Hvor blev ytringsfriheden af?

Opfølgning på spørgsmål vedrørende forårets demonstration i Mølleparken, som endte med uroligheder

Skræppebladet har søgt svar på, hvorfor 89 kunne blive anholdt i forbindelse med de to demonstrationer den 31. marts.

Vi omtalte i sidste nummer den ulovlige demonstration, som opstod, da antimuslimske demonstranter skulle køre fra Mølleparken. I forvejen havde der været en lovligt varslet moddemonstration.
I forbindelse med de to kæmpe demonstrationer blev 89 personer arresteret – var de fra Gellerup? Og havde systemet svigtet ved at arrangere fodboldkamp og fester og for de islamiske trossamfunds vedkommende at opfordre folk til helt at blive væk?

Det mener lederen af Fritids- og ungdomsskolen i Gellerup-Toveshøj, Anders Glahn, ikke. Han mener, at der er blevet gjort et stort stykke arbejde for netop at forberede de unge mennesker til at deltage i demokratiet, hvis de havde lyst – men at der også var andre muligheder.

God dag for Gellerup

Der var på selve dagen arrangeret fodboldturnering i samarbejde med ACFC, og i Globus 1 holdt den palæstinensiske forening Jordens Dag
”Der var faktisk kun 12 anholdelser herfra – så vi havde en god dag,” fortæller Anders Glahn. ”Folk tog selv aktivt stilling til, om de ville demonstrere, og så var der en masse der hyggede herude i Gellerup. Så det var en rigtig god dag,” fortæller Anders Glahn.

Anders Glahn mener, at de unge mennesker blev godt klædt på. Politiet var ude og tale med folk til et møde, og Anders Glahn gjorde meget for selv at klæde de unge mennesker på til demonstrationen. ”Vi tog en del samtaler om, at nu var altså der en samling mennesker, som ville demonstrere mod Islam og hvad fanden, de bildte sig ind,” fortæller Anders Glahn.

”Det kan skade Islam!”

Formand for den islamiske forening, Sami Saidana, har en anden vinkel.
”Kan man ikke sige, at I gjorde de unge mennesker en bjørnetjeneste ved at opfordre dem til at blive væk fra demonstrationen?”

Det mener Sami Saidana ikke. Han mener ikke, at der er noget konstruktivt i at deltage i en stærkt omtalt demonstration og fremhæver risikoen for, at man kan lade sig provokere.

”Jeg føler, at den antimuslimske demonstration er en diskrimination af mig, og så er der alle de andre – danskere – som ikke er berørt i samme omfang som muslimerne. Hvis vi havde opfordret folk til at deltage, kunne det have skadet folks opfattelse af Islam,” forklarer Sami Saidana.

”Men hvad nu, hvis et ungt menneske virkelig gerne vil ind til den demonstration – hvilke råd ville du så have givet ham ?” Sami Saidana besvarer ikke direkte spørgsmålet, men fortæller:

”Vi har talt med de unge mennesker, og vi har opfordret dem til at være fredelige. Jeg tror, at debatmøder er langt mere konstruktive. Jeg har sagt til de unge mennesker: I er en del af det her samfund. I skal tænke på at bidrage til mangfoldigheden. Tænke på jeres uddannelse og passe jeres arbejde. Her i Europa vil der altid være racister og mennesker, der ikke kan lide muslimer. Går man med i en demonstration for at være majoriteten, viser man bare magt”

Sami Saidana mener på ingen måde, at der er noget konstruktivt i en demonstration og fremhæver samtidig, at de 12 anholdte fra Gellerup er ud af en samlet, muslimsk befolkning på 15.000 personer.

Sammenfattende kommentar

Så tilbage til overskriften: ”Hvor blev ytringsfriheden af?” Man har med forskellige vinkler søgt at tage hånd om de unge mennesker og fra samfundets side haft den vinkel, at de unge mennesker skal vælge selv og samtidig forstå, hvordan tingene hænger sammen. Dog har man holdt personalet i Gellerup, hvilket måske har spillet ind i, at der opstod en ulovlig demonstration foran Mølleparken og i Thorvaldsensgade.

Fra den islamiske forenings side har man søgt at værne om Islams omdømme ved at tænke i opdragelsesmæssige retninger. Stræbt efter at tænke ”hvad gavner Islam?” Kunne man fra denne side have gjort noget for at være til stede? Kunne man måske have opfordret fædre til at tage med deres sønner til demonstrationen, hvis de insisterede på at tage af sted? Set fra et dansk synspunkt synes denne mulighed at være sund fornuft, men konklusionen må være, at den islamiske forening foretrækker at holde sig på afstand af denne type demonstration og vil fortsætte med at have holdningen, at debatmøder er dialog, mens demonstrationer risikerer at blive magtdemonstrationer.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2012-05 Juni side 16
i sektionen Kommentaren

forsiden af magasinet 2012-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data