Værd at se på himlen dette forår
Mars vil kunne ses om aftenen i den kommende tid
af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær
Sidst i februar så jeg ude på landet pludselig månen og planeterne Jupiter og Venus tæt på hverandre. I marts har Jupiter og Venus faktisk befundet sig meget nær på himlen. En anden aften bemærkede jeg Jupiter og Venus i sydvest, Sirius, den klarest lysende fiksstjerne i sydøst og planeten Mars i nordøst. Den er derved for tiden på himlen det meste af natten, og den befinder sig lige nedenunder det stjernebillede på Dyrekredsen, som kaldes Løven. Det er et af de stjernebilleder, som er lettest at kende. Det ligner faktisk en siddende løvende eller sfinx, hvor forkroppen ligner et omvendt spørgsmålstegn.
Mars bane
Næst efter Venus er Mars den planet, som befinder sig tættest på Jorden, men der er alligevel betydeligt længere væk. Banen er ret elliptisk, og Mars er for tiden ikke det tætteste på Jorden. For en halv snes år siden lyste den meget klarere endnu, selv om den stadig er markant på stjernehimlen. Mars er i øvrigt kun halvt så stor som Jorden.
Beboere på Mars
Mens Venus er et skrækkeligt sted med en løbsk drivhuseffekt, som har skabt en atmosfære af kuldioxid, en temperatur på 450 graders varme og skyer af svovlsyredampe, så er Mars næsten beboelig for levende væsener. Indtil for ikke så længe siden verserede der utallige fantasifulde historier om Marsmænd. Temperaturen på Mars ligger som regel betydeligt under frysepunktet, men kan nå op på 20 graders varme. En forudsætning for alt liv er vand i flydende form. Det menes nu med sikkerhed, at der har været flydende vand på Mars. Derimod er det tydeligt, at der findes is. Selv i mindre astronomiske kikkerter vil kunne ses de hvidblå kalotter af is ved polerne. I øvrigt besår Mars af røde klipper og rødt støv. Sommetider lyser den nærmest som et gammeldags katteøje på en cykel.
Krigsguden
Siden oldtiden har Mars haft navn efter krigsguden. Den ledsages af to måner, som dog kun er små klippeblokke. De hedder passende nok Phobos (Flugt) og Deimos (Skræk).
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-03 April