Ny drejning i sagen om stor-moske i Gellerup

En ny spiller har meldt sig med planer om moske i industrikvarter

Det har længe ulmet med planer om en stormoske med tilhørende islamisk kulturcenter på hjørnet af Silkeborgvej og Ringvejen. Bag planerne står en bred vifte af forskellige muslimske trossamfund, der repræsenterer forskellige etniske grupperinger; bl.a. somaliere, tyrkere og arabere.
Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse er gået nye veje og planlægger en kuppelmoske med bl.a. café, idrætshal mv. i industrikvarteret nord for Edwin Rahrsvej, og det har sat fornyet debat i gang.

Arkivfoto af Schmelzle fra Wikimedia: Moskeen i Eppingen i det sydlige Tyskland

Arkivfoto af Schmelzle fra Wikimedia: Moskeen i Eppingen i det sydlige Tyskland

Ved Ringvejskrydset

Følg med på hjemmesiden

Den første ide til moske-placering på den sydligste del af boligforeningens såkaldte ”motorvejsareal” er kontroversiel.
Arealet indgår i det område, som helhedsplanen for Gellerupparken og Toveshøj dækker, men hverken byrådspolitikere eller toppen af Brabrand Boligforening har turdet tage en mulig stormoske med i de officielle planer.
Skræppebladet følger udviklingen til projektet, der både kræver millioner af kroner og en heftig debat. Også de eksisterende moskeer i villaer, kælderlokaler og industribygninger inddrages i debatten om stormoske.
I de seneste måneder har Skræppebladet bl.a. skrevet følgende på bloggen:

25. juni: Moske er stadig uden for helhedsplan

Planerne om en stormoske og islamisk kulturcenter er stadig ude i kulden i forhold til den store plan for Gellerupparken og Toveshøj. Århus Kommune og Brabrand Boligforening blev natten til tirsdag enige om bl.a. at rive tre blokke ned, og åbne området ud til det såkaldte motorvejs-areal mellem Gellerupparken og Ringvejen. Her har der været planer om at opføre en moske, og nu er byrådspolitikerne uenige om, hvorvidt der er aftalt noget i den forbindelse.

6. juli: Gellerup bliver ved med at være ghetto

Per Hovgaard fra Viby mener, at byrådspolitikerne har været lidt for hurtige til at glemme det, de allerede har vedtaget om Gellerup. F.eks. at der er givet tilladelse til at opføre stormoske og islamisk kulturcenter mellem Gellerupparken og Ringvejen.

“Debatten om en moske i Gellerup har på intet tidspunkt siden 2001 været skrinlagt, men med mellemrum været op at vende i forbindelse med de beløb moske-tilhængerne var i besiddelse af.
Et samlet byråd (minus DF) vedtog i 2003 en planændring, der muliggjorde et byggeri af en moske i Gellerup på ovennævnte grund,” skriver han

18. aug.: Undren over moske-planer

Flere århusianere undrer sig over helhedsplanen for Gellerupparken og Toveshøj i forhold til planer om at opføre en moske på hjørnet mellem Ringvejen, Silkeborgvej og Gudrunsvej.
“Jeg forstår heller ikke, at man i Århus vil bruge formuer på at ændre Gellerupplanens status som ghetto uden at fjerne enhver tvivl om en stormoske i området. Det kan kun være i Århus, at man bruger penge på at ændre en muslimsk ghetto til en islamisk ghetto.
Er jeg den eneste, der ikke forstår?” Spørger Sonja Schouli.

Forslag til moske ved Ringvejkrydset. Model af afgangselev fra Arkitektskolen i Århus, Marie Sofie Larsen (arkivfoto: Ulrik Ricco Hansen)

Forslag til moske ved Ringvejkrydset. Model af afgangselev fra Arkitektskolen i Århus, Marie Sofie Larsen (arkivfoto: Ulrik Ricco Hansen)

8. sept.: Millioner på vej til stormoske i Gellerup

Meget tyder på, at placeringen af en stormoske og islamisk kulturcenter bliver vedtaget i byrådet inden jul, og initiativgruppen bag moskeen i Gellerup har tilsagn om millioner af kroner fra fonde i Mellemøsten. Indtil videre har gruppen samlet en million kr. ind, men byggeriet forventes at koste omkring 100 mio.

23. sept.: Klager over nyetableret moske i Gellerup

En ny moske er med kommunens godkendelse blevet etableret på Grimhøjvej 7 i Gellerup. Planerne vare sendt til høring, men ingen naboer havde noget imod, at der blev etableret “møde-, undervisnings- og aktivitetslokaler samt lager”. Under ramadanen har naboerne dog ikke været i tvivl. Via store højtalere er der sendt højlydte taler og muslimske remser ud over området. Moskeen er etableret på fuld lovlig vis.

2. okt.: DF vil annullere moske i Gellerup

Dansk Folkepartis byrådskandidat Lars Skov vil annullere byggetilladelse til moskeen på Grimhøjvej 7 og have moskeen rømmet. Han mener den er opført på ulovligt grundlag og har overtrådt politivedtægtens bestemmelse om, at man ikke må genere andre borgere med unødig støj.
Lars Skov foreslår, at man nedsætter en kommunal Task Force, som skal undersøge islamisme og moskeer i byen.

Arkivfoto af Davide Dent fra Wikimedia. Fittja-moskeen i Stockholm i Sverige

Arkivfoto af Davide Dent fra Wikimedia. Fittja-moskeen i Stockholm i Sverige

8. okt.: Kuppel-moske på vej til Brabrand Nord

11. okt.: DF ønsker folkeafstemning om stormoske

Bag om ryggen på folkene der arbejder for en moske i Gellerup på hjørnet mellem Ringvejen og Silkeborgvej har en gruppe tyrkere konkrete planer om en moske med kupler og spir placeret nordvest for Gellerup på Sintrupvej, der er parallel med Edwin Rahrsvej fra Holmstrupgårdvej til Anelystvej.
Det er Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse vil opføre moske og kulturcenter med bl.a. tre kupler samt et spir på 18-24 meter. Centeret skal ud over en moske og et kapel indeholde en sportshal, undervisningslokaler og en café.
Foreningen holder for tiden til i “Brabrand Ulu Moske” på Silkeborgvej.
De nye planer om en stormoske på Sintrupvej i Brabrand Nord har fået Dansk Folkeparti til at kræve en folke­afstemning om, om der må bygges en stormoske i Århus.
Firmaerne i industrikvarteret har ikke umiddelbart noget imod at få en moske som nabo, og byder initiativet velkommen.

“Det ville ikke være rimeligt af mig at protestere, for da jeg skulle bygge for to år siden, måtte jeg også have accept af naboerne – og fik det. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor meget bimlen og bamlen der bliver,” siger Ole Larsen. Han er indehaver af Ole Larsen Transport, der bliver nærmeste nabo til en eventuel moske på Sintrupvej nær Edwin Rahrsvej og Anelystvej.

Læs mere på Skræppebladets hjemmeside, hvor der er over 50 artikler med emnet ”moske”.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Dene side er omtalt på
Skraeppebladet.dk: Byråd støtter moske på Sintrupvej:
[...] Ny drejning i sagen om stor-moske i Gellerup Kuppel-moske på vej til Brabrand Nord Google-translate: [Translate]   English [...]
Link: skraeppebladet.dk/2009/11/byrad-st%c3%b8tter-moske-pa-sintrupvej/

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-09 November
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2009-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data