.jpg

Hvilke ting og mærkesager er dine primære i foreningsbestyrelsen?

– Jeg har jo et direkte link her til Christiansborg, og er på den måde tit på forkant med alle nye tiltag inden for det boligpolitiske. Jeg er med i arbejd­et omkring Hejredalskollegiet. Her er der store problemer med at leje ud. Værelserne er små, og der er stadig fælleskøkkener. Endvidere har kollegiet været udsat for en hel del indbrud. På et kollegium i Hasle har de også været plaget af mange indbrud, og her har de simpelthen valgt at sætte et højt hegn op. Det har hjulpet på det, og beboerne ser ud til at have det ok med det høje hegn. Det er en mulighed, der også er blevet overvej­et omkring Hejredalskollegiet, men faciliteterne her kunne også passe ind i højskoletanken, så det er der også overvejelser omkring. Skjoldhøjkollegiet har også problemer, men der står det ikke helt så slemt til.

?rene-talerstolen.jpg
Hvad er dine muligheder for at skabe initiativer i Folketinget?
– En måde er at være kritisk. At stille spørgsmål og stille spørgsmål, det kan være en måde at påvirke holdninger på i det lange seje træk, og så har jeg den mulighed for selv at kunne fremsætte lovforslag. Det har jeg benyttet mig af 7 gange.
?

Hvad er dine muligheder for at skabe initiativer i foreningsbestyrelsen?

Er det en måde, der passer dig at leve og arbejde på; altså at bo i Brabrand og arbejde på Christiansborg i København?

– Det er jo lidt af det samme. Stille spørgsmål, at få en forbindelse til det politiske system. Jeg kan have oplysninger og nye ting med hjem fra Christiansborg omkring bolig- og socialpolitik.î
?
– Det passer mig fint at bo i Brabrand. Jeg handler i Kvikly i Åbyhøj. Her møder jeg tit folk, jeg kender, og som jeg får en lille sludder med. Det er nog­et af det rigtig gode ved at være stillet op i forskellige kredse i landet, at man møder de mennesker, hvor man er valgt. Jeg har boet i Brabrand i 21 år, bortset lige fra en kort afstikker et års tid til Skejby.

?
Da vores samtale er slut viser René os rundt på Christiansborg og fortæller mange små interessante anekdoter om malerierne, gaver fra fjerne lande, arkitektur og meget andet. Meget spændende og anbefalelsesværdigt at se flotte Christiansborg indefra. Lidt som et mini-museumsbesøg.
?
Da vi går ud af døren, går vi lige ud i den store demonstration torsdag d. 17. april, hvor omkring 15.000 sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, jordemødre og laboranter demonstrede for mere (og lige) løn. Alle de forskellige faggrupper havde flotte farverige t-shirts på med slogans. Fysioterapeuternes var skrigorange med skriften: LIGE LØN! LIGE NU! Og hvem kan være uenig i det. Hele Danmark er med disse faggrupper i deres lønkamp; det viser alle meningsmålinger.
?
Søndag d. 20 april i toget på vej tilbage til Århus fortæller en kvinde på 70 år med både børn, børnebørn og et enkelt oldebarn at det er 100-årsdagen for kvindernes stemmeret i Danmark. Vi bliver hurtigt enige om, at det da faktisk er lidt pinligt, altså at det kun er 100 år siden, at kvinder i Danmark fik valgret på lige fod med mændene. Et lidt pudsigt politisk sammentræf, ligesom den store demonstration også var det.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-04 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2008-04 Maj
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2008-04 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data