Foreningsbestyrelsen er en anderledes opgave end en afdelingsbestyrelse
Tanja Bergstrøm er ny i foreningsbestyrelsen
Tekst og foto af Jens Skriver
Oprindeligt er Tanja Bergstrøm fra landet, men boede sammen med sin mand i Københavns Nordvestkvarter. Da de skulle flytte til Aarhus, faldt valget på Gellerupparken. Her har de boet i otte år og er glade for det.
Tanja er socialrådgiver, 31 år og arbejder som sagsbehandler på et familiekontor. I mere end fem år har hun været medlem af afdelingsbestyrelsen for Gellerupparken og blev i maj 2013 valgt til foreningsbestyrelsen med den erklærede hensigt at forbedre og stramme op på beboerdemokratiet.
Derfor efterlyste hun som afdelingsbestyrelsesmedlem, at bestyrelsesmedlemmer med mandat til at være med til at bestemme medvirker, når der skal ansættes medarbejdere med betydning for afdelingen, og hun arbejdede for en mere åben kommunikation. Hun var også formand for socialudvalget.

Foreningsbestyrelsesmedlem Tanja Bergstrøm er socialrådgiver og ansat i Aarhus Kommune.
Arbejdet i foreningsbestyrelsen
”Foreningsbestyrelsen er en anderledes opgave ,” siger hun.
”Ikke på samme måde personcentreret. Her er nok at se til og nok at lære, men det er overraskende nemt at blive lyttet til, og jeg får gerne tingene og deres historik forklaret.”
Hun er på ny blevet medlem af socialudvalget som foreningsbestyrelsens repræsentant og er også kommet i bestyrelsen for Livsværkstederne. Beboerdemokratiet skal styrkes ved bedre kommunikation med afdelingerne og ved at få input fra dem. Hun gentager sloganet fra et seminar: ”Kom med i den store sandkasse.”
”Det er vigtigt, at boligforeningen får skabt et godt ry ude i byen,” fortsætter hun.
”Medarbejderne skal rose den, og beboerne skal medvirke til, at andre får lyst til at bo her.”
Sociale opgaver
”Jeg har så lidt interesse i nybyggeri, at det gør helt ondt. Heldigvis er der andre foreningsbestyrelsesmedlemmer, som går op i det. Nuværende afdelinger skal fortsat bestå, og de sociale opgaver er meget vigtige.”
På spørgsmålet om, hvordan man skal give områder et socialt løft, svarer hun, at så skal der prioriteres anderledes.
”Kommunen lukker sociale projekter, som fungerer udmærket. Her må tænkes skarpsindigt. Et godt samarbejde mellem kommune og boligforening vil kunne rykke meget. Det er vigtigt at undgå berøringsangst. Og så bør vi tage et socialt ansvar. Her er startet gode ting med at tage hånd om unge, som har det dårligt, for eksempel Fritidspatruljen, hvor unge kommer ud til børnene i Gellerup.”
Fritiden bruges sammen med familien, de to børn og vennerne.
”Fordi jeg sover så lidt, har jeg tid til det, og også til at læse,” slutter Tanja.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-07 September