”Gør-det-selv-rent”-dag i Solbjerg

Aktive beboere fra Pilevangen deltog for første gang sammen i den frivillige rengøringsdag, der i april blev holdt for 13. gang

En dag i marts kigger jeg i vores foreningsblad Solbjerg – Nu. Pludselig ser jeg på side 5, at Solbjerg Fællesråd har en årlig tradition for at indsamle affald i Solbjerg. Jeg har tidligere i Fredericia været med på en af de årlige skraldindsamlinger, så min nysgerrighed er vakt.

Årsagen til, at jeg vil deltage er, at da jeg skulle tage mit kørekort, var der en bil foran mig med børn på bagsædet, der smed noget ud af sit vindue, og så endda på en motorvej. Den hastighed, det kom flyvende med, var dødensfarlig og et dårligt eksempel at vise sine børn. Dyrene dør af at spise affald, og affaldet tiltrækker også skadedyr.

Den årlige hold-rent-dag i Solbjergs natur foregår dagen før Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende affaldsindsamling den 22. april. Det vil sige, at deltagerne mødes om lørdagen til et dejligt morgenbord kl. 9.00 i Solbjergs Fritidshus. Derefter bliver tildelt ruter, og så slutter indsamlingen samme sted kl. 12.00, hvor der er varme pølser og forfriskninger.

Kenyanere med til hold-rent-dagen

Kibibi, der er fra Kenya, er en varm og sød mor til tre børn. Hendes ældste datter, Selma, deltager også.
Hvorfor meldte de sig til affaldsindsamlingen? Det vil jeg gerne spørge dem om. Jeg laver et interview med mor og datter, og Kibibi og Salma spørger også mig, hvorfor jeg er kommet med, og jeg stiller dem det samme spørgsmål: Hvorfor deltager de?

Sammenhold og fællesskab et must

Salma og jeg har sendt sedler ud til hele Pilevangen i håb om, at der er andre, der vil følges med os. Vi har snakket med nogle af dem på vejen, men stemningen for at deltage er ikke som vores.
Under vores snak sidder vi i Kibibis stue. Jeg først spørger Salma, hvorfor hun deltager?

”Først og fremmest, fordi jeg gerne vil være med i et fællesskab, og dernæst vil jeg passe på miljøet, siger Salma, og Kibibi vil det samme.

Kibibi svarer med sin charmerende accent: ”Dejligt at komme ud og få en chance for at møde sine naboer. Hvis vi kommer ud og spiser rundstykker sammen og hygger os, kan det styrke fællesskabet. Og så det at børnene kommer med, og vi viser dem, at det er vigtigt at passe på miljøet. Så synes jeg, at det er en god idé.”
Tror I, der er meget affald, der skal samles på dagen?
”Nej, det er ikke så vigtigt. Vi tager, hvad der er”, er både Salma og Kibibi enige om. ”Men sammenholdet og fællesskab er vigtigst.”

Vejret holder os ikke hjemme

De spørger mig om det samme, hvor jeg prompte svarer: ”Jeg håber ikke, der er så meget affald. Jeg synes, at det mest er synd for dyrene og planterne. Jeg blev interesseret i det, fordi jeg havde prøvet det før i Fredericia, og det kan være godt at deltage og måske lave ekstra hygge senere på dagen, for eksempel ved græsplænen, hvis vejret bliver godt. Vejret er en af faktorerne, som kan være medvirkende årsag til deltagelse eller ej. Men vi var alle samtidig enige om, at vejret ikke skulle bestemme, om vi ville være med eller ej.

Og jeg tror på, at det godt kan gå hen og blive en årlig tradition her på vejen, især fordi der i forvejen er nogle på Pilevangen, som før har deltaget i arrangementet på hold-rent-dagen.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-04 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2012-04 Maj side 14
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2012-04 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • affaldsindsamling
    "Gør-det-selv-rent"-dag i Solbjerg
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data