Veteraner i senior­bofælles­skaber

Selvbestemmelse er det vigtigste ved at bo i Århus’ ældste seniorbofællesskab, mener ægtepar på 180 år

Krondiamant-ægteparret Kristine og Orla Andersen var i fem år med i arbejdsgruppen, der blev til Århus’ første seniorbofællesskab for 17 år siden, og de er helt enige om, at selvbestemmelse er det mest værdifulde ved at bo sammen med andre ældre med samme holdninger til bofællesskab.

Denne selvbestemmelse udmønter sig først og fremmest ved, at afdelingsbestyrelsen efter samtaler med interesserede selv bedømmer og udvælger de nye lejere. Den såkaldte anvisningsret. Det er imidlertid slut for en stund, hvor boligforeningens ventelister har taget over.

Det er imidlertid ikke derfor, at Kristine Egmose Andersen og Orla Mørkholt Andersen netop har fraflyttet seniorbofællesskabet Voldbækhave med 28 boliger på Årslev Møllevej.

Kristina og Orla Andersen - fylder 90 med en måneds mellemrum

Kristina og Orla Andersen - fylder 90 med en måneds mellemrum

90-årige født og døbt samme dag

Den 6. september fylder Kristine 90 år, og den 16. måneden efter er det Orlas tur til at runde de 90. Ægteparret holdt krondiamantbryllup for tre år siden og joker med, at Kristine blev døbt samme dag, som Orla blev født!
De to har nu fået en plejehjems-lejlighed i Silkeborg nær ved familie.

”Det gik rigtig godt i mange år, hvor vi selv havde anvisningsretten for nye lejere,” fortæller Orla Andersen, der hyppigt suppleres af sin bedre huskende hustru. Hun fortsætter:
”Vi indkaldte nye ansøgere enkeltvis til samtaler med afdelingsbestyrelsen, hvor Orla også flere år var formand. Ved disse samtaler fandt vi hurtigt ud af, om folk havde de rette egenskaber og holdninger til at kunne trives sammen med bofællesskabet, der bygger på både at yde og nyde.”

Flere mænd, tak

For ca. fire år siden blev der udstedt nye boligministerielle vedtægter for almen boligudlejning, og det benyttede Aarhus Kommune og boligforeningerne til at fratage de få seniorbofællesskaber anvisningsretten.

Der arbejdes nu på de indre linjer med at få disse rettigheder tilbage, også fordi alders- og kønsfordelingen helt er ved at køre af sporet. I Voldbækhave, der formelt er 55-byggeri, er gennemsnitsalderen steget til 77 år, og kun en tredjedel af beboerne er mænd.
Derfor ønsker alle de kvindelige beboere, at nye lejere er mænd omkring 60 år, der kan slå søm i og spille klaver – sidstnævnte et vink om, at ingen pt. spiller på klaveret i de dejlige fælleslokaler.

Formand for JAK

Orla Andersen er tidligere landsformand for den nu hedengangne organisation JAK (jord, arbejde, kapital), og i 25 år har han arbejdet med biodynamisk havebrug.
Bedst kendt er han dog som billetsælger af de ældre togrejsende i lokalområdet med den nu nedlagte Brabrand Station som udgangspunkt.

Orla og Kristine flyttede fra Vojens til Brabrand i 1966, og her arbejdede Orla, til han pensioneredes som trafikekspedient. Det omfattede alt forefaldende arbejde på en lille forstadsstation – gods, pakker, billetter, ligesom kosten skulle fattes en gang imellem.

Se nu danser bedstefar

Grundlaget for seniorbofællesskabet Voldbækhave, der tidligere hed Mølleparken, blev kuriøst nok lagt efter en forestilling på Gellerupscenen for godt en snes år siden, hvor man spillede teaterstykket ’Se nu danser bedstefar’.

En af hovedpersonerne falder her død om på scenen, hvorefter hans kone fortvivlet udbryder: hvad skal der nu blive af mig, hvor jeg er helt alene!

Scenen gav anledning til eftertanke og debat blandt nogle af de ældre amatør-skuespillere i Orla og Kristines omgangskreds, og et senior-bofællesskab kom for første gang på tale.
”Men vi havde jo hverken byggegrund eller penge, så vi skrev til folketinget og kommunen og borgmesteren, og alle tog pænt imod os,” fortæller ægteparret videre.

Det endte med, at boligforeningen købte en grund tilbage af kommunen beliggende helt i bunden af Årslev Møllevej med nu ny og gammel skov på tre sider og den fredede dalsænkning med Voldbækken – det tredjestørste tilløb til Brabrand Sø.

En del af det sommer-udflugtsområde-område, som i gamle dage kaldtes Løjtnantens have. Den ene vej med toget og den anden med dampbåd over Brabrand sø og videre via Århus å.

Uenighed om glasgaden

Hele opstartsfasen til seniorbofællesskabet tog fem år, og arbejdsgruppen af kommende beboere deltog herunder i byggemøder hos naboen plejehjemmet Møllegården.

”Boligforeningen troede i begyndelsen, den havde bedre idéer end os – men nej, efter min mening,” fortsætter Orla Andersen, der husker, at parterne trods alt havde de samme tanker.

”Det var kun i starten, der var lidt vrøvl med boligforeningen, men vi trak jo på samme hammel og havde ikke senere problemer,” lyder det videre…

”Ja vi var nu noget uenige om byggeriet af glasgaden,” husker Kristine, ”fordi det kostede ekstra, men her stod vi stejlt og fik også vores vilje…”

Glasgaden omfatter den centrale del af det U-formede bofællesskab, og her er der mange blomster og grønne vækster uanset årstiden, bl.a. flere slags citrusfrugter og figen.

Kogødning på frugttræerne

Biodynamisk havebrug har altid været krondiamant-ægteparrets store hobby, og det i en grad der kunne mærkes på husholdningsbudgettet.

Voldbækhave blev anlagt på bar græsmark med frugttræer fra den gamle Løjtnantens Have, og det nederste af stammerne på de misligholdte træer smurte Orla ind i en blanding af kogødning, ler og vand, hvilket han husker mange rystede på hovedet af.

Brændenælderne fik Orla has på med en gammeldags le og fremstillede samtidig gødningsvand af nælderne. Et større område blev tilplantet med forskellige bærbuske, som alle interesserede beboere nyder godt af. I dag er området domineret af petanque-bane, hyggekrog med bl.a. sandkasse for børnebørnene og en række småhaver og solkroge.

Robot-græsklipper

De sidste år har Orla været for dårligt gående til havearbejde, og han er i særlig grad blevet indhentet af maskinudviklingen. En af hans nærmeste naboer til den nye plejehjems-lejlighed er en robot-græsklipper.

Lige uden for vinduerne er der en stor græsplæne, hvor græsrobotten til undren for beboerne helt automatisk tuller omkring og sørger for den rette trimning af græsstråene – mens Orla funderer over gamle dages høslæt og le.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-07 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-07 September side 14-15
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2011-07 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Kirstine Andersen 90 år
    Veteraner i senior­bofælles­skaber
  • Orla Andersen 90 år
    Veteraner i senior­bofælles­skaber
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data