Brabrand Boligforening godt på vej med de første energi-neutrale boliger

Rejsegilde på lav-energi byggeriet Pilevangen i Solbjerg

tekst af Kirsten Hermansen – foto af Bo Sigismund

Det har i en række år ikke været muligt for Brabrand Boligforening at bygge nye boliger, fordi der ikke har været tilgængelige kvoter, og fordi byggepriserne gjorde det svært at lave gode boliger inden for rammebeløbet.

Den økonomiske krise har nu bevirket faldende priser på både materialer og lønninger inden for byggebranchen, og det har sammen med et højere rammebeløb givet boligorganisationerne større råderum og muligheder.

Den chance har boligforeningen benyttet sig af ved at satse på et nyt kvalitetsbyggeri og at være på forkant med et energineutralt byggeri.

Det første spadestik blev taget i det tidlige forår
Og boligforeningens formand kunne nu her en efterårsdag sidst i oktober byde velkommen til rejsegilde for håndværkere, arkitekt, rådgivere og entreprenør.

Boligforeningens formand Jesper Pedersen var glad for, at man nu kunne byde ind med dette kvalitetsbyggeri

Formanden udtrykte sin glæde over de muligheder, boligforeningen nu havde fået med så god en entreprise. Det gav råd til dette byggeri i gode materialer, og man var stolt over at kunne byde ind med et kvalitetsbevidst lavenergi-byggeri i den almene sektor.

Han takkede håndværkerne for deres arbejde indtil nu og gav ordet videre til bygherrerådgiver, hvor chefarkitekten også takkede alle for et godt samarbejde under denne del af byggeriet.

Solbjerg er et af Århus kommunes vækstområder
Her er ikke meget alment byggeri i forvejen, men en stor mængde parcelhuse, der er 20-30 år gamle og flere ældrebyggerier. I de senere år er der ad Solbjerg Hedevej bygget nye huse, og flere er på vej.
Solbjerg ligger ca. 16 km syd for Århus. Byen har alle de faciliteter, som moderne mennesker har behov for i hverdagen, og der er gode bus- og trafikforbindelser fra byen til Århus og oplandet.

Byggeriet og første indtryk
Man kan på nuværende tidspunkt kun se, hvordan husene kommer til at se ud udvendigt.

Bebyggelsen består af 9 enheder, alle opført i 2 plan. Hver enhed indeholder henholdsvis 4 og 5 boliger, en enkelt indeholder 9 boliger.

Der udføres 4 typer boliger, 2-, 3-, 4- og 5-rums boliger fra 80 til 114 m2.
Entré, toilet, køkken-alrum og stue i stueplan og med bad og værelser på 1.sal.

De er opført som skalmurede i lysegrå tegl, med lette partier udført med træbeklædning. Glaspartier med udvendig overflade i sort aluminium.
Enhederne, blokkene ligger forskudt i forhold til hinanden på en sydvendt skråning og det giver et godt helhedsindtryk.

43 passiv boliger, uden fjernvarmeløsning
Ud over æstetiske kvaliteter og et forhåbentlig godt indeklima forventes det, at udgiften til varme bliver meget mindre end til et almindeligt hus.

Husene er såkaldt energineutrale (lavenergiklasse 1+) Beregningsmæssigt er de energiklasse 0, men det kan først dokumenteres efter 1 års forbrug.

De installeres med varmepumpe i hver bolig. Varmepumpe indeholder et ventilationsanlæg med varmegenindvinding. Varmepumpen laver varmt brugsvand ud af udsugningsluften fra vådrummene.
Luftindtag til boligen sker via en jordkanal. Kanalen vil sørge for forvarmning af luften om vinteren og en nedkøling om sommeren.

Materialer er af højeste kvalitet: Petersen TeglD91-mursten, Schmidt køkken, Vola armaturer, Danfoss varmepumper m.m.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt