De anonyme fisk

Capella om stjerner, planeter og himmelfænomener

Fiskene og Hvalfisken

Om aftenen ses planeten Jupiter stadig meget lysende på himlen i syd, men den befinder sig i det stjernebillede på Dyrekredsen, som kaldes Fiskene, der til gengæld kun indeholder yderst lyssvage stjerner.

Siden Oldtiden har man forestillet sig, at det lignede to fisk med halerne bundet sammen. Ifølge almanakken går Jupiter en overgang ind i stjernebilledet Cetus (hvalfisken), som ligger lige syd for Fiskene. Det ligger dog ikke på Dyrekredsen, men dækker et meget stort areal også udelukkende af lyssvage stjerner. Siden Oldtiden har man opfattet dem som en hval eller et søuhyre.

Dyrekredsen

Hvis man forestillede sig, at stjernerne kunne ses om dagen, ville Solen befinde sig i de 12 stjernbilleder på Dyrekredsen eller Ekliptika. Her er Fiskene vigtige, da Solen for tiden befinder sig i dette stjernbillede ved Forårsjævndøgn.

Da Jordens akse hælder omkring 30 grader i forhold til dens bane rundt om Solen, følger Dyrekredsen ikke himlens ækvator, men løber fra nordøst til nordvest alt afhængigt af årstiden. Da planeterne drejer rundt om Solen, befinder de sig principielt på Dyrekredsen. Det gør Månen også.

Planet der ligner Jorden

Det er ikke længere siden, end da Capella begyndte, at exoplaneter dukkede op. Indtil da havde ikke været muligt, at identificere planeter hos andre stjerner end vores Sol.

Nu kendes flere hundrede såkaldte exoplaneter. De første blev opdaget ved, at deres stjerne rokkede lidt. Det var meget store gasplaneter meget større end Jupiter.

Exoplaneter er ofte meget tættere på deres stjerne, end det kendes fra vort solsystem. Nu kan de også afsløres ved, at de træder frem foran deres stjerne og svagt skygger for dens lys.

Rumsonden Kepler har fået til opgave uden for Jordens atmosfære at afsøge områder af himlen for exoplaneter. Forleden blev det slået stort op i pressen, at der var fundet en planet, som lignede Jorden. Det er gået så hurtigt, at den officielle pressemeddelelse ikke nævner, hvilken stjerne planeten hører til. Til gengæld er der bragt et billedet af planeten. Det er ren fantasi.

Men planeten skulle være en klippeplanet 1,4 gange større end Jorden og 4,6 gange tungere. Der er dog ingen grund til at antage, den huser liv. Den er 20 gange tættere på sin stjerne, end planeten Merkur er på Solen, og temperaturen må være o. 1500 grader celsius.

I øvrigt spiller forskere fra Aarhus Universitet en meget væsentlig rolle ved afkodning af Keplers resultater.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-01 Februar

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-01 Februar
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2011-01 Februar

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data