En ven i livet

Bliv voksenven for et barn

af Tinne Delfs, journalist

Måske hører du selv til dem, der oplevede, at der var en voksen uden for familien, der gjorde en positiv forskel i din barndom? En voksen med overskud, der var der, da du havde brug for det, som lyttede og accepterede dig, præcis som den du var. Det var måske en lærer, naboen, en skolekammerats mor eller viceværten. Var du så heldig, ved du også, hvor vigtigt det var.

Overskudsmennesker, med lyst til at bruge ressourcer og nogle timer om ugen på at være sammen med et barn, der har behov for lidt ekstra støtte og opmærksomhed i hverdagen, findes heldigvis stadig i dagens Danmark. Nogle af disse voksne er i frivillige i foreningen Børns Voksenvenner, der netop har til formål at etablere stabile venskaber mellem voksne og børn.

Børns Voksenvenner (BVV) er et tilbud til helt almindelige drenge og piger fra 7 års alderen og op. Det er især børn, der vokser op i familier med en enlig forsøger, hvor familienetværket er lille og ressourcerne få, der har stor glæde af at få en voksenven. Fx fortæller mange mødre til drenge, der vokser op med lidt eller slet ingen kontakt til deres far, om børn, der blomstrer op, får større selvværd og i det hele taget vender glade hjem, når de har været sammen med deres mandlige voksenven.

Barnets oase
Voksenven-ordningen er først og fremmest et tilbud til barnet, og med det for øje, gør foreningen et stort arbejde for at matche barnet med den helt rigtige voksne. Det sker gennem samtaler mellem foreningens ansatte og barnet, forælderen samt voksenvennen. Voksenvennen gennemgår desuden et obligatorisk kursus- og godkendelsesforløb. Pga. foreningens store erfaring er langt, langt de fleste vennepar et vellykket match.

Barnet giver da ofte også hurtigt udtryk for meget varme følelser overfor voksenvennen. Hos ham eller hende har det nemlig fået et stabilt frirum – en lille oase, hvor det typisk kommer på besøg en gang om ugen efter skole. Her bliver barnet mødt med tillid og forståelse, tid og fuld opmærksomhed, og der er både plads til nye oplevelser og til at slappe af, være sig selv, snakke og lade op til hverdagen, som mange moderne børn oplever som hektisk.

Hvor længe varer venskabet? Det er helt individuelt, men ofte holder det mange år. Det sker selvfølgelig, at et venskab pludselig må ophøre fx pga. sygdom eller flytning, men det er som udgangspunkt barnet selv, der bestemmer, hvor længe det varer.

Og mange børn/unge er særdeles trofaste over for voksenvennen, der både er med til konfirmationen, og senere i ungdomsårene også er rar at have i baghånden som en slags mentor, når teenageproblemerne for alvor melder sig.

Voksenvennen
Voksenvennerne er ligeså forskellige som andre mennesker, når det handler om alder, køn, beskæftigelse og interesser. Men de har det til fælles, at de har ressourcer, livsglæde og overskud til at være noget for et barn, der kan have glæde af en ekstra voksen i sit liv.

Voksenvennen er frivillig og ulønnet. Han eller hun er hverken professionel aflastningsperson, en rig onkel eller en underholdningschef. Voksenvennen fungerer heller ikke som barnepige eller sted-forælder, men er slet og ret et menneske, der tilbyder barnet sit venskab og mulighed for at lære et andet miljø at kende.

Hvorfor gør voksenvennerne det? Det er der mange gode grunde til. Først og fremmest fordi de har overskud at give af, hjertet på rette sted og er positivt interesserede i børns liv og verden, men efterhånden som venskaber udvikler sig, får de fleste voksenvenner også rigtig meget igen. Barnets tillid og åbenlyse glæde over venskabet er en stor og uventet gave i mange voksenvenners liv.
Men derudover har rigtig mange voksenvenner selv oplevet, at der – længe før, der overhovedet var noget der hed voksenvenner – var en voksen, der gjorde en forskel i deres egen barndom. Og de fleste husker stadig tydeligt, hvor meget det betød…


Læs mere
Vil du høre mere om mulighederne for at få en voksenven til dit barn, eller ønsker du selv at blive voksenven, så kontakt Børns Voksenvenner.
På foreningens hjemmeside finder du mange flere informationer om tilbuddet.
Børns Voksenvenner Århus
Grønnegade 80, 8000 Århus C
Tlf. 86 18 22 78
www.voksenven-aarhus.dk
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt