På jagt efter julemandens skæg

Tag på vintertur i krystalskoven

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen

Et helt kunstværk ved vadestenene øst for Grimhøj Sø

Et helt kunstværk ved vadestenene øst for Grimhøj Sø

I vinterens kulde er der ikke mange kulørte blomster at finde udendørs. Men derfor kan man sagtens tage på oplevelse alligevel. Med kulden kommer også mange nye sanseindtryk, ikke mindst når Kong Frost får vandet til at stivne i smukke iskrystaller.

Julemandens skæg set i skovområdet syd for Odinsgård og Thorsbjerg.

Julemandens skæg set i skovområdet syd for Odinsgård og Thorsbjerg.

Vat i skovbunden
Hvis vinteren ikke er fyldt med flere måneders sne som sidste år, er der også gode muligheder for, at du kan finde ”julemandens skæg”. Det ligner en dusk vat, der springer ud af en gren på skovbunden eller fra et lille dødt træ.

Måske er det en svamp, tænker de fleste i første omgang. Men det er næsten lige så skrøbeligt som nyfaldet sne.
Fænomenet optræder kun om vinteren, og da mange især går tur i juleferien, har fænomenet fået navnet julemandens skæg fordi is-trådene ligner skæg. De hvide tråde kaldes også fe-hår, og tyskerne kalder det ”Haareis”, dvs. hår-is.

Mystikken breder sig
Der er delte meninger om, hvorvidt der er svampe involveret i fænomenet. Men måske kan julemandens skæg kun vokse frem, når der også er vis mængde svampehyfer (de små tråde der udgør svampens ikke-synlige del inde i et træ eller nede i jorden).

Istrådene ses kun på vandholdige grene, og kun når der har været frost. Efterhånden som vandet fryser eller afkøles til nær frysepunktet øges trykket inde i træet. Da is fylder mere end vand, bliver vand og is trykket ud gennem træets fine porrer, lyder den forklaring, som de fleste hælder til.

Der vokser skove af iskrystaller i Holmstrup Haver.

Der vokser skove af iskrystaller i Holmstrup Haver.

Skove og pigge
Dage med snefald efterfulgt af tåge kan få snekrystaller på grene og and­re overflader til at vokse sig større og større. Nogle gange bliver iskrystallerne så store, at de ligner en hel skov af små juletræer.
Mere almindeligt er det dog, at vekslende temperaturer får iskrystallerne til at smelte lidt til små is-pigge, der stritter som tjørnetorne på fx grene og græsstrå.

Græsstrå af eng-rottehale dækket af is-pigge.

Græsstrå af eng-rottehale dækket af is-pigge.

Blomster og tapper
Hjemme fra din lejlighed kan du også opleve isens magt. Når varme fra husene får sneen til at smelte en smule, og der stadig er frost, dannes istapper. Sidste vinter var der store istapper mange steder efter en lang periode med sne og konstant frost.

Isblomster kan du se på ruden på fx en overdækket altan, og de helt store iskrystaller kan du se på vandpytter eller langs søer og vandløb, når frosten kun bider kortvarigt.

Tag kamera eller dit indre legebarn med ud i kulden – der er både flotte og sjove oplevelser, der ligger og venter.
Del eller print denne side:  


Tilbagevisende links

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt