El Camino – Jakobsvejen

To pilgrimme fra Sonnesgården fortæller

af Hans Esmann Eriksen – foto af Rie Møller

To pilgrimme fra Sonnesgården, Hanne Hansen og Rie Møller, gennemførte i eftersommeren 2010 den første halvdel på 739 km af Jakobsvejen eller El Camino.
I februar 2011 blev der holdt et lille arrangement i Sonnesgården, hvor de to beboere levende fortalte om deres tur og viste et lille udsnit af de 1300 billeder, Rie Møller havde taget.

Udsigten over Baskerlandet i Sydfrankrig

Udsigten over Baskerlandet i Sydfrankrig

Hvad er El Camino
Mange kender El Camino som pilgrimsrejsen til Santiago de Compostela fra tv-udsendelserne i december med Mikael Bertelsen. Mikael gik de sidste 300 km fra Léon
til Santiago. Hele turen er på 1430 km fra Le Puy i Frankrig. Hanne og Rie gik den første halvdel på 739 km fra Le Puy til Saint Jean Pied de Port. Den første halvdel af turen regnes som den sværeste, fordi man næsten hver dag skal op over en bjergkam og ned igen.

Hanne Hansen næsten 70 år og med kunstig hofte på vej op

Hanne Hansen næsten 70 år og med kunstig hofte på vej op

Pilgrimsrejsernes betydning for samfundet
Der er mange pilgrimsmål. Jerusalem og Rom var i starten de store mål. I 800-tallet oprettede kejser Karl den Store pilgrimsrejsen til Santiago de Compostela, hvor apostelen Jacob efter sigende var begravet. Som en mur af ubevæbnede kristne beskyttede pilgrimmene Europa mod de muslimer, der trængte op igennem Spanien. Det siges, at pilgrimsrejserne lagde grunden til den europæiske bevidsthed, som danner grundlaget for EU.

Pilgrimsrejsens betydning for den enkelte
Gennem de sidste 30 år er interessen for pilgrimsrejser steget væsentligt. Rejsen er ikke bare et besøg på et helligt sted, men for den enkelte en rejse ind i sig selv, hvor der gives tid og rum til at reflektere over livet.
Rejsen giver også mulighed for at møde mange andre, der også er på rejse ud i livet. De mødes på vejen og på de herberger, som tager imod de rejsende.

Hvorfor tage af sted
Rie Møller er den yngste af de to, og hun ville gerne gå turen for at takke for livet. Rie mødte Hanne Hansen, som er en erfaren pilgrimsrejsende. Hanne gik den sidste halvdel af rejsen for 10 år siden, og siden har hun gået i egnene omkring Assisi.

Rie Møller og Hanne Hansen i Saint Jean Pied de Port efter en fodrejse på 739 km

Rie Møller og Hanne Hansen i Saint Jean Pied de Port efter en fodrejse på 739 km

Hanne ville gerne nå at gennemføre hele El Camino, og hun blev enig med Rie om at gennemføre rejsen. Det er en sej beslutning at tage, når man er nær de 70 og har fået en kunstigt hofte. Hanne og Rie gennemførte rejsen på 32 dage, og de var særligt glade for, at der aldrig faldt et ondt ord imellem dem.

Når landsbyen møder den enkeltes personlighed
Sonnesgården ligger som en lille landsby i storbyen. Omkring 60% af beboerne var mødt op for at høre om Hanne og Ries oplevelser. Vi kunne vel alle sammen have hørt et foredrag ude i byen, hvor et kendt menneske fortæller om sin pilgrimsrejse, men det her foredrag var andet og mere. Her fortalte to af afdelingens beboere om nogle personlige oplevelser, der betød meget for dem. For en kort tid blev vi vidne til en del af deres liv. Dermed opstår der nogle bånd af personlige erfaringer, der bliver med til at vedligeholde sammenhængskraften i vores lille landsby.
Del eller print denne side:  


3 kommentarer til
“El Camino – Jakobsvejen”


 • 1

  Flemming L. toft skriver:

  Hej Rie.
  Dejligt at se, at der fortsat er gang i dig. Godt gået!
  Du er bare så anderledes, og altid på den positive måde.
  Jeg hørte om det fra en fælles bekendt,Kitty, som bor i samme sommerhusområde som mig, i Mariendal Havbakker.
  Gode hilsener
  Flemming


 • 2

  Rasmus Eliasen skriver:

  kære Rie
  dejlige billeder, tænkte lige på dig og vores krop og kost dage. ønsker dig alt vel .
  knus Fra Rasmus


 • 3

  Betina Lydiksen skriver:

  Kære Rie.
  Dejligt og se at der stadigvæk er gang i dig. Vandreturen må have været helt fantastisk. Herligt billed af de friske piger. Jeg vil vandre i Cotignac ca. 120 km fra Nice i Frankrig, hvor jeg sammen med 179 andre aktionær har købt mig ind i “Mit franske slot” det er så fantastisk et område jeg elsker det sted. Vi er 3 slotsfruer der tager derned sidst i marts mdr. Jubi . Engang imellem er du i mine tanker. Fandt lige et brev du havde sent til mor Tove som desvære ikke er blandt os mere. En mappe med opskrifter fra ” krop og kost ” kursus i Skårup en dejlig tid som jeg ofte ser tilbage på med megen glæde. Kangen water og chanson water er også kommet ind i midt liv, dejlig med vand med pH 9,5 så dejlig blød. En lille hilsen fra en af dine spejderhusholdningsskole elev, krop og kost kursus pilotlærer, du ønskes en rigtig dejlig forår med mange dejlig ture i den danske natur. Mange Knus og kram Betina.

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt